Свържи се с нас

Култура

Габровският театър представя страната на театрален фестивал в Украйна

Published

on

Габровският драматичен театър ще представи България на XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев, който се провежда от 1 до 10 октомври 2021 г. Участието на габровската трупа ще бъде със спектакъла „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев. То е по покана на „Николаевския академичен художествен руски драматичен театър“, който е организатор на конкурсния фестивал. Представлението ще се състои на 7 октомври от 19.00 часа местно време на голямата сцена на Николаевския театър.

В постановката участват актьорите Димо Димов – в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков – различни персонажи от обкръжението на Салиери, както и пианистката Инес Симеонова. Художник и сценограф на спектакъла е Гергана Лазарова – Рънкъл, а фотограф – Росина Пенчева. Представлението е създадено по пиесата „Амадеус“ на Питър Шафър в превод на Мария Змийчарова.

Първоначално замислен като моноспектакъл от режисьора, впоследствие „Салиери“ е разработен като спектакъл. Петринел Гочев и габровската трупа го създават специално за честването на Международния ден на театъра на 27 март 2020 г. в Николаевския театър. Визитата не се осъществява, заради пандемията, предизвикана от Ковид-19. Тази година ДТ „Рачо Стоянов“ ще представи постановката в конкурсната програма на XII-я фестивал „Хомо луденс“. За втори път габровският театър участва във форума в Николаев. Първото представяне беше със спектакъла „Свекърва“ на реж. Петринел Гочев през октомври 2019 г.

В „Салиери“ на ДТ „Рачо Стоянов“ има съвсем ново режисьорско преосмисляне на пиесата от Питър Шафър. Тук отсъства познатият наратив от филма „Амадеус“ на Милош Форман, в чийто център е жизнерадостната, лековата и хлапашка натура на гениалния композитор. В прочита на Гочев сюжетната линия се разгръща изцяло през погледа на Салиери – завистливия и не толкова талантлив съперник на Моцарт. Зрителите стават свидетели на житейската му изповед, душевна борба, противопоставяне на Бога и отрицание на гениалността. Разказът за Амадеус е породен от невъзможността да има разказ за Салиери без Моцарт. Това е историята на Салиери срещу Амадеус – откровена, неподправена, присмехулна, за да стигне до себепознавателния катарзис на собствената ограниченост на италиянския композитор.

В постановката са използвани музиковедски елементи – от история на музиката, теория на хармонията, които допълнително подсилват изграждането на образа на Салиери като педантичен, вманиачен до рационализъм музикант. Музиката към спектакъла се изпълнява на живо от пианистката Инес Симеонова, която е корепетитор-преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Включени са откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, „Меса“, втора част от „ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите. В музикалния подбор на произведенията влизат също втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

Освен професионалното изпълнение на пиано, публиката ще чуе живо изпълнение от актьора Димо Димов, който играе Салиери. Като част от ролята си, той ще изпълни „Фантазия“ от Моцарт – специално разучена за спектакъла.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица