Свържи се с нас

Култура

„Портретът на Дориан Грей” с премиера в Габровския драматичен театър

Published

on

На 1 и 2 февруари ще се състои премиерата на спектакъла „Портретът на Дориан Грей” – най-новото заглавие на габровския драматичен театър „Рачо Стоянов” по едноименния роман на Оскар Уайлд. Зрелищен, мащабен и завладяващ спектакъл обещават от творческия екип: Режисьор – Веселка Кунчева, художник – Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов; Хореограф – Явор Кунчев.

Дизайнер на звука – Георги Атанасов. Драматизацията е дело на Полина Христова и Веселка Кунчева.

След като приемат поканата да работят в габровския театър, Веселка Кунчева и екипът ѝ проведоха творческо ателие, вдъхновено от романа на Оскар Уайлд, на тема „Да изгубиш себе си” през юли 2023 година. 

Към днешна дата резултатите от форума са основата на един невиждан досега на габровска сцена спектакъл, в който зрителите ще се потопят на 1 и 2 февруари. 

На сцената ще видим почти целия актьорски състав на габровския театър, ведно с двама гост актьори – Благовест Мицев (в ролята на Дориан Грей) и Цвети Пеняшки (в ролята на Сър Хенри Уотън). Димо Димов влиза в ролята на художника на портрета – Базил Холуърд. Участват още: Мелин Ердинч, Таня Йоргова, Надежда Петкова, Атанас Димитров – Фози, Александър Андреев, Виолина Доцева, Адриана Димова, Дилян Николов, Добринка Тоцева, Магдалена Славчева, Поля Йорданова.

Скaндалният роман „Портретът на Дориан Грей“ за пръв път достига до читателската аудитория през 1890 г., когато започва публикацията му в американското литературно списание „Lippincott’s Monthly Magazine“. Макар че става жертва на безпощадна цензура, преди да бъде отпечатано на страниците на списанието, произведението успява да всее смут сред литературните кръгове, дотогава все още сковани от консервативните викториански ценности. 

Отзивите за романа обаче не са само отрицателни. Теоретикът на изкуството Уолтър Пейтър например го определя като „истински жив“. Самият Уайлд споменава: „Знам само, че „Дориан Грей“ е класика…“, 

Така е и до днес – век и половина по-късно, историята за красивия младеж, който продава душата си, за да остане вечно млад е едно от най-четените и високо оценени произведения на класическата литература, което впечатлява и разтърсва всеки, докоснал се до него. 

Днес творческият екип на премиерния спектакъл в Габрово се фокусира върху темата за изгубването на личността в желанието да преживее и опита максимално много от това, което живота предлага. Тематичен акцент, който намира израз и в сценографското решение на Мариета Голомехова, е разпадането вследствие на загубата на устои. Красотата бива съсипана и загубва формата си, когато изкушението вземе превес – това ще видим на сцената като райска градина, която претърпява постепенно разруха.

Режисьорът на спектакъла Веселка Кунчева е добре позната на българската театрална публика. Носител на безбройни номинации и награди на творческите гилдии у нас, както и множество награди от фестивали в чужбина. Веселка Кунчева е автор и режисьор със забележителна биография. Някои от последните ѝ представления са мюзикъла „Исус Христос Суперзвезда” в Държавна Опера – Пловдив, спектакъла „Дон Кихот” по Сервантес в Младежки театър „Николай Бинев”, „Последният човек” по Оруел в Държавен куклен театър – Стара Загора. Само спектакълът ѝ „Аз, Сизиф” е участвал в над 40 международни театрални фестивали в над 20 държави по целия свят и е получил над 15 награди. 

В спектакъла „Портретът на Дориан грей” Веселка Кунчева отново работи в тандем с художника и сценограф Мариета Голомехова, с която създават компанията “Puppet’s Lab”. 

Мариета също е носител на множество награди за творчеството си – сред последните номинации и награди на гилдиите у нас се отличават „Аскеер“ за сценография и костюми на спектакъла „Дон Кихот”, награди за спектаклите „Полетът на къртицата”, „Аз, Сизиф” и др. 

Творческият екип се допълва от композитора Милен Апостолов, който се занимава с музика от четиригодишен. Списание „Форбс“ го определя като един от тридесетте млади влиятелни българи в сферата на изкуствата под 30-годишна възраст. Към този момент той също е носител на редица номинации и награди за музиката, която създава за театрални постановки.

С хореографията в спектакъла „Портретът на Дориан Грей” се заема Явор Кунчев. От години работи в екип с режисьора Веселка Кунчева и през 2012 г. печели награда „ИКАР“ за хореографиите си към рок-мюзикъла – „По ръба на небето“ на Държавен куклен театър – Пловдив. Повече от 10 години с работата в школата си Lindy Hop Bulgaria той популяризира танците и културата на суинга у нас.

В екипа се включва и Полина Христова, която в съавторство с Веселка Кунчева създава драматургичния текст за спектакъла. Моноспектакълът ѝ „Полетът на къртицата”, на който също е и автор на текста, беше отличен и радушно приет от театрали и публика. Спектакълът взе участие и в Международен фестивал на монодрамата „СолоАкт” 2022 в Габрово. 

Премиерните представления на 1 и 2 февруари са вече в продажба на касата на театъра и онлайн на уебсайта на театъра dramagabrovo.com. На 27 февруари спектакълът ще се изиграе отново в Габрово и веднага потегля на турне. Още през февруари ще гостува в Ловеч, а през следващите месеци са планирани представления в Бургас, Варна, Народен театър „Иван Вазов” – София, Русе, Стара Загора и други градове в  страната.

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица