Свържи се с нас

Култура

Габровският театър отчете успешен сезон

С три премиери, над 200 реализирани събития и награда Аскеер приключи сезон 2023 / 2024 в Габровския театър.

Published

on

На 27 юни, със зрелищния си спектакъл Портретът на Дориан Грей, Габровският драматичен театър закри сезон 2023/2024 на сцената на обновения Дом на културата “Емануил Манолов” в Габрово.

Отпразнува три премиерни заглавия и реализира общо над 200 събития, в периода от септември 2023 до юни 2024 г. В Габрово са реализирани над 100 представления, както собствена продукция, така и на гостуващи колеги, което е своеобразен рекорд от 2019 г. насам.

За края на сезона екипът на театъра е подготвил и анкета за своите зрители, която да определи нагласите сред публиката по повод работата на театъра. Анкетата е отворена, анонимна и е достъпна на този линк: https://forms.gle/Kg4YffFPc5VV8Jeg6.

Турнета, участия във фестивали, организиране на фестивал, номинации и награди са само част от дейностите, които попълват отчета за годината.

Измина една интересна плеяда от месеци, в които положеният труд започна да бере плодове, а ние не спирахме да сеем новите семена, с които екипът на театъра се надява да осигури нова щедра театрална година.

„През октомври 2023 г. участвахме в два международни фестивала. Спектакълът „Трудни за обичане“ по Л. Герш с режисьор Светослав Славчев взе участие в Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, където си завоюва две награди – за най-добър актьор за Ангел Калев и награда на публиката.

Спектакълът „Дано играят добре“ по Луц Хюбнер, с режисьор Ана Батева, бе част от програмата на Международен театрален фестивал „Отело“ в Гостивар, Северна Македония.

През ноември отбелязахме вълнуващата премиера на „Приятнострашно“ от Яна Борисова, с режисьор Валерия Минева. Зимните месеци преминаха в репетиции на „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, след чиято премиера през февруари обиколихме част от големите сцени в страната. Спектакълът получи 3 номинации за награда „Аскеер“ в категориите Сценография, Костюмография и Театрална Музика. Наградата за Сценография бе връчена на Мариета Голомехова.

Началото на април беше вълнуващо с деветото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“, а веднага след него представихме премиерния семеен спектакъл „Слънчев ден“ от Ана Батева и Любомир Колаксъзов, режисиран от Ана Батева.

В самия край на сезона ще проведем третото издание на Летен театрален форум, в което габровските актьори ще работят заедно със студенти и актьори по темата „Музиката в думите“. Тази година форумът ще бъде ръководен от режисьора Ана Батева, музиканта и композитор Стефан Здравески и сценографа и хореограф Деница Николова. Събитието за театралните професионалисти ще започне на 8 юли и ще завърши с показ с вход свободен на 18 юли.

Септември месец ще стартира с премиера. Атанас Атанасов режисира пиесата на Жорди Галсеран “Канкун”, която ще ни пренесе на плажовете на испанския курорт. Премиерните дати са 4 и 26 септември. В началото на юли започнахме работа по още един нов проект, който ще се реализира в началото на септември.

По повод 60-годишнината от основаването на МАИР “Боженци”, сме партньор в създаването на театрален спектакъл, който ще се изпълни на мегдана на село Боженци на 6, 14 и 21 септември. Пиесата “Боженкалиите” е написана специално за повода от драматурга на габровския театър Емилия Илиева и е под режисурата на Светослав Славчев“, споделят от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

„Благодарим на зрителите и ги очакваме да посетят с интерес и всички предстоящи в новия сезон събития на Драматичен театър “Рачо Стоянов”.

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица