Свържи се с нас

Култура

Учителка от Враца спечели наградата на Национален център „Музейно училище“

Published

on

Учителката Малина Тодорова от СУ „Христо Ботев” във Враца спечели наградата на Национален център „Музейно училище” (НЦМУ) към Национален музей на образованието – „Музейните ресурси в онлайн обучението“.

Награда е предметна – таблет, а урокът на госпожа Тодорова ще бъде споделен в онлайн Музейното училище nmo-shkolo.com.

Отличената разработка е комбиниран урок на тема „Паметниците на материалната култура на древните траки във Враца и Врачанско ”, реализиран с ученици от V клас с участието на музеен специалист – археолога доц. д-р Нарцис Торбов. В него са използвани онлайн ресурси от Регионален исторически музей – Враца. Проведени са два учебни в електронна среда: по история и цивилизации и час на класа (патриотично възпитание).

Журито присъди и три поощрителни награди – издания на НЦ „Музейно училище“, за: Илиана Илиева-Дъбова от Българско неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Барселона; Василена Илиева – старши учител по история и цивилизации от 22. СЕУ „Г. С. Раковски“ в София; Йорданка Сиракова – главен учител начален етап, и Боряна Ангелова – учител ЦОУД, от ОУ „Яне Сандански” в Пловдив. Техните практики също ще бъда споделени онлайн.

Всички учители, представили разработки за наградата,  получават грамота от НЦ „Музейно училище”.

Наградата „Музейните ресурси в онлайн обучението“ беше обявена в началото на 2021 година от НЦМУ – партньорска инициатива на Национален музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово. За нея имаха право да кандидатстват учители, разработили и реализирали съвместно с музейни специалисти урок по учебната програма, в който се представя съхраненото в музеи и галерии културно наследство чрез съвременни информационно-комуникационни технологии.

Целта на наградата е да  стимулира учители, които прилагат творчески подход в използването на музейни ресурси в онлайн обучението; да насърчава връзката между образователни и културни  институции и да популяризира добри музейно-педагогически практики.

Национален център „Музейно училище” благодари на всички участници за инициативността, креативността и ангажираността с идеята на наградата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица