Свържи се с нас

Култура

Изложба за Априлската епопея гостува в НМО – Габрово

Published

on

Събитията в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание отразява гостуващата в Националния музей на образованието изложба на Регионален исторически музей – Ловеч. Неин автор е Теодор Тончев, главен уредник в отдел „История на България XV – XIX век“ и дългогодишен изследовател на делото на Левски.

Фотодокументалният разказ проследява подготовката и реализацията на въстанието в Горна Оряховица, 9-дневната епопея в Дряновския манастир, бойните действия на Тревненската и Габровската чети, тежките сражения в севлиевските села Батошево, Кръвеник, Ново село и Боаза. В отделни теми е показано поведението и последните думи на изправените пред извънредния турски съд въстаници; международният отзвук след кървавото потушаване на бунта и пантеона на безсмъртието, който свободните поколения са изградили на „неукротимия порив към свободата“.

Композиционното и художествено решение на 18-те табла създава усещане за динамика и повишена експресивност, цветовете са силни и носят символиката на възрожденската епоха и националноосвободителното движение. Всеки постер съдържа определени детайли (място на събитието, карта на сраженията, снимки на участници, знаме на четата), които синхронизират събития през април 1876-та и създават плътна картина на въстанието в Първи революционен окръг.

Разказът за въстанието в основната си част е на съвременници, не на историци. Създателите на изложбата са подбрали цитати от писма, записки и дневници на участници, разкази на очевидци, спомени на съвременници, което създава реална, автентична картина и засилва въздействието. Ако кървавото писмо на Каблешков за всички българи означава начало на въстанието, в изложбата на Ловешкия музей началото на бунта започва с едно драматично писмо на 26-годишния Никола Обретенов до майка му Тонка Обретенова. Тя вече е загубила един син в сраженията на Хаджи-Димитровата чета, друг е заловен. През октомври 1875 година, още неопределена датата на въстанието, Обретенов пише на баба Тонка: „Байракът, ако е уварден, гледайте да го вземете и скриете; дрехи и оръжие, които са завардени, кажете на селяните да ги скътат, щото ще трябват за напролет. Както и да е, ний не ще оставим Турция на мира: или ще измрем всинца или ще освободим България.“

Този неподправен революционен плам присъства като лайтмотив във всяко едно от таблата, допълвайки емоционално историческата хронология. Например темата за Дряновската епопея (29 април – 7 май 1876) носи заглавия „Битвата се захвана“ и „Страшно позорище беше тогаз“, които са цитати от недовършените бележки на Бачо Киро за деветия ден от сраженията в обградения Дряновски манастир. Разказът за Габрово и Севлиево използва цитат на друг участник във въстанието – Цвятко Каролев: „Разисквахме кой ден да въстанем с оръжие“. Събитията в Батошево и Кръвеник са озаглавени с прословутата фраза на главния организатор в този край – Стефан Пешев: „Продай си нивата, купи си пушка.“

Изложбата е подредена в арт коридора на Националния музей на образованието и може да бъде разгледана до 21 май.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Читалището от кв.Нова махала с грамота от Министерство на културата

Published

on

Представители на НЧ “ Зора -1872″ кв. „Нова Махала“ присъстваха на официалната церемония по връчване на удостоверенията за вписване в националната листа на системата „Живи човешки съкровища“, провела се на 28 юли в Министерство на културата.

Габровското участие в надпреварата бе с кандидатурата на потомствения майстор-ножар Георги Мантов. Предложението е от читалището в квартал „Нова махала“ в Габрово.

През Възраждането от този район, някога село, са произлезли занаятчии, спечелили славата на Габрово на ножарски център в българските земи. Георги Мантов бе представен с уменията си за изработване на нож „Сойка“.

Името идва от птицата сойка, защото ножката е пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила, освен с тънка месингова тел – за жълт цвят, и със седеф, а всеки майстор имал собствена шарка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трети Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

От тази събота, 31 юли, до 28 август Международният фестивал за куклено-театрално изкуство „Рачо и Дешка“ ще вдъхнови децата и техните родители както от област Габрово, така и гостите на града.

На открита сцена, намираща се на площад „Възраждане“, всяка събота до края на август ще се провеждат по две постановки. Първото представление започва от 17.00 часа, а второто от 18.30 часа.

След успешните представления през последните две години, организаторът на фестивала Рекламна агенция „Елмазови“ – Габрово, в партньорство с Театър Весел – Велико Търново отново ще сбъднат усмивки, радост и така мечтаната среща на малчуганите с любимите им герои.

Гост театри ще спомогнат на куклите да добият живот, за да подарят на децата песни, танци, важни поуки и много, много смях.

Международният фестивал се финансира по програмна „Култура“ на Община Габрово, както и с финансовата подкрепа на „Министерството на културата“ и е със свободен достъп. Всички – малки и големи деца са поканени в следобедните съботни дни до края на август.

Всяка събота на площада пред общината в Габрово, до края на месец август ще се изнесат представленията:


– На 31.07.2021 г. от 17:00 часа „Снежанка“ на Театър ММ – София и от 18:30 часа „Пингвинчето Франки“на Куклен театър Весел – Велико Търново;
– На 07.08.2021 г. от 17:00 часа „Каквото направи дядо, все е хубаво“ на Малка театрална компания – Габрово и от 18:30 часа „Маша и мечокът“ на Драматично-куклен театър – Силистра;
– На 14.08.2021 г. от 17:00 часа „Сливи за смет“ на Център за изкуства „За Родопите“ – Бостина и от 18:30 часа „Момче и вятър“ на Държавен куклен театър – Бургас;
– На 21.08.2021 г. от 17:00 часа „Умка – бялото мече“ на Театър „Проект“, Кохтла – Ярве, Естония и от 18:30 часа „Първобитна приказка“ на Държавен куклен театър – Ямбол;
– На 28.08.2021 г. от 17:00 часа „Снежанка“ на Държавен куклен театър – Габрово и от 18:30 часа „Храбрият Шивач“ на Ариел театър – София.

Творилнички – работилнички между двата спектакъла от 17:30 до 18:30 ще предложат на малки и големи да творят, споделят и научат, правейки кукли от парцали, дърво с добри послания, пъстри цветя, шарени герданчета и рисунки от зърнени култури. Ако времето реши да ни изненада с дъжд до края на месец август, спектаклите и работилничките ще се случат в сградата на Държавния куклен театър – Габрово, партньор на събитието.

Повече за програмата и работилничките на така дългоочаквания фестивал от деца, майки, татковци, баби и дядовци, може да видите на фейсбук страницата на фестивала.

Медиен партньор на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ е Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Трявна Арт фестивал“ с участието на световноизвестни музиканти

Published

on

Откриването на ”Трявна Арт Фестивал”, под патронажа на кмета Силвия Кръстева, ще се състои на 2 август пред читалище “Пенчо Славейков 1871”.

Български изпълнители на класическа музика, които работят в Германия, Австриия, Белгия ще изпълнят творби на Йозеф Хайдн, Франсоа Госек, Гершуин и др.

В рамките на Фестивала ще се проведе Третия международен конкурс за изпълнители с участници он лайн и на живо.

“Светове от коприна” – изложба с произведения на Детелина Косева ще бъде представена в галерия “Арт -М”.

“Трявна Арт Фестивал” ще завърши с Джаз-концерт на “Теодор Петков трио”, прожекция на пътуващото кино LIVE7 TV и концерт и награждаване на участниците в Третия международен конкурс за изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица