Свържи се с нас

Култура

Изложба за Карл Кандулков е събитието за 2020 г. в областта на културата на Габрово

Published

on

Изложбата на Държавен архив Габрово за Карл Кандулков е събитието на Габрово за 2020 година в областта на културата.

Виртуално, на безопасно разстояние, но за съжаление без публика, Народно читалище „Будителите 2017“ за седми път обяви победителя в конкурса „Събитие в областта на културата“ – Габрово 2020. Но наградата бе връчена изненадващо и на живо, от ръка в ръка.

Връчи я Светослав Славчев, председател на читалището и комисията по избора на Събитие на годината. Получи я екипът на Държавен архив – Габрово и лично началникът на отдела Цветомира Койчева.

А причината е, че изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово” стана победител в тазгодишния конкурс с най-висок вот на публиката – 30 на сто от гласовете и 10 от 13-те възможни точки в оценката та журито.

Статуетката „Събитие на годината в областта на културата“ се придружава от 500 лева, сума, която инициаторите и организаторите на изложбата за Карл Кандулков, ще вложат за подготовката и издаването на каталог, който ще продължи изложбата.

Тази година първото място в комплексното класиране бе оспорвано. И докато изложбата на Държавния архив бе безспорен победител в оценката на публиката, новата Огледална зала на Дома на хумора спечели признанието на журито, което даде най-много точки на проекта на музея.

Само с две точки след нея и на второ място в класацията на журито се нареди проектът на „Будителите 2017“ – Мини Габрово.

В зрителската класация на втора позиция е Филмът „160 +” на Фондация „ОТ БГ“, с 20 на сто от гласовете.

В ТОП 5 от гласуването на публиката са още: Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета, Национален музей на образованието – Габрово, книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот” – НЧ „Будителите 2017” и инициативите по повод 75-годишния юбилей на ДТ ”Рачо Стоянов” със спектакъла „Под игото 1894“ на режисьора Петринел Гочев и дигиталната инсталация „Да открехнем прозореца”.

Журито постави още три събития в ТОП 5 за годината, освен споменатите на 1-во и 2-ро място. Това са концертът „Минчо Минчев на 70 и Габрово на 160”, организиран от Община Габрово и Габровския камерен оркестър, Постоянната изложба „Огледална зала”с автор Невена Екимова на Музея “Дом на хумора и сатирата” и проявите посветени на 75-я юбилей на ДТ ”Рачо Стоянов” – „Под игото 1894“ и инсталацията „Да открехнем прозореца”.

Тази година в конкурса бяха номинирани 13 събития. За пръв път по идея на ръководството на читалище „Будителите 2017“ бе връчено отличие „Съвременен будител” за принос към развитието на културата.

Специалният плакет бе връчен на д-р Павлина Хинкова за успешните ѝ усилия за популяризиране на джаза в Габрово, издаването и промотирането на книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот“ с автор Владимир Гаджев. Павлина Хинкова е един от основателите на Клуба на будителите и на читалище „Будителите 2017“, понастоящем член на настоятелството на читалището. Основен инициатор и двигател на концертите „Следи“ в памет на Маестрото, на проекта „Евъргрийни“ на открито и Джаз на тротоара, както и поредицата безплатни здравни лектории за габровци и други.

Виртуалната церемония за приключването на конкурса „Събитие на годината в областта на културата“ – Габрово 2020 може да гледате във Фейсбук на страницата на НЧ „Будителите 2017“ и в youtube.

Започва конкурсът за събитието на 2021 година. Оглеждайте се, ослушвайте се, защото няма да мине и година и отново ще номинирате и гласувате.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Людмила Людмилова гостува в РБ „Априлов-Палаузов“

Published

on

На 5 март от 17.15 ч. читалня „Д-р Петър Цончев” на РБ „Априлов-Палаузов“ гостува Людмила Людмилова – педагог, детски и семеен психолог.

Преподавателката по биология и химия се е специализирала в областта на семейните констелации и лечението на хранителни зависимости.

Автор на собствен метод за лечение на хранителни разстройства Автор е на книгите „Болестта на пеперудата“ и „Приказка за болката“. Л. Людмилова: „Имах желание да помагам и на други, изпаднали в беда семейства. Систематизирах цялото познание, което бях придобила и го излях на хартия. Така се роди книгата „Болестта на пеперудата“…

Зареди още

Култура

Показват в изложба победата при Шипка и Шейново през Освободителната война

Published

on

На 29 февруари, четвъртък, от 17.30 часа в Икономовата къща ще се състои откриването на изложбата „Последното сражение”. Временната експозиция е посветена на победата в сражението при селата Шипка и Шейново през Руско-турската война 1877- 1878 г.

Това е последното сражение от военните действия в района на Шипченския проход, започнали с превземането на прохода през юли 1877 г. и продължили с августовската отбрана срещу корпуса на Сюлейман паша и Зимното шипченско стоене.

Като част от всеобщото настъпление на руската армия, превземането на Шейновския укрепен лагер от руските полкове и българските опълченски дружини на 9 януари 1878 г. под командването на генералите Радецки, Скобелев и Мирски отваря пътя на юг към Одрин и Цариград.

На 16 януари в Казанлък започват първите преговори за мир, а на 31 януари е подписано Одринското примирие.

Експозицията разказва историята на това величаво сражение, походът на двете обходни колони на генералите Скобелев и Мирски, атаките им срещу укрепения турски лагер, както и фронталната атака на частите на ген. Радецки от Шипка.

Зареди още

Култура

„Така извоювахме свободата…“

В музей „Етър“ показват пушката на Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание.

Published

on

От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО „Етър“ може да видите пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и воюва за българската свобода. Оръжието на този харизматичен революционер и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание.

Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него.

Из „Оптимистична теория за нашия народ“ на Иван Хаджийски:

„Бенковски е необикновена, изключителна, „на голямо скроена“ личност. Той бе гениален въстанически водач. И ако всяко човешко можеше да се утвърждава със свидетелство, то свидетелство за водаческата гениалност на Бенковски бе успешното провеждане на Априлското въстание, което и днес някои още смятат за луда и безполезна авантюра. И наистина, да дойдеш млад, 33-годишен, лишен от образование, неизвестен, и то не като апостол, а като помощник на главния апостол; да криеш истинското си име, което би всяло ужас всред благонравните еснафи, които всеки ден си преповтарят десетте божи заповеди, и да станеш фактически главен организатор на IV революционен окръг, поставяйки в сянка всички „учени граматици и философи“, да вдъхновиш и организираш във въстанически редици най-отчаяните опортюнисти на света дребни собственици, еснафи и земеделци, да ги поведеш на сигурна смърт и саможертва в едно въстание, чийто неуспех е не само предвидим, но е предвиден като цел, всичко това може да направи само една изключителна личност, надарена с особени качества. Бенковски не бе назначен за водач на въстанието с указ. Той дори не бе избран на този пост. Избраникът беше Волов. Волов бе посочен от Гюргевския комитет за главен апостол, а Бенковски бе пратен само за негов помощник. Но това било, докато те били в Гюргево, докато способностите и достойнствата се ценели по диплома и атестат. Практиката изменила всичко: съприкосновението с действителността определило верни граници кой какъв трябва да бъде Този безпогрешен избор на историята е потвърждение на правилото: „Водачът не се избира, той се налага.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица