Свържи се с нас

Култура

Габровският театър с втора премиера за седмица

Не съдете Наташа

Published

on

В рамките на една седмица Габровският драматичен театър представи две премиери пред зрителите. След старта с представлението „Руски вечери с револвери“ на режисьора Петринел Гочев на 21 юни, последва премиерата на моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева, която се състоя вечерта на 25 юни на сцената на театъра.

Представлението е съвместна продукция между ДТ „Рачо Стоянов“ и SPAM studios. Постановката е направена по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Авторката е завършила драматургия в класа на Николай Коляда в Екатеринбургския държавен театрален институт.

Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата на Пулинович. Автор на музиката е Стефан Здравески, който е част от екипа както на габровския театър, така и на независимото сдружение SPAM studios. Младата актриса Поля Йорданова, която е новото попълнение в габровската трупа, се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа.

Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея. Актрисата не пести нищо от актьорското си майсторство, убедителност и енергия, смело преминава през различни персонажи, изиграни от самата нея като част от разказа на Наташа.

Режисьорското решение за мястото на публиката в спектакъла, превръща зрителите в непосредствени свидетели на живота на тийнейджърката. Публиката по естествен начин се вписва в сценографията на постановката, не съществуват граници между случващото се на сцената и ролята на зрителите, защото в това представление те имат втората главна роля.

Ако досега интерактивността е похват само в съвременните визуални изкуства, то с „Мечтата на Наташа“ публиката е въвлечена също да участва в действието – актриса, зрители и сцена стават органично цяло, съсредоточено в мечтите на едно младо момиче с нелека съдба.

Графити техники и похвати от уличното изкуство също намират своето място в семплата, строго стилизирана сценография на представлението. Досега „Мечтата на Наташа“ е поставяна от актьора и режисьор Ованес Торосян, където ролите са поделени между четирима артисти.

За първи път пиесата на Ярослава Пулинович се реализира като моноспектакъл от ДТ „Рачо Стоянов“ на нашата театрална сцена. Независимо възрастовото ограничение към публиката – над 16 години, постановката е насочена към родители и тийнейджъри, педагози и ученици, възрастни и млади.

Следващите представления на „Мечтата на Наташа“ ще бъдат на 9 и 23 юли от 19.00 часа на голямата сцена на габровския драматичен театър.

*Снимки: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица