Свържи се с нас

Култура

Габровският театър извива òро дълго като ламя за Деня на влюбените

Published

on

Габровският драматичен театър подготвя нов спектакъл – „Òрото ламя е“, за празника на влюбените. Премиерата му ще бъде на 14 февруари, петък, от 19.00 часа на сцената на театъра, а който не успее да го гледа тогава, може да отиде на втората дата – 16 февруари, неделя, от 19.00 часа, в ДТ „Рачо Стоянов“.

Режисьор на постановката е Васил Дуев, който на същата дата преди година изненада публиката с провокативното представление „Истината или се осмеляваш“. С него той дебютира като щатен режисьор на Габровския театър през сезон 2018/2019 г. Със сигурност една от основните теми в двата спектакъла е любовта и взаимоотношенията между мъжа и жената. С „Истината или се осмеляваш“ режисьорът даде смела заявка за свободното и откровено говорене за любовните вълнения на младите хора. В „Òрото ламя е“ публиката трябва да се подготви за истинска среща с първоначалото – богатството на българския фолклор извира от всяка сцена и картина в постановката. За зрителите неговият експресивен начин на работа не е непознат. Във второто му представление с габровската трупа – комедията „Начало на спектакъла“, той със замах смеси класически текстове от западноевропейската, балканска и българска литература, които умело съчета със свои авторски текстове. Заложи на живото певческо изпълнене на артистите, на танците и пародийните ситуации. В „Òрото ламя е“ отново ще се срещнем с ключовите елементи за едно пищно представление, обединило в себе си няколко изпълнителски изкуства – театър, танци, песни, музика – всички белязани от неподправената сила на българския фолклор. Драматизацията на спектакъла е на Васил Дуев и е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ на Флорентина Бадаланова.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

За случването на целия замисъл отговаря голям екип от професионалисти. Художникът Даниела Николчова прави сценографията и костюмите. Това е четвъртият ѝ спектакъл с габровския театър и общо 20-то ѝ професионално представление. Нейна е сценографията и костюмографията в три представления на ДТ „Рачо Стоянов“: „Албена“ на реж. Василена Попилиева, 2014 г., за което получи номинация за „Икар“ в категория „дебют“ през 2015 г.; „Истината или се осмеляваш“ – реж. Васил Дуев, 2019 г. и „Свекърва“ – реж. Петринел Гочев, 2019 г. За работата си по „Свекърва“ е отличена с наградата „за сценография и костюмии“ от XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев през 2019 г.

Автор на музиката в „Òрото ламя е“ е Стефан Здравески, който отскоро е част от екипа на Габровския театър. Като музикант, неговите творчески търсения са свързани с традиционното джазово звучене на саксофона. Освен в джаза, той експериментира със съвременна музика, занимава се и с концертна дейност. Автор е на музиката на много представления като „Всичко на масата“, „Буре барут”, „Кокошка“, „Олово”, „Балканска”, „Комичната илюзия”, „Кроасан” и други – под режисурата на Ана Батева и Васил Дуев.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Хореограф на спектакъла е Зоя Шопова, която е професионален танцьор и преподавател по народни танци. Учила е в Националното училище за танцово изкуство в София, а след това в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – специалност „Театър на движението – пантомима“ и магистратура по „Актьорско майсторство за театър и кино“. Участвала е в постановки на Народeн театър „Иван Вазов“, театър „Сълза и смях“, трупата на Искра Радева в театър „Искри и сезони”, пътуващ театър „Скрин”, както и в Студио за документален театър „VOX POPULI” в Червената къща.

Песните в спектакъла са адаптирани към неговата сюжетна линия и го допълват смислово. Те са създадени по народни мотиви и текстове от различни региони. За изпълнението им артистите се подготвят от вокалния педагог Евгени Господинов. Заедно работят върху техниката им на звукоизвличане, пеене и музикална интерпретация. Той е също така известен композитор, музикален ръководител, режисьор и преподавател по актьорско майсторство, музикално обучение и солово пеене в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театралния колеж „Любен Гройс” и Нов български университет.

Автор на плаката е Яел Тайг, която е завършила Националната художествена академия – специалност „Книга и печатна графика“ и кара магистратура по „Проектиране на авторски визуален спектакъл“ в НХА. Интересното в изработването на плаката е, че той не е рисуван. Представлява оригинална бродерия, която после е сканирана. Създаденият образ от този процес служи за изработването на плаката. В постановъчния екип влиза и помощник-режисьорът Гинка Дичева.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Ролите се изпълняват от артистите на ДТ „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Тони Христова, Адриана Димова, Силвия Боева, Любен Попов, Димо Димов, Стоян Руменин, Стилиян Желязков и гост-актьорите Моника Иванова, Анатолий Ставрев и Петър Петров. В спектакъла участва Валентин Петров – познат на зрителите с централната си роля от „За Първото българско царство: Отшелника“ на реж. Петринел Гочев.

Ден преди премиерата на „Òрото ламя е“, Габровският театър кани най-запалените театрали на открита генерална репетиция на 13 февруари. За нея са пуснати в продажба само 50 места, като зрителите се очакват в 18.00 часа в горното фоайе на театъра. Там ще се срещнат с хора от екипа за разговор по спектакъла и цялостната работа на Габровския театър.

От 19.00 часа на сцената ще започне откритата генерална репетиция. Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“ и онлайн на https://epaygo.bg/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Габровски спектакъл с номинации за Аскеер

Published

on

Сдружение „Суматоха“ са номинирани за театралните награди „Аскеер“ в категория „изгряваща звезда“. Номинацията е заради участието им в спектакъла „Въпреки живота, всичко е любов“, създаден съвместно с екипа на габровския драматичен театър. Официалната церемония по връчването на наградите на Фондация „Академия Аскеер” ще се състои на 24 май 2022 г. в Театър „Българска армия“. По този повод габровският театър кани зрителите на представлението „Въпреки живота, всичко е любов“, за да изразят своята морална подкрепа към младите актьори от Сдружение „Суматоха“. Спектакълът ще се състои на 23 май от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

Постановката е създадена по романа „Германия, мръсна приказка“ от Виктор Пасков. Режисьор и автор на сценичната адаптация на текста е Васил Дуев-Тайг. Като актьор и режисьор е номиниран многократно за наградите „Икар“ и „Аскеер“. Носител е на театрални отличия от международни фестивали. В постановъчния екип се включват: Даниела Николчова и Наталия Андреева – сценография и костюми; Христо Намлиев – музика; Филип Миланов – хореография; Яел Дуев-Тайг – автор на плаката; Росина Пенчева – фотограф на спектакъла; Васил Калев – медицински консултант и Валери Радев – помощник-режисьор.

В Сдружението влизат актьорите от класа на проф. д-р Ивайло Христов – випуск 2021 г., които са основния актьорски състав в спектакъла. Това са: Антония Кундакова, Бернарда Береану, Елена Хрант, Елеонора Иванова, Жаклин Даскалова, Никол Оташлийска, Полина Грозданова, Сирма Кунчева, Ахмет Исмаил, Вилиян Гешев, Иван Шуманов, Йоан Попов, Мартин Димиев,  Ростислав Дамянов, Теодор Кисьов, Ясен Атанасов и Марио Василев, който е част от габровската трупа. Към тях се присъединява и актьорът Стоян Руменин, който също е от екипа на ДТ „Рачо Стоянов“.

„Въпреки живота, всичко е любов“ следва сюжетната линия на романа „Германия, мръсна приказка“. Публиката се пренася в бурната на световни събития 1968-ма. Социалистическата действителност в НРБ и ГДР се сблъсква с младежките идеали за свобода, любовта към рокендрола, опарените надежди от Пражката пролет и лекия повей за промяна. Младите хора в България не се различават от връстниците си на запад, но дори и основателното им бунтарство не може да пробие дебелината на непробиваемата Желязна завеса. Светът на героите в постановката е разеделен на „вътрешен“ и „външнен“, „източен“ и „западен“, „морален“ и „неморален“, „истинен“ и „лъжовен“, „възможен“ и „невъзможен“, „примиренчески“ и „неприемлив“.

Видимата прилика между авторитарните режими в НРБ и ГДР е вътрешният етичен коректив за младия Виктор Пасков – какво не може да приеме, от какво бяга и какво иска да промени. Фалшивите ценности и идеологии влизат в собствена битка за умовете и сърцата на младите. Въпреки границите, ограниченията и забраните, истината за живот извън контрола на тоталитарния апарт, се прокрадва в източния блок. Дори соцправоверните общества на НРБ и ГДР са разтърсени от силата на рока и жаждата за свобода, защото „въпреки живота“ тук „всичко е любов“ навсякъде. А младият хер Паско, с незавидната си емигрантска съдба, избира честта на приятелите срещу безчестието на предателите. Без значение къде са те – в НРБ или ГДР, безсмъртните приятели остават с него и с всеки зрител, изкушен да гледа „Въпреки живота, всичко е любов“.

Постановката е осъществена с финансовата подкрепа по Програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Автори на проекта са четирима актьори от Сдружение „Суматоха“: Татяна Йолинска, Йоан Попов, Иван Шуманов и Елена Хрант.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Галина Динева спечели наградата на Общината за Празника на Габрово

Published

on

Галина Динева спечели ежегодната награда на Община Габрово, която се присъжда по случай Празника на града, свързана с високи постижения в областта на изобразителните изкуства.

Призът на победителя бе връчен от заместник – кмета на Габрово Невена Минева по време на откриването на традиционната майска изложба. Събитието се проведе днес, 17 май, в Художествената галерия „Христо Цокев“.

Творбата, която донесе на Галина Динева наградата на Общината, е „Неуловими хоризонти“.

Галина Динева е родена през 1993 г. Завършва средно специално образование в НГПИ „Тревненска школа“. Следва в Националната художествена академия в София – бакалавърска степен, специалност „Индустриален дизайн“ и магистърска степен, „Интериорен и екстериорен дизайн“. През 2016 г. започва да преподава Интериорен дизайн в НГПИ „Тревненска школа“.

Освен като учител, работи и като графичен и интериорен дизайнер. Участва в разнообразни творчески проекти и изложби. Твори в сферата на живописта, лендарта, рисунката и колажа. Темите, които я вълнуват са свързани с природата и всички нейни нюанси и живот, екологията, естествените материали и използването им в човешкото ежедневие, както и вътрешният свят на човека, неговата сетивност и чувствителност.

Тази  година в селекцията за наградата на Община Габрово бяха включени общо 27 автори и 49 творби. Специфичното в това издание бе наличието на нови артисти, част от които дебютиращи.

Стремежът и усилията на екипа на Галерията да осъвремени съдържанието на изложбите доведе до участието на Галина Динева, Георги Минчев,  Добрин Атанасов, Ива Съйкова, Ивета Велешка, Рая Златкова и Станимир Веселинов.

Впечатление прави присъствието на повече скулптурни творби, в сравнение с предходни издания. В настоящото се забелязват експериментални похвати за някои от авторите, като Анелия Бояджиева, Пепа Минчева, Пепа Църова и Симеон Абанос.

В традиционния за последните години творчески изказ са представени художници като – Амалия Минчева, Благой Господинов, Десислав Пънчев, Димитър Касъров, Димитра Йонкова, Ема Вертерава, Иван Христов – Грога, Румен Трифонов, Светозар Питкин, Христо Йонков, Цветан Колев, Янко Янев.

Развитие по отношение на цвета се забелязва при автори като Деян Боев и Евгени Недев. Живописта е по-експресивна, пластичните решения са най-вече в траен материал, а в сюжетно отношение темите са разнообразни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Българският есперантски съюз посвети стихотворение на кмета на Трявна

Published

on

Българският есперантски съюз посвети стихотворение на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, написано на български и есперантски език от писателя есперантист и главен редактор на сп. “Български есперантист” г-н Георги Михалков. Творбата бе изрецитирана от нейния автор по време на официалното откриване на 73-я Конгрес на БЕС в Трявна в знак на благодарност за гостоприемството и провеждането на събитието под патронажа на кмета на Община Трявна.

“Трявна” – стихотворение на български език 

“Трявна” – стихотворение на есперанто

73-тото Общо събрание на съюза започна с приветствие от страна на Радка Личева, която е активен член на есперантското движение и ярък представител на възрожденския град в БЕС. В конферентната зала тържествено прозвуча химна на Есперанто, който изправи всички участници на крака пред внесените знамена на дружествата и това на Българския есперантски съюз.

Приветствие към всички присъстващи от името на кмета на Община Трявна отправи Кольо Дабков – старши експерт “Култура, образование, спорт и здравеопазване” при Община Трявна.

“Уважаеми госпожи и господа, за съжаление аз не мога да се обърна към Вас на Есперанто, но съм изключително щастлив, че мога да ви предам поздравите на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева с добре дошли в Трявна по няколко причини. Първата е, че Вие сте избрали нашия град за провеждането на Вашия форум, втората е, че се гордея, че Трявна има какво да Ви покаже като културно-историческо наследство, което може би вече сте видели и ще видите и третата е, че Ваш член е нашата отколешна съгражданка г-жа Радка Личева, за която есперантото е една от многото насоки на обществена деятелност. Желая й здраве, както и на всички Вас, и нека продължава все така упорито да се развива в областта на фолклора и в областта на есперантото!”, сподели г-н Кольо Дабков и подари на ръководството на Съюза дар за спомен от Трявна.

Своята благодарност и успех на 73-я конгрес на есперантистите в Трявна изказа и председателят на БЕС инж. Борис Гаджанов, който подчерта, че след двугодишно прекъсване събранията отново са факт и домакин след този дълъг период е именно живописния град Трявна.

“Позволете ми от Ваше име да благодарим на домакините и по-специално на г-жа Кръстева, че се съгласи да проведем конгреса под нейния патронаж. В знак на нашата благодарност бих искал да поднеса скромни подаръци от името на съюза – това е календар, който да напомня на Община Трявна за историята на българското и международно есперантско движение, книги от Георги Михалков, от г-жа Милена Попова и един сувенир.  Благодаря Ви за вниманието и пожелавам успешна и ползотворна работа на 73-то Общо събрание на БЕС”, завърши председателят на Съюза у нас.

Официалното откриване продължи с фолклорна и музикална програма, изнесена от Вокална група “Детелини” и клас по народно пеене при НЧ “Пенчо Славейков 1871”, гр. Трявна с ръководител Николина Кирилова. В чест на 73-то Общо събрание на Българския есперантски съюз бе засято дръвче в парка пред Районен съд-Трявна, като спомен за проведеното есперантско мероприятие.

Международният език Есперанто е създаден от д-р Заменхоф през 1887 год., като резултат от вярата на хората по света за по-голяма социална справедливост. Идеята за обединяване на хората от различни националности е дълбоко хуманна и благородна. Есперанто е създаден за разрешаване на международни конфликти и войни, за мир в света и международна справедливост. 

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица