Свържи се с нас

Култура

Габровският театър извива òро дълго като ламя за Деня на влюбените

Published

on

Габровският драматичен театър подготвя нов спектакъл – „Òрото ламя е“, за празника на влюбените. Премиерата му ще бъде на 14 февруари, петък, от 19.00 часа на сцената на театъра, а който не успее да го гледа тогава, може да отиде на втората дата – 16 февруари, неделя, от 19.00 часа, в ДТ „Рачо Стоянов“.

Режисьор на постановката е Васил Дуев, който на същата дата преди година изненада публиката с провокативното представление „Истината или се осмеляваш“. С него той дебютира като щатен режисьор на Габровския театър през сезон 2018/2019 г. Със сигурност една от основните теми в двата спектакъла е любовта и взаимоотношенията между мъжа и жената. С „Истината или се осмеляваш“ режисьорът даде смела заявка за свободното и откровено говорене за любовните вълнения на младите хора. В „Òрото ламя е“ публиката трябва да се подготви за истинска среща с първоначалото – богатството на българския фолклор извира от всяка сцена и картина в постановката. За зрителите неговият експресивен начин на работа не е непознат. Във второто му представление с габровската трупа – комедията „Начало на спектакъла“, той със замах смеси класически текстове от западноевропейската, балканска и българска литература, които умело съчета със свои авторски текстове. Заложи на живото певческо изпълнене на артистите, на танците и пародийните ситуации. В „Òрото ламя е“ отново ще се срещнем с ключовите елементи за едно пищно представление, обединило в себе си няколко изпълнителски изкуства – театър, танци, песни, музика – всички белязани от неподправената сила на българския фолклор. Драматизацията на спектакъла е на Васил Дуев и е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ на Флорентина Бадаланова.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

За случването на целия замисъл отговаря голям екип от професионалисти. Художникът Даниела Николчова прави сценографията и костюмите. Това е четвъртият ѝ спектакъл с габровския театър и общо 20-то ѝ професионално представление. Нейна е сценографията и костюмографията в три представления на ДТ „Рачо Стоянов“: „Албена“ на реж. Василена Попилиева, 2014 г., за което получи номинация за „Икар“ в категория „дебют“ през 2015 г.; „Истината или се осмеляваш“ – реж. Васил Дуев, 2019 г. и „Свекърва“ – реж. Петринел Гочев, 2019 г. За работата си по „Свекърва“ е отличена с наградата „за сценография и костюмии“ от XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев през 2019 г.

Автор на музиката в „Òрото ламя е“ е Стефан Здравески, който отскоро е част от екипа на Габровския театър. Като музикант, неговите творчески търсения са свързани с традиционното джазово звучене на саксофона. Освен в джаза, той експериментира със съвременна музика, занимава се и с концертна дейност. Автор е на музиката на много представления като „Всичко на масата“, „Буре барут”, „Кокошка“, „Олово”, „Балканска”, „Комичната илюзия”, „Кроасан” и други – под режисурата на Ана Батева и Васил Дуев.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Хореограф на спектакъла е Зоя Шопова, която е професионален танцьор и преподавател по народни танци. Учила е в Националното училище за танцово изкуство в София, а след това в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – специалност „Театър на движението – пантомима“ и магистратура по „Актьорско майсторство за театър и кино“. Участвала е в постановки на Народeн театър „Иван Вазов“, театър „Сълза и смях“, трупата на Искра Радева в театър „Искри и сезони”, пътуващ театър „Скрин”, както и в Студио за документален театър „VOX POPULI” в Червената къща.

Песните в спектакъла са адаптирани към неговата сюжетна линия и го допълват смислово. Те са създадени по народни мотиви и текстове от различни региони. За изпълнението им артистите се подготвят от вокалния педагог Евгени Господинов. Заедно работят върху техниката им на звукоизвличане, пеене и музикална интерпретация. Той е също така известен композитор, музикален ръководител, режисьор и преподавател по актьорско майсторство, музикално обучение и солово пеене в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театралния колеж „Любен Гройс” и Нов български университет.

Автор на плаката е Яел Тайг, която е завършила Националната художествена академия – специалност „Книга и печатна графика“ и кара магистратура по „Проектиране на авторски визуален спектакъл“ в НХА. Интересното в изработването на плаката е, че той не е рисуван. Представлява оригинална бродерия, която после е сканирана. Създаденият образ от този процес служи за изработването на плаката. В постановъчния екип влиза и помощник-режисьорът Гинка Дичева.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Ролите се изпълняват от артистите на ДТ „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Тони Христова, Адриана Димова, Силвия Боева, Любен Попов, Димо Димов, Стоян Руменин, Стилиян Желязков и гост-актьорите Моника Иванова, Анатолий Ставрев и Петър Петров. В спектакъла участва Валентин Петров – познат на зрителите с централната си роля от „За Първото българско царство: Отшелника“ на реж. Петринел Гочев.

Ден преди премиерата на „Òрото ламя е“, Габровският театър кани най-запалените театрали на открита генерална репетиция на 13 февруари. За нея са пуснати в продажба само 50 места, като зрителите се очакват в 18.00 часа в горното фоайе на театъра. Там ще се срещнат с хора от екипа за разговор по спектакъла и цялостната работа на Габровския театър.

От 19.00 часа на сцената ще започне откритата генерална репетиция. Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“ и онлайн на https://epaygo.bg/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица