Свържи се с нас

Крими

Полицията с мащабни акции в Габровско

Published

on

Във връзка с противодействие на конвенционалната престъпност в населените места, в които няма постоянно полицейско присъствие, служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР на Габрово са планирали и провели през месец януари 2020 година няколко специализирани полицейски операции, с цел предотвратяване съхранение и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол.

За целите на СПО по тази линия, през месеца са извършени проверки на 10 обекта – складове и помещения, в които е възможно да се разпространяват и съхраняват акцизни стоки без бандерол. Проверени са 12 лица и 3 автомобила. В резултат на действията на служителите са установени 12 180 къса цигари и 15,5 кг. тютюн, без валиден български акцизен бандерол. Съставен е 1 акт за установено административно нарушение по ЗАДС, заведена е една преписка и е образувано едно досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През месеца е организирана и проведена специализирана полицейска операция, с цел установяване на нерегламентирани площадки и места за съхранение и преработка на отпадъци. В хода на операцията, служителите на сектора са проверили 120 обекта. В резултат от извършените проверки са заведени 2 преписки по описа на ОДМВР – Габрово за установяване на данни за престъпление по чл. 352 от НК, относно замърсяване на околната среда, по които служители от сектора работят под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

През предходния месец на територията на област Габрово е била проведена и специализирана полицейска операция, с цел установяване на административни нарушения по Закона за горите и престъпления, свързани с незаконен добив и превоз на дървесина.

Проверките са извършени от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областна дирекция на МВР – Габрово, съвместно със служители на Регионална дирекция по горите гр. В.Търново.

В община Габрово са били проверени 6 сечища, 7 склада, 21 автомобила и 37 души. При проверките са съставени 2 акта по Закона за горите, установено е незаконно съхранение на 11 пр. куб. метра дървесина за огрев, образувана е 1 (една) полицейска проверка по чл. 235, ал. 2 от НК и са изготвени осем констативни протокола.

В община Севлиево са били проверени 8 сечища, 13 склада, 24 МПС и 23 души. При проверките са съставени 5 акта по Закона за горите, установено е незаконно транспортиране на 2 пр. куб. метра дървесина за огрев посредством пътно превозно средство с животинска тяга, които са иззети. Изготвени са 10 констативни протокола.

В община Трявна са проверени 6 сечища и 20 МПС. При проверките са съставени 1 акт по Закона за горите и два констативни протокола. В община Дряново са били проверени 1 обект, 2 МПС и 2-ма души. При проверките е било установено незаконно съхранение на 2 пр. куб. метра дървесина за огрев и е образувана 1 (една) полицейска проверка по чл. 235, ал. 2 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Напит водач тресна „баварец“ в дърво, а млад „голфаджия“ в скат край Узана

Published

on

Две пътнотранспортни произшествия станаха през съботния ден в Габрово и в района на областния град. Това става ясно от полицейската сводка за днешния ден.

При първия от двата пътни инцидента, 25-годишен пиян водач на „БМВ“ успя да самокатастрофира на ул.“Великотърновко шосе“.

Катастрофата е станала около 01.30 часа. Водачът на немския автомобил изгубил контрол над управлението и се ударил странично в крайпътно дърво.

Мъжът бил прегледан от отзовалия се екип на спешна помощ, който не установил данни за телесни повреди.

От него обаче се разнасяли остри миризми на алкохол. При проверката му за употреба дрегерът отчел 1.40 промила в количеството издишан въздух.

Същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство, с което бил изпробван. По случая е образувано бързо производство.

Втората катастрофа станала около 20.05 часа на пътя между местността Узана и село Зелено дърво.

Пристигналият на място екип на „Пътна полиция“ установил, че 19-годишен варненец, управлявайки „Фолксваген Голф“, не съобразил поведението си с атмосферните условия и релефа на пътя, излязъл извън пътното платно и се блъснал в крайпътен скат.

Един от пътниците, който бил в автомобила – също на 19 години, получил охлузвания и натъртвания, като бил откаран за преглед в местната болница, без опасност за живота.

Пробата за алкохол на водача е отрицателна. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха шофьор на „G-класа“, каращ на опиати

Published

on

Полицията в Габрово спря шофьор на луксозен джип, а при проверката му за употреба на забранени от Закона вещества, мъжът зад волана даде положителен резултат за опиати.

Случаят е от 1 декември. Тогава около 10.20 часа на ул.“Райчо Каролев“, полицейски екип извършил проверка на лек автомобил „Мерцедес Г63“, управляван от 40-годишен мъж.

Водачът бил тестван за наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за употребата на опиати.

Мъжът дал кръвна проба. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията проведе акция „пешеходец“

Published

on

През миналата седмица, на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел подобряване на безопасността на движението по пътищата и намаляване на пътнотранспортния травматизъм с участието на пешеходци.

Пътните полицаи осъществяваха контрол върху поведението на пешеходците по спазване на правилата за движение относно неправилно пресичане на платното за движение, внезапно навлизане на пътното платно, пресичане при червен сигнал на светофарната уредба.

Контрол се осъществяваше и спрямо водачите, отнемащи предимство на пешеходци. Паралелно се наблюдаваше и за водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

В рамките на отчетния периода бяха проверени 1 323 автомобила и 1 524 лица. Съставени са били 45 акта и наложени 463 глоби с фиш. На 16 лица, пресекли на нерегламентирани места, са съставени фишове.

За внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение са санкционирани 4 лица. Глобен е един водач, който не е осигурил предимство на пешеходец.

Нарушенията на правилата за престой и паркиране в райони на пешеходни пътеки, кръстовища, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници са 6. Изготвените сигнални писма са 6.

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. „Пътна полиция“-Габрово обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Основни правила за поведение на пешеходците са:
– по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
– да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат
– да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица