Свържи се с нас

Култура

Музеят „Етър” отправя покана за „Диалог с миналото”

Published

on

снимка: Музеят „Етър”

Музеят „Етър” отправя покана за „Диалог с миналото”. Една малко нетрадиционна изложба, която може да бъде разгледана в залите над Дърворезбарската работилница, носи това наименование.

снимка: Музеят „Етър”

В екипа, който работи по изложбата, влизат: графичният дизайнер Мирослав Живков, екскурзоводът Елена Минковска, главният уредник на музея Ваня Донева, и уредникът Румяна Денчева.

снимка: Музеят „Етър”

„Идеята е не просто да се покажат експонати на музея, които посетителите да видят, а самите те да станат активни участници в изложбата. Искаме да постигнем въздействие, всеки един експонат да подтиква зрителите да направят нещо – да го опознаят, да ги заведе към друго място в музея”, казва Мирослав Живков.

снимка: Музеят „Етър”

Той допълва, че това подтикване на публиката към активност не е самоцелно.

снимка: Музеят „Етър”

„Опитваме се да представим експонатите от различна гледна точка. Така ще бъдат забелязани неща, за които няма как да знаеш, ако само ги наблюдаваш.”

снимка: Музеят „Етър”

Един от експонатите е скрит. Посетителят може да го опознае с напипване, като провре китката на ръката си през отвор. Идеята е да се усетят детайлите, за да се осмисли майсторството, необходимо за изработката му.

снимка: Музеят „Етър”

„Ако човек само наблюдава този предмет, може да го подмине, без да се замисли за финия детайл, за майсторството, необходимо при изработката.”

снимка: Музеят „Етър”

Червените табели са нещо ново, което се експериментира и са насочени към детската публика. Мирослав Живков насочва вниманието към нарисуван от него наскоро герой, който улеснява комуникацията с децата.

снимка: Музеят „Етър”

„Този герой вече е познат на някои ученици, тъй като има важна роля в Пътеводителя „Един ден в музея на открито” и приложението към него, издадени от музей „Етър”. Той се приема отлично от децата, на които е представен в Габрово, Пловдив и Враца”, разказва Елена Минковска.

снимка: Музеят „Етър”

Вместо да се показват цели табла, за представяне на някои експонати се използват стикери.

снимка: Музеят „Етър”

Ефектът, който се постига е на възможно най-голяма изчистеност на един обект. Например – за да се акцентира върху богатата украса на пафтите, познати и като чапрази, чрез такъв стикер с достатъчно големи размери е показан женски образ. Благодарение на това посетителите могат да видят къде се поставят те и какво значение имат за облеклото на една жена в миналото.

снимка: Музеят „Етър”

Има и място, където са поставени листове с контури, които посетителите могат да оцветят. Така е с пафтите, например.

снимка: Музеят „Етър”

Предметите са обвързани с някаква интерактивна част, което прави изложбата много интересна. Има за всеки посетител по нещо – както за децата, така и за възрастните. А хората получават възможност да напишат своята история за даден предмет.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица