Свържи се с нас

Култура

Музеят „Етър” отправя покана за „Диалог с миналото”

Published

on

снимка: Музеят „Етър”

Музеят „Етър” отправя покана за „Диалог с миналото”. Една малко нетрадиционна изложба, която може да бъде разгледана в залите над Дърворезбарската работилница, носи това наименование.

снимка: Музеят „Етър”

В екипа, който работи по изложбата, влизат: графичният дизайнер Мирослав Живков, екскурзоводът Елена Минковска, главният уредник на музея Ваня Донева, и уредникът Румяна Денчева.

снимка: Музеят „Етър”

„Идеята е не просто да се покажат експонати на музея, които посетителите да видят, а самите те да станат активни участници в изложбата. Искаме да постигнем въздействие, всеки един експонат да подтиква зрителите да направят нещо – да го опознаят, да ги заведе към друго място в музея”, казва Мирослав Живков.

снимка: Музеят „Етър”

Той допълва, че това подтикване на публиката към активност не е самоцелно.

снимка: Музеят „Етър”

„Опитваме се да представим експонатите от различна гледна точка. Така ще бъдат забелязани неща, за които няма как да знаеш, ако само ги наблюдаваш.”

снимка: Музеят „Етър”

Един от експонатите е скрит. Посетителят може да го опознае с напипване, като провре китката на ръката си през отвор. Идеята е да се усетят детайлите, за да се осмисли майсторството, необходимо за изработката му.

снимка: Музеят „Етър”

„Ако човек само наблюдава този предмет, може да го подмине, без да се замисли за финия детайл, за майсторството, необходимо при изработката.”

снимка: Музеят „Етър”

Червените табели са нещо ново, което се експериментира и са насочени към детската публика. Мирослав Живков насочва вниманието към нарисуван от него наскоро герой, който улеснява комуникацията с децата.

снимка: Музеят „Етър”

„Този герой вече е познат на някои ученици, тъй като има важна роля в Пътеводителя „Един ден в музея на открито” и приложението към него, издадени от музей „Етър”. Той се приема отлично от децата, на които е представен в Габрово, Пловдив и Враца”, разказва Елена Минковска.

снимка: Музеят „Етър”

Вместо да се показват цели табла, за представяне на някои експонати се използват стикери.

снимка: Музеят „Етър”

Ефектът, който се постига е на възможно най-голяма изчистеност на един обект. Например – за да се акцентира върху богатата украса на пафтите, познати и като чапрази, чрез такъв стикер с достатъчно големи размери е показан женски образ. Благодарение на това посетителите могат да видят къде се поставят те и какво значение имат за облеклото на една жена в миналото.

снимка: Музеят „Етър”

Има и място, където са поставени листове с контури, които посетителите могат да оцветят. Така е с пафтите, например.

снимка: Музеят „Етър”

Предметите са обвързани с някаква интерактивна част, което прави изложбата много интересна. Има за всеки посетител по нещо – както за децата, така и за възрастните. А хората получават възможност да напишат своята история за даден предмет.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Музиката на Йосиф Цанков тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

По този повод Община Габрово ви кани на концерта „Среща с деди Йожи“.

В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от албума „Онзи вятър от първата среща“ – Музиката на Йосиф Цанков Аранжор: Михаил Йосифов Солист: Велислав Стоянов Изпълняват: Михаил Йосифов – тромпет Димитър Льолев – саксофон Велислав Стоянов – тромбон Шибил Бенев – пиано Даниеле Феббо – контрабас Борислав Петров – ударни

Концертът „Среща с деди Йожи“ е днес, 30 юли. Началният час е 19.00 часа, а мястото е площад Възраждане. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Арт-работилница „Тревненска палитра“

Published

on

Фондация „ Еко Флора – 2018“ открива Арт-работилница в Етнографския комплекс на ул.“ Иванка Горова“ в Трявна.

Работилницата е предназначена за деца от всички възрастови групи. Могат да се включат и възрастни, които имат желание да усвоят нови умения.

Обучението започва с уроци по рисуване, които са безплатни за всички тревненски участници и платени за гостите на града.

Напредналите могат да продължат с курсове по иконопис и керамика, които ще се ръководят от преподаватели от ВТУ.

Курсовете за начинаещи ще се провеждат предимно в почивните дни, ако има желаещи – и през цялата седмица.

В групите ще се обучават не повече от 7-8 души, което гарантира специално внимание и индивидуален подход към всеки участник.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева ще открие Арт-работилница „Тревненска палитра“ на 3 август от 18.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Читалището от кв.Нова махала с грамота от Министерство на културата

Published

on

Представители на НЧ “ Зора -1872″ кв. „Нова Махала“ присъстваха на официалната церемония по връчване на удостоверенията за вписване в националната листа на системата „Живи човешки съкровища“, провела се на 28 юли в Министерство на културата.

Габровското участие в надпреварата бе с кандидатурата на потомствения майстор-ножар Георги Мантов. Предложението е от читалището в квартал „Нова махала“ в Габрово.

През Възраждането от този район, някога село, са произлезли занаятчии, спечелили славата на Габрово на ножарски център в българските земи. Георги Мантов бе представен с уменията си за изработване на нож „Сойка“.

Името идва от птицата сойка, защото ножката е пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила, освен с тънка месингова тел – за жълт цвят, и със седеф, а всеки майстор имал собствена шарка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица