Свържи се с нас

Новини

Честванията на Шипченската епопея започват от Габрово (Програма)

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Има върхове, които обединяват и карат сърцата на хиляди да бият като едно! Шипка и Свети Никола – това са върховете за нас, в нашата история и самосъзнание, и те отново ще посрещнат всички, решили да усетят духа на свободата!

На 24 август хора от страната и чужбина ще си дадат среща по време на традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Ще почетем годишнината от епичните боеве и ще отпразнуваме и 85-та година от откриването на Паметник на Свободата!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионален исторически музей ще представят тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“.

Нейното официално откриване за посетители ще е на 22 август от 17:30 часа. Още една изложба е подготвена този път от Държавен архив – Габрово и тя ще е виртуална, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Разбира се, няма да пренебрегната традицията Денят преди кулминацията да е отреден само за деца. Това е стремежът младите хора да припознаят не само историческите паметници, но и събитията, свързани с тях, за да имат избор и да знаят какво да правят утре със свободата, която им е завещана от миналото.

Всички участници в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата и техните поддръжници ги очаква една вдъхновяваща среща с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров, която е наречена „Бъди на Върха!“.

Отново в петъчния 23 август в 17:30 часа Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август, ще може да извървите пътя до Паметника на Свободата като изберете походите, инициирани от Ротари, които ще ви отведат направо на Върха, а там в подножието при каменните барелефи вече ще ви очаква в целия си блясък Национална гвардейска част.

Очаква се и възстановката на боевете на Шипка от Национално Дружество „Традиция“, която всъщност има и нов сценарист. Ще има хвърчила за малки и големи, защото къде другаде може най-добре да лети символът на свободата? И филми, и разходка ще има, и автентични военни палатки.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация – Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страна. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Информация за организиран транспорт на 24 август.
7:00 часа
Габрово (пл. Възраждане) – м. Узана – 3,00 лв
7:30 часа
Габрово (пл. Възраждане) – Соколски манастир – 2,00 лв
9:30 часа
Габрово (пл. Възраждане) – връх Шипка – 3,00 лв еднопосочен 5,00 лв двупосочен билет
След края на мероприятията започва извозване от връх Шипка за Габрово (пл. Възраждане) – Последен автобус 15:30 часа

НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ
21-26 АВГУСТ 2019 Г.

ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

21 август 2019 г. , 17:30 часа

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „СТРОИТЕЛИТЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА“

Място: ХГ „Христо Цокев“
22 август 2019 г. , 17:30 часа

ИЗЛОЖБА „ОРЪЖИЕТО НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО“ – официално откриване

Място: Регионален исторически музей – Габрово

23 август 2019 г.

10:30 – 12:30 часа СЪСТЕЗАНИЕ за ученици – изкачване стълбите към Паметника на свободата
Място: Подход към Паметника на свободата

12:30 – 13:15 часа „БЪДИ НА ВЪРХА!“ – ВДЪХНОВЯВАЩ РАЗГОВОР С ДАРИН МАДЖАРОВ ОТ УЧА.СЕ
Място: Паметник на свободата

17:30 часа Представяне на КНИГАТА НА ГЕН. ГЕОРГИ ВАЗОВ „УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА“
Място: Зала за събития и срещи, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

24 август 2019 г.

7.45 – 8.30 часа ПАНИХИДА в памет на загиналите в шипченските боеве
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

10:00 – 15:00 часа ДЕТСКА ЗАНИМАТЕЛНА РАБОТИЛНИЦА И РАБОТИЛНИЦА ЗА ХВЪРЧИЛАТА
Място: около Паметник на свободата

10:00 – 15:00 часа ПРОЖЕКЦИЯ НА ТЕМАТИЧНИ ФИЛМИ
Място: мултимедийна зала на НПМ „Шипка-Бузлуджа“

12:00 – 12:40 часа ОФИЦИАЛНА ЧАСТ
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:00 – 13:30 часа ВЪЗСТАНОВКА на боевете
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

19:30 – 20:30 часа ПАРАД НА ВОЕННИ ДУХОВИ ОРКЕСТРИ ОТ СТРАНАТА
Място: пл. Възраждане, Габрово

20:45 – 21:30 часа ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА
Място: пл. Възраждане, Габрово


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица