Свържи се с нас

Новини

Честванията на Шипченската епопея започват от Габрово (Програма)

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Има върхове, които обединяват и карат сърцата на хиляди да бият като едно! Шипка и Свети Никола – това са върховете за нас, в нашата история и самосъзнание, и те отново ще посрещнат всички, решили да усетят духа на свободата!

На 24 август хора от страната и чужбина ще си дадат среща по време на традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Ще почетем годишнината от епичните боеве и ще отпразнуваме и 85-та година от откриването на Паметник на Свободата!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионален исторически музей ще представят тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“.

Нейното официално откриване за посетители ще е на 22 август от 17:30 часа. Още една изложба е подготвена този път от Държавен архив – Габрово и тя ще е виртуална, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Разбира се, няма да пренебрегната традицията Денят преди кулминацията да е отреден само за деца. Това е стремежът младите хора да припознаят не само историческите паметници, но и събитията, свързани с тях, за да имат избор и да знаят какво да правят утре със свободата, която им е завещана от миналото.

Всички участници в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата и техните поддръжници ги очаква една вдъхновяваща среща с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров, която е наречена „Бъди на Върха!“.

Отново в петъчния 23 август в 17:30 часа Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август, ще може да извървите пътя до Паметника на Свободата като изберете походите, инициирани от Ротари, които ще ви отведат направо на Върха, а там в подножието при каменните барелефи вече ще ви очаква в целия си блясък Национална гвардейска част.

Очаква се и възстановката на боевете на Шипка от Национално Дружество „Традиция“, която всъщност има и нов сценарист. Ще има хвърчила за малки и големи, защото къде другаде може най-добре да лети символът на свободата? И филми, и разходка ще има, и автентични военни палатки.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация – Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страна. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Информация за организиран транспорт на 24 август.
7:00 часа
Габрово (пл. Възраждане) – м. Узана – 3,00 лв
7:30 часа
Габрово (пл. Възраждане) – Соколски манастир – 2,00 лв
9:30 часа
Габрово (пл. Възраждане) – връх Шипка – 3,00 лв еднопосочен 5,00 лв двупосочен билет
След края на мероприятията започва извозване от връх Шипка за Габрово (пл. Възраждане) – Последен автобус 15:30 часа

НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ
21-26 АВГУСТ 2019 Г.

ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

21 август 2019 г. , 17:30 часа

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „СТРОИТЕЛИТЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА“

Място: ХГ „Христо Цокев“
22 август 2019 г. , 17:30 часа

ИЗЛОЖБА „ОРЪЖИЕТО НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО“ – официално откриване

Място: Регионален исторически музей – Габрово

23 август 2019 г.

10:30 – 12:30 часа СЪСТЕЗАНИЕ за ученици – изкачване стълбите към Паметника на свободата
Място: Подход към Паметника на свободата

12:30 – 13:15 часа „БЪДИ НА ВЪРХА!“ – ВДЪХНОВЯВАЩ РАЗГОВОР С ДАРИН МАДЖАРОВ ОТ УЧА.СЕ
Място: Паметник на свободата

17:30 часа Представяне на КНИГАТА НА ГЕН. ГЕОРГИ ВАЗОВ „УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА“
Място: Зала за събития и срещи, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

24 август 2019 г.

7.45 – 8.30 часа ПАНИХИДА в памет на загиналите в шипченските боеве
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

10:00 – 15:00 часа ДЕТСКА ЗАНИМАТЕЛНА РАБОТИЛНИЦА И РАБОТИЛНИЦА ЗА ХВЪРЧИЛАТА
Място: около Паметник на свободата

10:00 – 15:00 часа ПРОЖЕКЦИЯ НА ТЕМАТИЧНИ ФИЛМИ
Място: мултимедийна зала на НПМ „Шипка-Бузлуджа“

12:00 – 12:40 часа ОФИЦИАЛНА ЧАСТ
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:00 – 13:30 часа ВЪЗСТАНОВКА на боевете
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

19:30 – 20:30 часа ПАРАД НА ВОЕННИ ДУХОВИ ОРКЕСТРИ ОТ СТРАНАТА
Място: пл. Възраждане, Габрово

20:45 – 21:30 часа ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА
Място: пл. Възраждане, Габрово


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица