Свържи се с нас

Новини

Жители на ул. „Клокотница“ незнайно как останаха без контейнер за смет

Published

on

Мястото, където е бил позициониран дълги години съдът за смет

Вече близо месец и половина, жители в габровския квартал „Борово“ на ул. „Клокотница“ №13, 15, 17 и района, са принудени да изхвърлят боклука си на 400 метра от домовете си, поради незнайно изземане на съда за събиране на отпадъци. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, което наложи незабавна проверка.


Пред нашия екип живущи на ул. „Клокотница“ споделиха, че са отправили запитване до ОП „Благоустрояване“ относно липсата на металния 4000-литров съд за отпадъци, но в отговор получили, че боклукчийският камион трудно обръщал на улицата.

Гражданите обаче, не са съгласни с това, защото повече от 40 години не е имало проблем с извозването на боклука от улицата. Затова те са внесли и подписка до Община Габрово, две седмици след изчезването на съда за отпадъци, с искане той да бъде върнат обратно на мястото си, но все още чакат отговор.


„Положението е неприемливо и е наложително скоро да бъдат взети мерки за разрешаване на проблема“. Това коментират граждани в социалните мрежи, където също е изразено тяхното недоволство.

Според живущите в квартала, една сутрин, както обикновено, работници от „БКС-то“ дошли да съберат битовите отпадъци, но заедно с тях „магически“ изчезнал и съдът за боклук.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Липсата на контейнер за отпадъци, създава огромно неудобство и принуждава възрастни и трудноподвижни хора, ежедневно да слизат и качват стръмен баир, за да могат да изхвърлят боклука си, до „най-близкия“ контейнер, намиращ се на 400 м от тях“, заяви пред „Габрово Нюз“, човекът, потърсил ни за съдействие да дадем гласност на проблема.

Оказва се, че потърпевши от създалата се ситуация са близо 150 души.

Проблемите обаче не спират до тук. Живущите на ул. Клокотница №13, 15 и 17 изпадат в ситуации, при които хора от съседните улуци негодуват, че използват обособените за тях контейнери, защото по този начин ги пълнят много бързо. Но поради отнетия им съд за отпадъци, хората нямат друг избор.

Според информация от Община Габрово, на територията на града се използват и обслужват 2 368 броя съдове за отпадъци, а хората от ул. „Клокотница“ все още издирват своя.

Интересното в случая е, че иззетият по незнайни причини контейнер, преди близо месец и половина, все още е регистриран в приложение в сайта на Община Габрово, в който всеки гражданин може да открие информация за местоположението и основните характеристики на всеки един от съдовете за отпадъци, подържани от ОП „Благоустрояване“. https://gishub.gabrovo.bg/waste-containers/

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Недоволните жителите споделиха още пред нашата медия, че дори са готови и на по-крайни действия.

Те заявяват, че ако съвсем скоро не им бъде върнат иззетият съд за смет, то те ще оставят боклука си пред входа на Общината, докато не бъде взето адекватното решение.

Оказва се, че случаят не е изолиран. Жители на кв. „Нова махала“ са поставени в същото положение – да се чудят къде по-близо да изхвърлят боклука си. По думите на засегнатите в района, там дори няма съдове за събиране на отпадъци.

„Смятам, че хората не могат да бъдат подлагани на такива безобразия в 21 век. При положение, че всички ние плащаме данък „такса смет“, е необходимо навсякъде, където има жилищни сгради и къщи, да бъдат осигурени контейнери за отпадъци“, сподели авторът на сигнала до нас.

„Щом камиона няма къде да обърне, да направят кръгово!“

„Това е моят роден дом…. е Бога ми не помня да е имало проблем с обръщането на камиона на БКС“, са само част от коментарите в социалната мрежа, които предизвика мистериозното изчезване на контейнера за смет.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Каква ще бъде реакцията на отговорните институции и какво ще предприемат те, предстои да разберем. Чрез настоящата публикация се надяваме да бъде обърнато внимание на проблема на живущите на ул.“Клокотница“ и той да бъде решен. Ще продължим да следим и да ви информираме за случая.

Ако и Вие желаете да ни покажете Вашия поглед от събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения, сигнали на адрес: info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link или на страницата ни във фейсбук, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

Автор: Цветелина Христова,
III курс, спец. „Връзки с обществеността“,
ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица