Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Камен да пребори рака!

Published

on

Камен е млад мечтател, роден в Габрово. Той е на 25 години и е само в началото на живота си, но страшна болест застрашава живота му. Болестта, е изключително рядка – Сарком на Юинг. Саркомът е специфична форма тумор на костния мозък, която се развива много бързо. В случая на Камен, ракът засяга само меките тъкани и върви по лимфните възли на левия му крак. Болестта стартира с възпаление на безименния пръст на левия крак.
След безкрайни обиколки, консултации, биопсия и хистология с лекари из цялата страна, Камен получава колебаеща се диагноза – Сарком на Юинг или Синовиален Сарком.
Злокачественото образование е нискодиференцирано което означава че клетките нямат ясно изразени белези с които да бъдат идентифицирани на 100%.
Лекарите в Института по Ортопедия в Горна Баня препоръчват ампутиране на засегнатия пръст, но никой не е категоричен какво точно е заболяването. Въпреки позитивизма на Камен и интервенцията, само няколко месеца, през Септември 2012та се появява ново образование в бедрената област под таза. И този път туморът се развива много бързо. За 2 месеца се разраства до 10 на 12 см, като се появява и нова разсейка по линията на лимфата в посока стомаха с размер 5 на 6 см. Поради размерите на тумора оперативното ми отстраняване в момента е по скоро в сферата на експериментите, което класифицира ракът като 4ти стадий.. или такъв който не може да бъде опериран.

Добрата новина е, че Саркомът на Юинг е лечим. Лошата новина е, че за да бъде успешно лечението трябва да се реагира много бързо.

Защо случая на Камен е особен?

  • Диагнозата на Камен е неясна… поради ниската диференцираност на рака, лекарите в България не успяват да определят на 100% какво точно му има. От там определянето на посока за лечение също става неясно.
  • Той е извън рисковата възрастова група на заболяването. Обикновено това е 10-17 годишни юноши. Болните възрастни са много редки случаи и за тях няма достатъчно данни и направени изследвания.
  • Размерът на тумора е над 10 см, което статистически дава на Камен много малки шансове за успешно лечение според Euro Ewing Protocol (европейско-признатия курс на лечение на подобни заболявания)
  • По ирония на съдбата можем да наречем Камен “щастливец”, тумора няма разсейки в жизнено важни органи. Всичките му кръвни изследвания са в норма, което обърква лекарите допълнително
  • Размерите и разположението на образованието в момента го правят невъзможно за оперативно лечение. Въпреки готовността на няколко хирурзи в България да опитат да го отстранят оперативно, рискът за живота на Камен е твърде голям.

Какво предприемаме?

  • Правим разширенo изследване по темата. Контактуваме с възможни клиники и специалисти из цял свят за да намерим възможности за Камен и да разберем колко средства са необходими.
  • Проучваме 2 възможни курса на лечение: традиционен, свързан с европейския протокол за лекуване на сарком на Юинг и интегративен, свързан с набор от алтернативни терапии като IPT, DMSO, MPVAX и т.н.
  • Изпращаме Камен за второ мнение в клиника в чужбина където да му направят необходимите изследвания, включително и такива, с които, в България не разполагаме.
  • Набираме необходимия размер от финансови средства за лечение, който по предварителни прогнози е между 80 и 150 000 евро (в зависимост от продължителността и компонентите)
  • Изпращаме Камен в избрана клиника и екип където по най-адекватен начин да бъде лекуван до пълното му оздравяване

Семейството и приятелите му събират средства за лечението му, с надеждата, че той ще надвие коварното заболяване и лъчезарната му усмивка ще остане част от живота им!

 

https://www.facebook.com/helpkamen

http://kamensarafov.com/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E1P4Wlsihjo

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Ски пистите на Узана отново неподготвени

Published

on

Ниските температури навън предизвикаха много от почитателите на зимния спорт по ски пистите.

Пътят към курортен комплекс „Узана“ е обработен и проходим при зимни условия.

Снежната покривка там е 40 см, а температурата е минус 6 градуса.

Пистите са отворени, но не добре отъпкани и за голямо съжаление на всички скиори и сноубордисти, влековете не работят, поради авария на системата.

Информация за това кога ще бъдат поправени, все още няма, но се твърди, че аварията е сериозна. Има вероятност да не може да бъде отстранена и утре.

Карти за използване на влек са продавани от касите на ски писта „Узана Тур“, по известна като пистата „На завоя“, но след като влека няколко пъти е блокирал, продажбата е преустановена.

Хората, които са си закупили карти, без да са могли да ги използват, ще бъдат компенсирани при следващо посещение, твърдят организаторите.

В авария е също и едният от влековете на ски зона “ Емар“ .

Надяваме се проблемът скоро да бъде решен, за да може хората да се наслаждават на доброто време.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Времето в Габрово и региона

Published

on

Пътищата в общината са почистени и обработeни. Снежната покривка в централна градска част е около 20 см., във високите части на общината до 45 см. Новият сняг е 3-4 см. в града и около 10 по високите части, обявиха от Община Габрово.

Пътните настилки в областта са почистени и опесъчени, проходими при зимни условия.

На прохода Шипка температурата е минус 8 градуса. Пътната настилка е почистена и обработена, снежната покривка е около 40 см. В сила е забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Пътят към курортен комплекс Узана е обработен, проходим при зимни условия.

Снежната покривка там е 40 см, температурата е минус 8 градуса.

Градските и междуградски автобусни линии на Общински пътнически транспорт са покрити. Няма населени места без електроснабдяване.

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, топлоподаване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност.

Налице са предпоставки за образуване ледени висулки по покривните конструкции на сградите, във връзка с това напомняме на гражданите да бъдат особено бдителни в близост до фасади на сгради.

Бъдете внимателни при движение покрай сгради с опасно надвиснал сняг и висулки и при възможност ги избягвайте.

Водачите на автомобили, преди да паркират, е необходимо да се уверят, че няма опасност от падане на ледени късове.

В събота е обявен жълт код за ниски температури. Температурите ще са под нулата дори и през деня.

Вечерта ще паднат до минус 7-8. В неделя и понеделник ще е още по-студено – до минус 12-13. Затопляне се очаква след сряда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елвира Христова, НАГ: Честит празник на всички, врекли се да отстояват волята, клетвата и младостта!

Published

on

Уважаеми учители и ученици,
Скъпи априловци,

Днес ще се усетят много липси, но не по-драматични от ежедневните. Защитата, която цялото човечество се опитва да изгради, е в името на живота – природното право на съществуване. Изминалите дълги месеци в търсене на безопасната среда посочиха и признаха първенеца сред купищата ценности и идеали. В името на живота се случват всичките ни усилия.

В особен смисъл днес е ден, в който отбелязваме победата на живота. Денят, в който са се отворили врати – за първи път и първи по рода си. Това е раждане, поява на живот – 186-годишен. В тази преклонна възраст е трудно да се доказва младост. Но всички знаем, че тя, младостта, обича да се кичи с дързост, да се доказва в бунтове, да оспорва авторитети. …

Желая ви най-искрено именно днес да пожелаете младост на своето училище. То винаги ще има нужда от вашата, за да добавя години в живота си. А вие, априловци, с клетвените си думи пред прага му сте дали свято обещание – за дързост, за бунт и за сражение. Срещу невежеството. Срещу духовната леност. Срещу неправдата.

Почти винаги днешният 14 януари е снежен и вледенен. Усилие е да стоим безропотно пред паметника и с лице към прага, който ежедневно прекрачваме. Сякаш някога, съвсем умишлено, преди вече 186 г., далновиден човек е избрал за пръв училищен ден този, в който сетивата застиват, за да проговори волята. Днес ритуалът и тържеството няма да са видими и шумни. Поне веднъж ще бъдем искрени – в яда си, че ни е забранено да почувстваме пронизващия студ пред паметника, или в радостта си, че няма да сме задължени да го правим. По-важно от тези лични наши усещания е, че рожденият ден на първото българско училище е ден на волята, на клетвата и на младостта.

Честит празник на всички, врекли се да ги отстояват!

Елвира Христова,
директор на Националната Априловска гимназия

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица