Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Камен да пребори рака!

Published

on

Камен е млад мечтател, роден в Габрово. Той е на 25 години и е само в началото на живота си, но страшна болест застрашава живота му. Болестта, е изключително рядка – Сарком на Юинг. Саркомът е специфична форма тумор на костния мозък, която се развива много бързо. В случая на Камен, ракът засяга само меките тъкани и върви по лимфните възли на левия му крак. Болестта стартира с възпаление на безименния пръст на левия крак.
След безкрайни обиколки, консултации, биопсия и хистология с лекари из цялата страна, Камен получава колебаеща се диагноза – Сарком на Юинг или Синовиален Сарком.
Злокачественото образование е нискодиференцирано което означава че клетките нямат ясно изразени белези с които да бъдат идентифицирани на 100%.
Лекарите в Института по Ортопедия в Горна Баня препоръчват ампутиране на засегнатия пръст, но никой не е категоричен какво точно е заболяването. Въпреки позитивизма на Камен и интервенцията, само няколко месеца, през Септември 2012та се появява ново образование в бедрената област под таза. И този път туморът се развива много бързо. За 2 месеца се разраства до 10 на 12 см, като се появява и нова разсейка по линията на лимфата в посока стомаха с размер 5 на 6 см. Поради размерите на тумора оперативното ми отстраняване в момента е по скоро в сферата на експериментите, което класифицира ракът като 4ти стадий.. или такъв който не може да бъде опериран.

Добрата новина е, че Саркомът на Юинг е лечим. Лошата новина е, че за да бъде успешно лечението трябва да се реагира много бързо.

Защо случая на Камен е особен?

  • Диагнозата на Камен е неясна… поради ниската диференцираност на рака, лекарите в България не успяват да определят на 100% какво точно му има. От там определянето на посока за лечение също става неясно.
  • Той е извън рисковата възрастова група на заболяването. Обикновено това е 10-17 годишни юноши. Болните възрастни са много редки случаи и за тях няма достатъчно данни и направени изследвания.
  • Размерът на тумора е над 10 см, което статистически дава на Камен много малки шансове за успешно лечение според Euro Ewing Protocol (европейско-признатия курс на лечение на подобни заболявания)
  • По ирония на съдбата можем да наречем Камен “щастливец”, тумора няма разсейки в жизнено важни органи. Всичките му кръвни изследвания са в норма, което обърква лекарите допълнително
  • Размерите и разположението на образованието в момента го правят невъзможно за оперативно лечение. Въпреки готовността на няколко хирурзи в България да опитат да го отстранят оперативно, рискът за живота на Камен е твърде голям.

Какво предприемаме?

  • Правим разширенo изследване по темата. Контактуваме с възможни клиники и специалисти из цял свят за да намерим възможности за Камен и да разберем колко средства са необходими.
  • Проучваме 2 възможни курса на лечение: традиционен, свързан с европейския протокол за лекуване на сарком на Юинг и интегративен, свързан с набор от алтернативни терапии като IPT, DMSO, MPVAX и т.н.
  • Изпращаме Камен за второ мнение в клиника в чужбина където да му направят необходимите изследвания, включително и такива, с които, в България не разполагаме.
  • Набираме необходимия размер от финансови средства за лечение, който по предварителни прогнози е между 80 и 150 000 евро (в зависимост от продължителността и компонентите)
  • Изпращаме Камен в избрана клиника и екип където по най-адекватен начин да бъде лекуван до пълното му оздравяване

Семейството и приятелите му събират средства за лечението му, с надеждата, че той ще надвие коварното заболяване и лъчезарната му усмивка ще остане част от живота им!

 

https://www.facebook.com/helpkamen

http://kamensarafov.com/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E1P4Wlsihjo

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Мартин Копчев отново донесе медал за България – този път от олимпиада по математика

Published

on

Десетокласникът в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово Мартин Копчев спечели отново медал за България. Успехът на гимназиста е втори пореден в рамките на седмица.

Мартин извоюва среброто от Международна олимпиада по информатика (IOI). Сега донесе за страната ни бронзов медал от 61-та Международна олимпиада по математика, провела се от 20 и 28 септември.

Домакин на най-старото състезание по природни науки трябваше да бъде руският град Санкт Петербург, но усложнената ситуация в света във връзка с КОВИД-19 не остави математиците по назад и се наложи организация на специфичен онлайн формат.

В най-престижното за годината състезание по математика участваха 616 ученици от 105 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни. Това бяха 21 и 22 септември, а видео церемонията по закриването – 28 септември.

Българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание. Тази година националният ни отбор по математика спечели 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти.

Ръководител на националния отбор бе доц. д-р Станислав Николаев Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), заместник-ръководител e гл.-ас. д-р Стефан Владимиров Герджиков (ФМИ на СУ / ИИКТ-БАН). Домакин на отбора беше Институтът по математика и информатика към БАН, а наблюдател от страна на МОМ бе проф. Алекса Малчески (Северна Македония).

Преди броени дни Мартин спечели и сребърен медал от виртуалната 32-а Международна олимпиада по информатика! Самите организатори бяха осигурили допълнителни занимания на участниците, за да ги накарат да се почувстват част от общността и да вдъхнат до колкото е възможно от усещането за международна олимпиада – лекции и речи от бивши състезатели медлисти, виртуални разходки из северната руска столица и др.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

Към 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 54 златни, 124 сребърни, 114 бронзови медала, както и 15 почетни грамоти!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Общество

Зов за помощ: Търси се кръв за Красимир Мусков

Published

on

Търси се кръв за Красимир Богданов Мусков от Габрово, на който спешно се налага да му бъде прелята кръв, без значение от кръвната група, с изключение на А+.

Може да се дарява във всеки град в България, където има кръвен център, като единствено на бележката трябва да се посочат имената на нуждаещия се.

Зареди още

Новини

Пет съвета при избора на зимно работно облекло

Published

on

Независимо какво е естеството на работата Ви, през зимните месеци е нужно да изберете подходящо работно облекло, за да си осигурите комфорт и продуктивност, макар ниските температури. Това обаче може да се окаже нелека задача, имайки предвид разнообразието на пазара, а и спецификата на работата Ви. Със следващите 5 съвета ще Ви дадем насоки, които да помогнат при избора на зимно работно облекло, така че да сте пълноценни на работа, докато ви е топло и удобно:

1. Съобразено с професията
При избора на работно облекло, най-важен фактор е естеството на професията Ви. Помислете за нещата, които ежедневно правите – колко се натоварвате физически, дали стоите повече на едно място или денят Ви е свързан с много движение, излагате ли се навън и колко дълго. Ако работите навън, то Вие сте зависими изцяло от времето и е нужно да изберете зимно работно облекло, което да е ватирано и непромокаемо, за да предпазите тялото си от студ, сняг и дъжд. Ако работите „на терен“, много важно е да изберете облекло с включена светлоотразителната защита – често има мъгла и снегонавяване, които ще Ви направят незабележим и могат да застрашат безопасността Ви. Ако често се навеждате, полугащеризонът ще Ви свърши чудесна работа. Ако работите зад каса или в офис, ватиран елек със сигурност ще Ви влезе в употреба. Нуждите на работниците в кухня и в склад например са съвсем различни, затова помислете за работата си и потърсете съвет от консултантите в магазина.

2. Всичко започва от обувките
По-мъдри от нас са го казали: всичко започва от краката. За да се чувстваме добре, трябва внимателно да подберем обувките си. Разбира се, те трябва да са удобни, с меки подметки, които да ни позволяват лесно придвижване, да топлят, но и да не тежат прекалено много, за да не ни изморяват излишно. В най-общия случай, за зимата са подходящи ватирани обувки с височина над глезена (боти), кожени или от промазана материя. Допълнително към това могат да имат вградено бомбе и сертификат за защита, когато спецификата на работата го изисква. Съобразете номера с дебелината на чорапа – най-неприятното усещане е на премръзнали крака в тясна обувка. Гумените ботуши не се препоръчват за зимните сезони, защото макар да са най-сигурното средство против влага, не осигуряват необходимата топлина, освен ако не са допълнително ватирани и комбинирани с подходящ чорап.

3. Многопластово облекло
Най-добрата тактика в зимните дни е стара, добре позната, но често пренебрегвана – обличането на няколко слоя дрехи. През зимата времето може да бъде изключително променливо, а освен това често ни се налага да влизаме и излизаме от климатизирани помещения към виелици и мразовити температури. За да сте подготвени за всяка ситуация и да подсигурите комфорта си през целия ден, облечете памучна фланелка с къс или дълъг ръкав, върху нея суитчър или полар с цип, отгоре завършете с ватирано или непромокаемо (софтшел) яке, а защо не и/или елек. Така ще разполагате с няколко пласта, които не могат да Ви помогнат да контролирате времето, но със сигурност ще Ви помогнат да контролирате своята температура и комфорт.

4. Шапка, шал и ръкавици
За къде сме без класиката на зимния сезон – шапка, шал и ръкавици. За да се предпазите от силния вятър и снегонавяване, трябва да обърнете внимание не само на облеклото, но и на работните аксесоари за тези месеци. Изберете подходящи ръкавици, спрямо това дали са допълнение към работното Ви облекло или са задължителен целодневен елемент. Същото важи и за шапката – може да бъде с вградени наушници, с или без козирка, да е от плетиво, полар или пък да я замените с лента, ако това ви внася повече удобство. Ролята на шалът е ключова – да предпази дихателните пътища от лесна настинка, но ако чувствате, че по-скоро Ви пречи, може да го замените с ватирана висока яка с цип, която да регулирате според времето.

5. Не пренебрегвайте чорапите
Един от най-подценяваните елементи от облеклото са чорапите, а те имат изключително важна роля в цялостния ни комфорт на работа, особено когато става дума за зимния сезон. Не случайно в специализираните магазини ще откриете различни чорапи за ски, планина, колоездене и така нататък. Добре е да подберете ватирани чорапи с височина над тази на обувката, за да не се изхлузват. Съобразете чорапа и с подплата на обувката си – ако тя е вълнена, най-ватираните чорапи могат да бъдат прекален избор. И не на последно място – съобразете еластичността на чорапите с динамиката на ежедневието си.

За финал един бонус съвет – най-честата грешка при поръчката на зимни работни облекла е отлагането й за последния момент. Зимата често ни изненадва и все успява да ни свари неподготвени, затова изберете удобно и практично облекло още днес. За повече информация и съвети при избора, не се колебайте да се обърнете към професионалистите от Mazalat – на място в магазина в гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или на телефон 088 801 6816; 066 985 336.

*Снимка: sapiacorp.com

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица