Свържи се с нас

Общество

Помогнете да дадем шанс за нормален живот на Траяна

Published

on

Помогнете на шестмесечното бебе Траяна Синабова от Габрово! Тя страда от спинална мускулна атрофия (СМА) тип 1, което е и най-тежката форма на заболяването. СМА е генетичен убиец на малки деца в световен мащаб, като в естествения ход на заболяването води до пълна парализа и невъзможност за самостоятелно прохождане, хранене и дори дишане.

Децата са умни и интелигентни, но изключително слаби, като умът до последно остава незасегнат. Диагнозата на Траяна е установена от професор Летвиненко в София, когато тя бе едва на два месеца.

Новината за СМА на бебенцето е истински шок за родителите. Съкрушени, изгубени и изплашени е най-малкото, което те описват като състояние. Преди поставянето на диагнозата шестмесечното бебе има изключително изразена мускулна слабост – не може да движи крачета и дори да вдига и контролира главичката.

Веднага след поставянето на диагнозата родителите започнали усилена рехабилитация, която много помогна на детето и Траянка става много по-жизнена и подвижна. Изключително важно е било и това, че бързо са били включени в първото и единствено поддържащо лечение с медикамента „Спинраза“, което е и единствената одобрена терапия за СМА в България и света.

„Спинраза“ НЕ лекува, тя поддържа състоянието, вероятно е да го подобри, но е до живот. Досега Траяна има една поставена една инжекция „Спинраза“, а процедурите следва да се извършват на всеки 4 месеца.

Самата терапия е поета от Здравната каса, но семейството се нуждае от Вашата помощ и подкрепа за закупуване на всичко необходимо, което ще облекчи и подобри живота на момиченцето.

Състоянието ѝ изисква много лекарства, консумативи, медицинска апаратура, помощни средства и ежедневна рехабилитация.

Семейството на Траяна няма възможността да се справят сами в борбата със СМА, затова ви молят да застанете до тях!

„С цялото си сърце и душа вярваме, че Траяна ще се оправи защото тя е нашата гордост, нашето силно, борбено, красиво и много умно момиченце.“

Всеки, който се чувства съпричастен към Траяна и нейната история, и желае да помогне, може да се включи в кампанията по набиране на средства за благородната кауза!

IBAN: BG17UNCR70001523570907
UNCRBGSF
Основание: Дарение за лечение
Можете да помогнете на Траяна и семейството й и през платформата HelpKarma.

Новини

Търсят идеи за оформянето на парк до новия храм в квартал Младост

Published

on

*Автор на снимката: Тодор Тодоров, фотограф. Фото „Спринт“

Община Габрово събира идеи за оформянето на парк до новоизградения православен храм „Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в квартал Младост, информираха от администрацията на кмета.

Теренът североизточно от имота на новоизградената църква е частна общинска собственост, с площ от 13 409 кв. м. Съгласно действащия подробен устройствен план (ПУП) представлява УПИ II – за ЕСП училище от кв. 54 и съответства на ПИ с идентификатор 14218.501.1143 от КККР.

Имотът граничи от запад с бул. Могильов, от юг – с ул. „Напредък“ и УПИ III, отреден за църква, от изток – с ул. „Петър Михов“ и от север – с УПИ I – за обществено и жилищно строителство с изграден жилищен секционен блок.

Имотът е отреден за нова училищна база. Съгласно Закона за устройство на територията, чл.55, се допуска „до реализирането на ПУП поземлените имоти да могат да се използват за временни открити обекти за спортни дейности и площадки за игра, преместваеми обекти по чл. 56, ал. 1 и други подобни открити обекти“.

Идеята на Община Габрово е да се създаде обществен парк, като теренът се оформи и ползва за озеленяване и за временни открити обекти за активен и пасивен отдих, които да не препятстват последващото реализиране на предвиденото с подробния устройствен план.

Непосредствената близост на училище „Св. Св. Кирил и Методий“, новият храм и прилежащите квартали с комплексно жилищно застрояване обосновават градоустройствено необходимостта и целесъобразността на това начинание.

Намерението за създаване на ново открито зелено пространство за физическа активност, срещи и общуване на открито, цели да подобри качеството на живот и околната среда за жителите от съседните квартали.

В тази връзка Община Габрово приема мотивирани предложения и идеи, които да бъдат представени и обсъдени в бъдеща дискусия. Дизайнът на парка следва да бъде съобразен с наличните природни характеристики.

Целта на задачата е да се оформят зелени площи и зони за рекреация с минимална намеса в естествения терен, без значителни и монолитни строителни работи.

За изграждането на парка следва да се планират зелени площи, алейна мрежа, кътове за отдих, площадки за игри и спортни занимания, парково осветление.

Основните изисквания към проекта и изпълнението на парка са:
– Подходящо функционално зониране на терена, съобразено с анализ на потребителите, прилежащите комуникации, инфраструктура и околната среда.
– Озеленяването да обхваща подходящи видове на дървесната, храстовата и цветната растителност, характерни за региона, удачни за развитие и поддръжка в градска среда.
– Оптимално проведена вертикална планировка за съобразяване с даденостите и минимални намеси и земни работи по оформяне на терена.
– Преобладаващо използване на естествени материали със „сух монтаж“, без монолитни строителни технологии (бетонни/стоманобетонни работи, асфалт и подобни). Допустимо е минимално прилагане на готови масивни/бетонови елементи, като павета, плочи за настилки, бордюри, улеи, шахти, тръби, кашпи и др.
– За парковото оборудване и обзавеждане да се предвиждат готови изделия, тип „преместваем обект“.

Общината очаква генериране на комплексни и конкретни оригинални и нестандартни идеи! Становища, мнения, идеи, предложения и препоръки от страна на заинтересованата общност се приемат до 11 юни, на електронен адрес protocol@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПМГ станаха лауреати на олимпиада по Информационни технологии

Published

on

Никола Максимов и Цветомир Бонев от Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово станаха лауреати на Националната олимпиада по Информационни технологии.

През тази учебна година единствено ученици от ПМГ – Габрово реализираха проекти, с които участваха в кръговете на Националната олимпиада, като завоюваха призови места и станаха лауреати на олимпиадата от област Габрово.

На национален кръг бе допуснат проектът „ERISED“ на учениците Никола Максимов от XI „А“ клас и Цветомир Бонев от XI „В“ клас, който е лауреат за втора поредна година, с ръководител Димитър Ангелов.

Проектът е в новата категория „Интернет на нещата“. Интегрира хардуер и собствено разработен софтуер. Представлява компютъризирано огледало, което показва определена от ползвателя му информация.

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се гордее със своите победители и им благодари за поредното късче слава, което добавят в половинвековната история на училището.

Ето какво споделиха лауреатите:
– От къде дойде идеята за проекта?
– Тъй като „Интернет на нещата“ е категория за първи път, искахме да изберем точно нея, за да се възползваме от възможностите, които предоставя. Решихме да създадем нещо, което да помогне на съвременния човек максимално ефективно да използва времето си и затова избрахме да придадем качества на личен асистент на ежедневен предмет като огледалото, малко като в научнофантастичен филм.

– Разкажете малко за работата си по време на проекта.
– Още от миналата година, когато участвахме на олимпиадата за пръв път, разбрахме, че сме доста добър екип и научихме, че за 3 нощи може да свършиш повече, отколкото за последните 3 месеца, ако си достатъчно мотивиран и крайният срок е достатъчно близо (смеят се). Във всеки кръг трябваше да представим проекта пред публика и комисия и всеки следващ път се чувствахме по-уверени.

– Какво значение има този успех за вас?
– Тази олимпиада не е като останалите. По пътя и двамата трябваше да развием и приложим много умения в различни сфери, да импровизираме и експериментираме, да създадем цялостна концепция и плана за нейната реализация. Това ни даде много ценен опит за в бъдеще.

– Какво е вашето послание?
– Много сме благодарни за начина, по който се развиха нещата и искаме да благодарим на нашия ръководител и нашите учители в ПМГ – Габрово, които ни подкрепяха от началото до края.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово ще отбележи своя празник на 17 май

Published

on

Габрово ще отбележи своя празник, 17 май, за 161-ви път. По повод Деня на Габрово следващия понеделник от 10.00 часа на пл. „Възраждане“ тържествено ще бъде издигнато знамето на града.

По-рано същия ден, от 09.00 часа в храма „Успение на Света Богородица“ ще бъде отслужен молебен за благополучието на Габрово.

От 10.00 до 12.00 часа на централния градски площад ще се проведе рисувателен маратон „Моето зелено Габрово“, с участието на „абитуриентите“ от началните класове на габровските училища.

През деня, от 10.00 до 17.00 часа, в градинката с Мечето ще бъде разположена Младежка зона „Щайгата“.

Отново на същото място, от 12.00 до 16.00 часа Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационен център по зависимости към Община Габрово организират младежка надпревара „Откриватели на Габрово“, с която предизвикват участниците да покажат своите знания за историята, известните лица и любопитните факти, свързани с Габрово. Победителите от нея ще бъдат наградени в 16.30 часа.

От 14.30 до 18.00 часа, пак в градинката с Мечето, ще се проведе младежка игра с 10 мисии в търсене на съкровището. Инициативата е озаглавена „Gabrovo City hunt с ИМКА Габрово“. Награждаването е насрочено за 18.00 часа. За предварителна регистрация и информация – https://www.facebook.com/events/245929850634216/.

От 18.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово ще бъдат връчени свидетелствата „Дарования и постижения“ на учениците в XII клас.

Денят на Габрово, 17 май, ще завърши на площад „Възраждане“ в празничен концерт „България пее“, с диригент Йордан Камджалов и участието на хор „Музикална лаборатория за човека“.

В Празничния ден всички културни институти ще работят с вход свободен за учащи!

Събитията ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица