Свържи се с нас

Общество

Помогнете да дадем шанс за нормален живот на Траяна

Published

on

Помогнете на шестмесечното бебе Траяна Синабова от Габрово! Тя страда от спинална мускулна атрофия (СМА) тип 1, което е и най-тежката форма на заболяването. СМА е генетичен убиец на малки деца в световен мащаб, като в естествения ход на заболяването води до пълна парализа и невъзможност за самостоятелно прохождане, хранене и дори дишане.

Децата са умни и интелигентни, но изключително слаби, като умът до последно остава незасегнат. Диагнозата на Траяна е установена от професор Летвиненко в София, когато тя бе едва на два месеца.

Новината за СМА на бебенцето е истински шок за родителите. Съкрушени, изгубени и изплашени е най-малкото, което те описват като състояние. Преди поставянето на диагнозата шестмесечното бебе има изключително изразена мускулна слабост – не може да движи крачета и дори да вдига и контролира главичката.

Веднага след поставянето на диагнозата родителите започнали усилена рехабилитация, която много помогна на детето и Траянка става много по-жизнена и подвижна. Изключително важно е било и това, че бързо са били включени в първото и единствено поддържащо лечение с медикамента „Спинраза“, което е и единствената одобрена терапия за СМА в България и света.

„Спинраза“ НЕ лекува, тя поддържа състоянието, вероятно е да го подобри, но е до живот. Досега Траяна има една поставена една инжекция „Спинраза“, а процедурите следва да се извършват на всеки 4 месеца.

Самата терапия е поета от Здравната каса, но семейството се нуждае от Вашата помощ и подкрепа за закупуване на всичко необходимо, което ще облекчи и подобри живота на момиченцето.

Състоянието ѝ изисква много лекарства, консумативи, медицинска апаратура, помощни средства и ежедневна рехабилитация.

Семейството на Траяна няма възможността да се справят сами в борбата със СМА, затова ви молят да застанете до тях!

„С цялото си сърце и душа вярваме, че Траяна ще се оправи защото тя е нашата гордост, нашето силно, борбено, красиво и много умно момиченце.“

Всеки, който се чувства съпричастен към Траяна и нейната история, и желае да помогне, може да се включи в кампанията по набиране на средства за благородната кауза!

IBAN: BG17UNCR70001523570907
UNCRBGSF
Основание: Дарение за лечение
Можете да помогнете на Траяна и семейството й и през платформата HelpKarma.

1 Comment

1 Comment

  1. Миглена

    04.02.2020 at 9:51

    Моля, направете регистрация в Helpkarma, оттам е по-лесно даряването

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Силвия Кръстева честити юбилея на „SOS Детски селища България“

Published

on

Тази година „SOS Детски селища България“ празнува юбилей. На 2 август 2020 година организацията навърши 30 години.

Със специално видеообръщение кметът на община Трявна Силвия Кръстева поздрави организацията за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първа копка на военно исторически парк „Кръстец“

Published

on

Символична първа копка по изграждането на военно исторически парк в района на Кръстец бе направена вчера, 28 юли. Началото поставиха кметът на Трявна Силвия Кръстева и директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната Иво Антонов.

Присъства и Валентин Николов – представител на сдружение „Съюз на военноинвалидните кооперации в България“. Целта на проекта е изграждане на военно исторически парк „Кръстец“ за отдаване почит на загиналите руски войни и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г. за Освобождението на България и повишаване на патриотичното възпитание за съхраняване, запознаване и популяризиране сред младите хора, традиционните български духовни и културни ценности и славната ни история.

Проектът предвижда в района на вр. Кръстец до Трявна, където някога е имало лагер за охрана на Тревненския проход, да се изгради паметник. Паметникът ще бъде с височина 4 метра от камък, а в основата ще има надпис със златни букви.

Ще се фиксират окопите и землянките на палатките на лагеруващите в района на вр. Кръстец, така както са били изградени. Ще бъде изградена площадка, покрита с дребен натрошен камък.

Ще бъде поставено указателно табло, където подробно ще се опише какво е имало и какви бойни действия са се състояли. Такива още две табла ще има в град Плачковци до кметството и до сградата на Община Трявна.

До всеки фиксиран окоп и землянка ще има указателна табела с рисунка на инженерното съоръжение от времето на Руско-Турската война 1876 -1877 г. Отстрани ще бъде изградена покрита беседка за 10-12 души и маси с пейки от дървен материал за почивки, закуски и обяд и провеждане на беседи.

Отпред и отстрани на пътя ще се изгради площ за паркиране в рамките на съществуващия път. Ще се възстановят подходите до местността, като се насипят с дребен начупен камък и се валират.

След Решение на Общинския съвет в Трявна за одобрение за изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ инициативният комитет е получил разрешения за изграждане от МОСВ и МЗХГ.

Съгласно Закона за военните паметници за действията по изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ е уведомен Министърът на отбраната, който е и патрон на проекта.

Има отпуснати средства от Министерство на отбраната, в размер на 15 000 лева, за разчистване и възстановяване на окопите. Средствата са отпуснати с договор за финансиране от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерство на отбраната на Съюза на военноинвалидните кооперации, след кандидатстване за годишно финансиране дейността на военно патриотичните организации за 2020 година.

След кандидатстване от Северно-централно държавно предприятие ДП – Габрово са били разрешени първите 50 кубични метра дървен материал, безвъзмездно за облицоване на окопите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над тон хартия бе събрана в рамките на кампанията „Стара хартия за нова книга“

Published

on

1136 кг стара хартия са предадени през месец юли в рамките на организираната от Община Трявна кампания „Стара хартия за нова книга“.

Детските градини на територията на община Трявна се включиха в кампанията.

Децата от ДГ “Светлина” предадоха общо 400 кг хартия, ДГ „Калина“ – над 300 кг и ДГ “8-ми март” – 30 кг.

Всички групи в детските градини получиха подаръци – книжки и играчки. Общинска администрация предаде над 50 кг стара хартия.

На 21 юли на площада пред НЧ „Пенчо Славейков – 1871“ в Трявна бе поставен изнесен пункт за предаване на стара хартия.

Срещу предадената хартия бе получавана нова книга и подаръци за децата. Бяха събрани 339 кг стара хартия.

Поради големия интерес ще бъде обявена и втора дата за поставяне на изнесен пункт през август или септември.

Всички снимки от Кампанията можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица