Свържи се с нас

Общество

Помогнете да дадем шанс за нормален живот на Траяна

Published

on

Помогнете на шестмесечното бебе Траяна Синабова от Габрово! Тя страда от спинална мускулна атрофия (СМА) тип 1, което е и най-тежката форма на заболяването. СМА е генетичен убиец на малки деца в световен мащаб, като в естествения ход на заболяването води до пълна парализа и невъзможност за самостоятелно прохождане, хранене и дори дишане.

Децата са умни и интелигентни, но изключително слаби, като умът до последно остава незасегнат. Диагнозата на Траяна е установена от професор Летвиненко в София, когато тя бе едва на два месеца.

Новината за СМА на бебенцето е истински шок за родителите. Съкрушени, изгубени и изплашени е най-малкото, което те описват като състояние. Преди поставянето на диагнозата шестмесечното бебе има изключително изразена мускулна слабост – не може да движи крачета и дори да вдига и контролира главичката.

Веднага след поставянето на диагнозата родителите започнали усилена рехабилитация, която много помогна на детето и Траянка става много по-жизнена и подвижна. Изключително важно е било и това, че бързо са били включени в първото и единствено поддържащо лечение с медикамента „Спинраза“, което е и единствената одобрена терапия за СМА в България и света.

„Спинраза“ НЕ лекува, тя поддържа състоянието, вероятно е да го подобри, но е до живот. Досега Траяна има една поставена една инжекция „Спинраза“, а процедурите следва да се извършват на всеки 4 месеца.

Самата терапия е поета от Здравната каса, но семейството се нуждае от Вашата помощ и подкрепа за закупуване на всичко необходимо, което ще облекчи и подобри живота на момиченцето.

Състоянието ѝ изисква много лекарства, консумативи, медицинска апаратура, помощни средства и ежедневна рехабилитация.

Семейството на Траяна няма възможността да се справят сами в борбата със СМА, затова ви молят да застанете до тях!

„С цялото си сърце и душа вярваме, че Траяна ще се оправи защото тя е нашата гордост, нашето силно, борбено, красиво и много умно момиченце.“

Всеки, който се чувства съпричастен към Траяна и нейната история, и желае да помогне, може да се включи в кампанията по набиране на средства за благородната кауза!

IBAN: BG17UNCR70001523570907
UNCRBGSF
Основание: Дарение за лечение
Можете да помогнете на Траяна и семейството й и през платформата HelpKarma.

Новини

Днес е Сирни Заговезни, искаме и даваме прошка

Published

on

По традиция на Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка. Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: “Прощавай, мале, тате.” “Просто да ти е, Господ да прощава” пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.

Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Затова и носи идеята за “последно облажаване”. За последно може да се хапват млечни храни.

Забраната за сватби след Сирни Заговезни също е символична. Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен. Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

Паленето на огньовете, хвърлянето на запалени стрели също насочва към по-древни култове (например към тракийската богиня Бендида). Стрелите, огънят, схващан като соларен знак, мъжко начало, разкриват оплодителната функция на ритуалите.

Зареди още

Новини

Поставиха монумент на мястото на някогашния Женски метох в Габрово

Published

on

Мемориален елемент – камбанария, е поставен на мястото, където в миналото се е намирал Женският метох в Габрово, давал подслон на Левски при извършване на революционната му дейност. Това установи репортерска проверка, извършена от „Габрово Нюз“.

Монументът, символ на Девическия манастир Благовещение Богородично, се намира в градинката между Драматичния театър „Рачо Стоянов“ и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“. Мемориалният елемент е разположен в зелената площ, южно от езерцето.

Решението за неговото изграждане и позициониране там бе взето на последно за 2022 година редовно заседание на Общински съвет – Габрово, състояло се на 29 декември.

Съставът на тогавашните местни парламентаристи подкрепи предложението на кмета и даде своето съгласие за поставянето на монумента.

Зареди още

Новини

Честит празник, мили дами! Честит 8 март!

Published

on

По повод днешния Международен празник на жената – 8 март, екипът на “Габрово Нюз” Ви пожелава да бъдете живи и здрави, все така красиви, очарователни, пленяващи, вдъхновяващи, грациозни, лъчезарни и нежни. Имайте много поводи за истински усмивки, споделени мигове и магия във всеки Ваш ден! И винаги носете онази енергия, правеща света по-добър!

През 1910 година Копенхаген е домакин на Международната конференция на жените социалистки. Тогава Клара Цеткин предлага денят Осми март да е ден на жената.

Това е време, когато жените нямат избирателни права, работният им ден е 10-12 часа, а заплащането им е по-малко от това на мъжете. През 1914 година се отбелязва и в България.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок).

В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колегите-жени) – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица