Свържи се с нас

Новини

Веселин Пешев: Спортът не е приоритет на Община Габрово

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Веселин Пешев, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Алтернатива за Габрово“ – бюлетина №2.

– Какво мислите за сегашното състояние на спорта в Габрово?

– Масовият спорт, спортът като физическа деятелност и най-вече двигателната култура на младите хора, а и не само, в момента не са приоритет на Община Габрово. В сега съществуващото ръководството на Общината много малко хора са се занимавали любителски или професионално със спорт, за да имат понятие как да могат да ръководят и менаджират не само имуществото, свързано със спортната деятелност на гражданите, но и самата подготовка на спортисти, ученици и граждани.

– Какво е състоянието на спортната база в нашия град?

– Въпреки, че спортната база в Габрово е в относително добро състояние, все още не е достатъчно и има какво да се желае. Лично моето желание е да виждам в този град една още по-хубава, обновена и модерна база.  Тук визирам СОУ „Отец Паисий“, с едно много богато проектно и съществуващо ситуационно отношение – терен, където може да се развива занемареният басейн, който в момента се опитват да продадат, като частно съоръжение. Според мен този басейн трябва да се присъедини към активите на Общински спортни имоти и Общината да задели средства, с които да поддържа съоръжението, а на него малки и големи деца, граждани, да могат да се възползват от една от най-полезните дейности, каквото е плуването. Освен това там могат да се изградят допълнителни съоръжения. Може да се подходи към спортната база не само на общинските, но и на държавните училища, където базите могат да се ползват при лоши атмосферни условия, срещу договори или наем. Там младите хора, а и всички граждани, в работно и извънработно време да се възползват от съществуващата спортна база.

– Кои спортове се очертават като най-масови в нашия град?

– В Габрово като „приоритет“ се очертава да се тренира футбол. Вторият „модерен“ спорт е тенисът. Тренирането на футбол не лошо, но самото съществуване на пет клуба не дава никакви резултати. Нямаме класирал се отбор, било то юноши младша или старша възраст, който да представлява Габрово на престижно състезание. От проведени мои срещи с президенти и ръководства на футболните клубове оставам с впечатлението, че единственото добро, което може да се направи за този спорт е да създаде общински спортен клуб. И субсидията, която футболните клубове сега получават, отделно от общинската субсидия, може да бъде заделена само и единствено за този общински спортен клуб, ползващ съответно наличната база, с назначаване на треньори към ОСИ или към звено в Общината. И всичко това да бъде представителното лице на габровския футбол.

По отношение на тениса – не са достатъчни съществуващите комплекси. Общината има възможност да подготви по европроекти или физическа деятелност терени, където със съществуващите тенис клубове да се подготвят деца. Тенискорт, със съответните съблекални и изисквания.

Същото важи и за колоездачните клубове. Един емблематичен габровски спорт. Вече 110 години има колоездене в Габрово. Имали сме такива високи резултати и шампиони, а сега Общината не може да предостави достатъчно сгради, където съществуващите колоездачни клубове да си прибират техниката, с която да могат да извършват сервиз и профилактика на велосипедите.

– Какво е решението ?

– Спортът ражда здраве, калява психически и физически, а постигнатите в спорта успехи лесно се предават и като успехи в живота. Община Габрово е длъжник на спорта. Спортната база може да се усъвършенства и разширява. Има условия, като Община с достатъчно добри решения по отношение на енергоспестяване и с европари да се развива в тази посока. Освен инфраструктура може да се помисли за изготвяне на една проекто – програма, свързана с развитието на спортната база, за близки 5-10 години, което би позволило спортът в Габрово да възвърне старата си слава.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица