Свържи се с нас

Новини

Веселин Пешев: Спортът не е приоритет на Община Габрово

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Веселин Пешев, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Алтернатива за Габрово“ – бюлетина №2.

– Какво мислите за сегашното състояние на спорта в Габрово?

– Масовият спорт, спортът като физическа деятелност и най-вече двигателната култура на младите хора, а и не само, в момента не са приоритет на Община Габрово. В сега съществуващото ръководството на Общината много малко хора са се занимавали любителски или професионално със спорт, за да имат понятие как да могат да ръководят и менаджират не само имуществото, свързано със спортната деятелност на гражданите, но и самата подготовка на спортисти, ученици и граждани.

– Какво е състоянието на спортната база в нашия град?

– Въпреки, че спортната база в Габрово е в относително добро състояние, все още не е достатъчно и има какво да се желае. Лично моето желание е да виждам в този град една още по-хубава, обновена и модерна база.  Тук визирам СОУ „Отец Паисий“, с едно много богато проектно и съществуващо ситуационно отношение – терен, където може да се развива занемареният басейн, който в момента се опитват да продадат, като частно съоръжение. Според мен този басейн трябва да се присъедини към активите на Общински спортни имоти и Общината да задели средства, с които да поддържа съоръжението, а на него малки и големи деца, граждани, да могат да се възползват от една от най-полезните дейности, каквото е плуването. Освен това там могат да се изградят допълнителни съоръжения. Може да се подходи към спортната база не само на общинските, но и на държавните училища, където базите могат да се ползват при лоши атмосферни условия, срещу договори или наем. Там младите хора, а и всички граждани, в работно и извънработно време да се възползват от съществуващата спортна база.

– Кои спортове се очертават като най-масови в нашия град?

– В Габрово като „приоритет“ се очертава да се тренира футбол. Вторият „модерен“ спорт е тенисът. Тренирането на футбол не лошо, но самото съществуване на пет клуба не дава никакви резултати. Нямаме класирал се отбор, било то юноши младша или старша възраст, който да представлява Габрово на престижно състезание. От проведени мои срещи с президенти и ръководства на футболните клубове оставам с впечатлението, че единственото добро, което може да се направи за този спорт е да създаде общински спортен клуб. И субсидията, която футболните клубове сега получават, отделно от общинската субсидия, може да бъде заделена само и единствено за този общински спортен клуб, ползващ съответно наличната база, с назначаване на треньори към ОСИ или към звено в Общината. И всичко това да бъде представителното лице на габровския футбол.

По отношение на тениса – не са достатъчни съществуващите комплекси. Общината има възможност да подготви по европроекти или физическа деятелност терени, където със съществуващите тенис клубове да се подготвят деца. Тенискорт, със съответните съблекални и изисквания.

Същото важи и за колоездачните клубове. Един емблематичен габровски спорт. Вече 110 години има колоездене в Габрово. Имали сме такива високи резултати и шампиони, а сега Общината не може да предостави достатъчно сгради, където съществуващите колоездачни клубове да си прибират техниката, с която да могат да извършват сервиз и профилактика на велосипедите.

– Какво е решението ?

– Спортът ражда здраве, калява психически и физически, а постигнатите в спорта успехи лесно се предават и като успехи в живота. Община Габрово е длъжник на спорта. Спортната база може да се усъвършенства и разширява. Има условия, като Община с достатъчно добри решения по отношение на енергоспестяване и с европари да се развива в тази посока. Освен инфраструктура може да се помисли за изготвяне на една проекто – програма, свързана с развитието на спортната база, за близки 5-10 години, което би позволило спортът в Габрово да възвърне старата си слава.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Прибраха 18-годишен на ул.“Светло бъдеще“, заради марихуана

Полицията в Габрово установи и арестува 18-годишен младеж, заради притежание на наркотични вещества. Арестът му бил осъществен вчера, 11 декември, около 14.35 часа на улица „Светло бъдеще“ в Габрово.

Той бил задържан в хода специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Габрово.

Местни криминалисти извършили проверка на пълнолетния габровец, като при процесуално-следствените действия установили, че той придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

Намереното вещество дало характерната реакция на „марихуана“ при направения на място полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителен базар с изделия, изработени от потребителите на социални услуги

На 16 и 17 декември, понеделник и вторник, от 14.00 ч. до 19.00 ч., в търговски център на бул.“Могильов“ в Габрово, за пореден път ще се проведе Коледен благотворителен базар с изделия, изработени от потребителите на Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция, Дневен център за стари хора, Комплекс за социално-здравни услуги за деца и семейства и Център за обществена подкрепа SOS Детски селища.

Набраните средства ще бъдат използвани за терапия, лечение и подобряване условията на живот на деца и лица в неравностойно положение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Габрово чете с ученици

Ученици и учители четоха разказа „Шибил“ на Йордан Йовков и така отбелязаха седмицата на четенето в училище „Иван Вазов“ в Габрово.

снимка: Община Габрово

В урока се включи и кметът на града Таня Христова, а докато деца и възрастни четяха, на екрана в класната стая течеше филмът „Шибил“ от 1967 година, информираха от общинската администрация.

снимка: Община Габрово

Уникалният урок на седмокласниците започна с кратка история за писмеността и съответно четенето – от плочката от Градещница, обл. Враца /датирана около 5-то хилядолетие пр.н.е. и важен източник за историята на Европа в края на неолита /, през Месопотамия и Древен Египет, Древна Гърция, старобългарските текстове, съвременния език, та чак до емотиконите в днешни дни.

снимка: Община Габрово

В училището има обособен кът за четене и богата библиотека, а първокласниците се готвеха за посещение в детска градина, където да демонстрират какво са научили в първите месеци в училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица