Свържи се с нас

Икономика

Учебна визита в Австрия по проект „TRACE“ на Областната администрация

Published

on

Без имеОбластният управител Николай Григоров, заедно с експерти от администрацията взеха участие в учебна визита и обучение за ключови експерти по проект „TRACE“ – „Транснационално сътрудничество за подобряване енергийната ефективност на сгради“.

Срещите се проведоха в периода 27 април – 1 май 2014г. във Виена, Австрия. Целта на посещението бе да се направи обобщение на работата на партньорите по отделните работни пакети, да се споделят добри практики от прилагането на мерки за ЕЕ в Австрия, както и да се дадат методически насоки за провеждане на местните обучения по енергийна ефективност в публични сгради. На срещите, домакинствани от Центъра за развитие и изследване на публичната администрация – Виена, присъстваха представители на всички партньори по проекта, финансиран от Програмата за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа”.

От направените презентации стана ясно, че потреблението на енергия в многофамилни сгради в Австрия е спаднало от 50 KWh/кв.м през 2007г. до 35 KWh/кв.м. през 2012г. Според националния план за енергийна ефективност на Австрия до 2020г. всички нови сгради трябва да бъдат с почти нулево потребление на енергия.
Ина Хомайер от отдела за градско планиране и развитие към Община Виена представи стратегията „Виена – разумният град” (Smart city Vienna Strategy).

Основният й фокус е съчетаване на приоритети като енергия, мобилност, инфраструктура, градско развитие и социален баланс. За осъществяването й ще се разчита на най-новите технологии, при спазване на екологичните стандарти, с възможно най-голямо участие на общността и със социална отговорност. Стратегията е до 2050г.
Учебната визита включваше посещение на новите сгради на Виенския университет по икономика и бизнес, където бяха демонстрирани приложените мерки за ЕЕ. Шестте сгради са разположени на площ от 10 хектара и са с различни архитектурни решения на водещи архитекти от Испания, Великобритания, Германия, Япония и Австрия. Строежът е започнат през 2010г. и е на стойност 492 милиона евро.

Представена бе и реконструкцията на историческата сграда Амцхаус, спечелила наградата за зелена сграда на 2013г. Освен, че жилищната площ на сградата е увеличена при вътрешните архитектурни размествания, след реконструирането и прилагането на мерките за ЕЕ е постигнато общо спестяване в размер на 30% от предишната консумация на енергия.

Учебното посещение включваше и визита в Общинския център за градско охлаждане, където Александър Уолиш показа използваните абсорбционни чилъри и обясни процеса на изграждане на централно охлаждане за жителите на Виена.

Освен учебната визита, бе проведено и обучението за ключови експерти, на което бе представена методологията „обучение на обучители”.

Освен че се запознаха с различни интерактивни методи и игри, улесняващи подходи за възприемане на информацията, участниците получиха насоки как да се проведат обученията, предвидени в проекта на местно ниво.

Настоящата статия е изготвена с финансовата помощ на Европейския съюз. Областна администрация – Габрово носи цялата отговорност за съдържанието й и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица