Свържи се с нас

Новини

„Маратон на добротата“ в ДГ „Първи юни“

Published

on

Учители, деца и родители от детска градина „Първи юни“ – Габрово се включиха в инициативата „Маратон на добротата“, която започва със запознаване на малчуганите с историите в книжката „Мечо и добрината обикалят гората“ на авторката Виктория Петрова.

Мотивирани да правят по една добрина всеки ден, децата изработват и картички за предстоящите празници, които са дарени на отделението по педиатрия в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, убедени, че радостта и подкрепата действат като лекарство на всеки болен и помагат за по-бързото му възстановяване.

Жестът предизвикал радост у малките пациенти и екипа на отделението, а техните учители споделят: „Подобни инициативи, които идват от деца за деца са вдъхновяващи.

Изключително е важно, че още от ранна възраст, децата се възпитават в съпричастност към другия, което гарантирано ще ги превърне в добри и отговорни възрастни хора.“

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Новини

Силният отбор на ГЕРБ-Габрово – местни кандидати и доказани професионалисти

Published

on

Томислав Дончев
политик
.

Вицепремиер, евродепутат, министър, народен представител, кмет, човекът, на когото Габрово и страната дължат реалната възможност за възползване от средствата от Европейския съюз.

Човекът, способен да се справя с предизвикателства – от тези в планината до предизвикателствата в политиката. Човекът, справил се с най-голямото предизвикателство в политиката – да остане здраво стъпил на земята, да постига и успява повече за другите, отколкото за себе си, да израства без да взема, а да дава. Човекът с морал в политиката.

Завършва ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово. Придобива магистърска степен „Стопанско управление“ и магистърска степен специалност „Философия“ с втора специалност „Журналистика“, както и допълнителни квалификации в сферата на политическите науки, консултирането, бизнес-менторинг, финансиране на малки и средни предприятия.

Томислав Дончев има повече от 10 години опит в подготовката и управлението на европейски проекти в сферите на регионалното и икономическо развитие, образованието и социалната сфера.

Вицепремиер в две правителства, в периода 2014-2021 г., евродепутат през 2014 г., народен представител в няколко Народни събрания, министър по управление на средствата от ЕС през периода 2010-2013г., кмет на Габрово от 2007 до 2010 г. Има журналистически и преподавателски опит. Томислав Дончев е заместник-председател на ПП ГЕРБ.

Михаил Митов
спортен мениджър
.

Михаил Митов е млад и мотивиран спортен мениджър, с международно признато образование и професионален опит в чужбина, които прилага в Габрово в качеството си на изпълнителен директор на Футболен клуб „Янтра Габрово”. Михаил Митов завършва Университета Solent в Саутхемптън, Англия и академичната програма на УЕФА за футболен мениджмънт към Университета по публична администрация в Лозана, Швейцария. Притежава специализации от Английската футболна асоциация и университета на Барселона. По време на престоя си в Англия работи за Футболен клуб „Саутхемптън” и Английската Футболна Асоциация. За кратко живее в Уисконсин и Мейн, САЩ, където трупа опит и контакти.

Само на 25 години, той се стреми да предизвика общоприетите норми и изградените възприятия към спортно-социалния сектор, като работи за въвеждането на модерни практики и алтернативни начини на финансиране в търсене на социалното развитие чрез спорта. Изгражда спортна визия, насочена към развитието и привличане на български спортисти, основана на изразена локална идентичност, финансова стабилност и инфраструктурно развитие. Съвместно с партньорите си, представляваният от него клуб ангажира хора в неравностойно социално положение и служи като инструмент за социализация.

По инициатива на Михаил Митов и с подкрепата на местния бизнес, Община Габрово и Общински съвет-Габрово бе открит първият в историята специализиран “Официален Фен Магазин” на Янтра Габрово, в който могат да се намерят и моменти от историята на габровския футбол. Негова инициатива бе и поставянето на лика на Пенчо Семов върху официалните екипи на „Янтра” за Сезон 2022/23 и Сезон 2023/24, а на гърба на екипа бе изписано и неговото мото – Любов, труд и постоянство.

В листата с кандидати за народни представители Михаил Митов е от гражданската квота.

Атанас Атанасов
Икономист.

Атанас Атанасов е от Севлиево, икономист по образование. Работи в голяма севлиевска компания като инженер по производствена ефективност и като 5S lean координатор. През годините назад се е реализирал като производствен управител в севлиевска фирма. Шест години е работил и като технолог по поддръжка и профилактика на хемодиализни апарати в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” ЕООД.

Атанас Атанасов е общински съветник в Общински съвет – Севлиево.

Завършва „Икономика на туризма” във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий” и средно специално образование „Дизайн в силикатното производство”. Притежава сертификат за зелен колан по LEAN SIX SIGMA за оптимизация и подобряване на производствения процес и подобрение на качеството. Притежава и сертификати от политически академии и обучения.

Атанас Атанасов активно се занимава със спорт и постига успехи в областта на бадминтона.

Владее английски език.

Има една дъщеря.

Мария Пенева
Икономист
.

Мария Пенева успешно управлява собствен бизнес в областта на търговията с бързооборотни стоки. Реализирала се е и в обществения живот в качеството си на заместник-кмет на Община Трявна и заместник областен управител. В момента е общински съветник в Общински съвет – Трявна. Родена и израснала в Трявна, през годините Мария Пенева е подкрепяла развитието на общината и с множество доброволчески инициативи.

Притежава магистърска степен по „Публична администрация“ и бакалавърска – специалност „Стопанско управление“. В момента изучава „Управление на проекти”, магистърска степен в Технически университет-Габрово. Има завършен курс по програма „Обучение на политически лидери“ на Институт за политика през 2018г. в пет модула.

Мария Пенева е един от основателите на ПП ГЕРБ и общински ръководител на партията от 2014 г.

Омъжена е, с един син.

Иван Марев
Магистър-фармацевт
.

Иван Марев е магистър-фармацевт с дългогодишен опит в управлението на аптеки, който се завърна в родния си град Дряново и разкрива аптека за нуждите на жителите. Той е общински съветник в Общински съвет – Дряново.

В продължение на 13 години Иван Марев работи във водещи аптеки в София като управител и организатор на работната дейност и подбора на персонал. С натрупания управленски опит и знания, стартира собствен бизнес и 5 години управлява собствена аптека, като избира район със застаряващо население, в който е нямало аптека. Сега прилага опита си в Дряново.

Целият му трудов път преминава в хуманната мисия да лекува и помага на хората като отдаден професионалист и човек, а личният – да подкрепя и подпомага развитието на Дряново.

Иван Марев е страстен любител на футбола, участвал във всички юношески формация на ФК „Локомотив“ – Дряново. И до днес е познат на дряновци с обичта си към родния футбол, подкрепата и спонсорствата си за клуба.

С дарения Иван Марев подкрепя и развитието на талантливи млади дряновци.

Средното си образование завършва с отличие в СОУ „Максим Райкович“. Следвайки примера на своята майка, завършва магистърска степен по специалност „Фармация” в Медицински Университет-София през 2006г.

В момента изучава Здравен мениджмънт във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Владее Английски език.

Иван Марев има син, Виктор, на 17 години.

Максим Садинов
Студент/финансист.

Максим Садинов е най-младият общински съветник в Габрово, на 22 години. Той е четвърта година студент в УНСС, специалност „Финанси”, член на Академичния съвет на университета, като едновременно с това работи като одит старши асистент в международна компания, която е световен лидер в предоставянето на финансови и одиторски услуги, където се обучава и трупа опит по специалността, която изучава.

За крехката си възраст Максим Садинов има опит като координатор по проект, финансиран от Interreg Europe. Бил е и младежки представител в Регионален Иновационен център „Амбициозно Габрово”.

Максим Садинов е част и от Студентски съвет към УНСС и Българския младежки форум. Активно се включва в редица европейски програми и събития.

Завършил е с отличие ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, специалност „Математика с Английски език”.

Награден е за най-висок успех във Финансово-счетоводен факултет в УНСС, носител на награда за принос в развитието на студентската общност и на дипломи от състезания по Математика. Притежава Youth pass сертификати за участие в Младежки обмени и трейнинг курсове по Еразъм +. Активно участва в доброволчески и екоинициативи, в младежки икономически форуми, дискусии и дебати. Кандидатства и по Програма за млади избрани политици 2024 г. / Young Elected Politicians programme (YEPs)/, финансирана от Европейския комитет на регионите.

Владее английски език.

Милена Кръстева
Инженер-химик.

Милена Кръстева е консултант по проекти по оперативните програми, насочени към бизнеса и индустрията, както и по настоящия Национален план за възстановяване и устойчивост. Била е и външен експерт при предварителен контрол на обществени поръчки към Агенцията по обществени поръчки. Милена Кръстева работи и като инженер технолог в кожарско и обувно производство. В годините назад е била химик в Акредитирана изпитвателна лаборатория, конструктор обувни изделия, моделиер-технолог, организатор производство и производствен директор във фирми за производство на обувки в Габрово.

Милена Кръстева е и вещо лице към Съдебен район на Окръжен и Административен съд – Габрово.

Тя е и общински съветник в Общински съвет – Габрово.

Завършва две висши образования – инженер химик „Кожи и изделия от кожи” в Химикотехнологичен и металургичен университет-София и „Икономика и търговия” в Стопанска Академия „Д.А. Ценов” в Свищов. В момента защитава докторантура към Технически университет-Габрово.

Развива и активна спортна дейност, участва и печели състезания по спортно ориентиране и маратони. Сред постиженията ѝ са – трикратна медалистка в Държавно първенство по ориентиране, първо и трето място в държавен шампионат – щафета за жени и много други.

Милена Кръстева има син.

Веселин Данчев
предприемач.

Веселин Данчев е предприемач, инженер по образование. Развива собствена дейност в качеството си на собственик и управител на фирма в областта на производството на мебели. В годините назад е работил като управител на фирма, специализирана в производството на слънчогледово олио.

Веселин Данчев е и дългогодишен общински съветник в Общински съвет – Габрово.

Завършва висше образование в Технически университет-Габрово, специалност „Индустриален мениджмънт” и магистратура „Мениджмънт на индустриалното предприятие”.

Средното си образование придобива в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” в Габрово.

Веселин Данчев се реализира и като десен политик и местен лидер на СДС.

Женен е, с две деца.

В листата с кандидати за народни представители Веселин Данчев е от квотата на СДС.

Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 22 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Икономика

Студенти от Габрово подкрепят устойчивостта на бизнеса чрез креативни решения

Published

on

На 25.04.2024 г. РИЦ „Амбициозно Габрово“ организира втора работна среща CRE8®, с участието на студенти от Технически университет – Габрово и ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и Национална Априловска гимназия, в рамките на европейски проект „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базирани на интелигентни стратегии за устойчива специализация“ (https://aries4.eu).

Събитието се основава на шведския модел CRE8® Workshop, разработен от университета Карлстад, Швеция. Идеята е бизнесът да повиши своята интелигентност и устойчивост, като се възползва от творческия потенциал на младите хора.

В рамките на 3 часа учениците, разделени на 4 отбора на случаен принцип, трябваше да намерят решение на проблем, формулиран от компанията Sentestate Technologies, която разработва иновативни решения за мониторинг на околната среда.

Мисията на компанията е да ускори прехода на света към устойчивост чрез увеличаване на знанията на обществото за околната среда чрез технологиите. Предизвикателството, представено на младите хора, беше „Как можем да увеличим ангажираността на общността с проблемите на качеството на въздуха?“.

Решенията, които екипите представиха в рамките на 5 минути чрез „pitching метода“ бяха изключително интересни – от социална платформа и мобилни приложения до използване на инфлуенсъри в TikTok.

Четиричленното жури, включващо представители на компании и членове на екипа на проекта, имаше много трудности при определянето на победител, тъй като всички екипи имаха иновативни идеи.

В крайната оценка надделяха екипното представяне и отговорите на зададените от журито въпроси. Отбор 1, в състав Ивайло Ламбуров (ПМГ – Габрово), Александър Стефанов (ПМГ – Габрово), Виктория Цанева (ПМГ – Габрово) и Венцислав Венков (ТУ-Габрово) спечелиха първото място, с решението си за създаване на социална платформа за здравословни живот на открито, включително мобилно приложение с възможност за отчитане на замърсяването на качеството на въздуха и насърчаване на потребителите на платформата чрез допълнителни функционалности да участват активно в процеса, идентифициране на проблеми и насърчаване на съответните регионални и национални институции да намерят решения.

Беше представена и иновативна стратегия за популяризиране на платформата чрез внедряване на QR кодове за директно отчитане на публични места.

„Това е платформа от хората за хората. Ако следим показателите на въздуха, ще знаем къде да ходим, къде да спортуваме, къде да живеем, дишайки по-чист въздух. Ако направим снимки на замърсяването, организираме кампании и информираме отговорните органи, цялата общност ще живее по-екологичен живот. Колкото по-активни сме, толкова по-голям ще бъде зеленият ни отпечатък върху платформата“, споделя екипът – победител.

Проект 101056369-Aries4-Erasmus-EDU-2021-PI-ALL-INNO.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица