Свържи се с нас

Новини

Стартира етапът за набиране на средства за „Място в сърцето“

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

До 31 юли, всеки може да дари средства за любимо място в националната кампания „Място в сърцето“. Всеки дарител има възможност да избере между 12-те финалисти от градовете-участници, сред които и Габрово, където да насочи дарението си. Даренията могат да са – онлайн даряване, със смс или чрез банков превод.

Със събраните средства от дарителската кампания ще бъдат финансирани проектите за ремонтиране и оживяване на 12-те места, избрани от публиката в 12-те областни града, участващи в инициативата. За Габрово е Градинката с мечето.

Реализацията на проектите ще започне от началото на август тази година и ще се осъществи от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, заедно с екип от гражданските сдружения и Обществени фондации по места, както и със съдействието на местната власт и специалисти в областта.

В периода от 7 февруари до 3 март публиката гласува за един от трите обекта във всеки град, одобрени от 27 членно жури, състоящо се от представители на общините и обществените фондации в отделните градове. Трите проекта, за които стартира гласуване са избрани между предложените от жителите места.

Националната кампания „Място в сърцето“ се провежда за пръв път у нас и разчита единствено на гражданската инициативност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Отбелязваме Велика събота

Published

on

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото “Христос воскресе!”

Днес хората отдават почит на починалите си близки, посещават гробищата, преливат и прекадяват. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като “най-благословения седми ден”. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

Зареди още

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ е новият шампион на България по футбол

Published

on

Заместник – директорът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово Христо Минков изведе тима на училището до шампионската титла на България.

Момчета 11 – 12 клас от габровската техническа гимназия вдигнаха Купата на страната от Националните ученически игри и спечелиха златните медали след успех с 2:1 на финала, игран днес на тренировъчния терен на стадиона на „Лудогорец“ в Разград.

В последната среща на турнира футболистите от ПТГ – Габрово се изправиха срещу тима на ПМГ „Иван Вазов“ (Димитроград), когото категорично надиграха. Срещата помежду им премина при тоталната доминация и диктовка на габровци, които не оставиха никакво съмнение кой заслужава повече да се поздрави с успеха.

В герои се превърнаха Ростислав Колев и Дориян Николаев, които отбелязаха по едно попадение, за да донесат Купата в Габрово и първото място.

„Шампионската Купа на България от ученическите игри беше нашата цел, която ние преследвахме и успешно постигнахме. Изключително съм радостен от факта, че успяхме да триумфираме с отличието, което последно нашето училище печели през далечната 1988 година.

Горд съм от постижението на нашия отбор. Показахме, че сме колектив и можем да победим всеки в България. Благодаря на всички момчета, които с мъжкото си представяне и себераздаване на терена, постигнаха този исторически успех за габровския футбол.

Искам да отправя специални благодарности и към директора на ПТГ – Габрово г-жа Корнелия Мотова, преподавателя г-жа Надежда Найденова и зоналния председател на БФС – Габрово г-н Георги Трендафилов, без чиито усилия и подкрепа едва ли щяхме да се поздравим с крайния успех“, заяви за „Габрово Нюз“ заместник – директорът Христо Минков, по повод историческата първа титла на страната от 36 години насам за техническата гимназия.

Зареди още

Новини

Днес е Разпети петък!

Published

on

Велики петък или по-известен като Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да изкупи греховете на човечеството.

На този ден Божият син претърпява неимоверни страдания. На този ден е разпнат на кръст.

Разпнат между двама разбойника за поругание при страшни природни смущения издъхнал, приел смърт, за да избави от смърт цялото човечество.

Това е ден за душевно пречистване. На същия този ден Исус бил погребан.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Поклонниците на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

Носят запалена свещ и обикалят 3 пъти около църквата, като внимават да не угасне. После я отнасят запалена вкъщи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица