Свържи се с нас

Любопитно

Трима ученици от Габрово станаха евродепутати за един ден

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Трима ученици – Цветомир Цанко, Ралица Андонова и Мартина Цонева от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово посетиха Европейския парламент в Страсбург, където взеха активно участие в симулирано заседание на институцията.

Това стана на 14-ти ноември в рамките на образователната програма „Евроскола“, която дава възможност на ученици от държавите – членки на Европейския съюз да бъдат евродепутати за един ден.

Преди това отборът на габровската гимназия по туризъм взе участие в регионалното състезание „Евроскола“, състояло се във Велико Търново, където в съревнование с още осем отбора от Габрово и старата столица, извоюваха възможността да посетят евроинституцията.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург габровските ученици са участвали в заседания на комисиите, пленарни сесии, разисквали въпроси и проблеми по темите, свързани с околната среда и възобновяемите енергийни източници, както и в дискусиите, задавайки много въпроси на английски и немски език.

Това лично разказаха самите възпитаници на училището пред габровските медии. Цветомир, Ралица и Мартина споделиха своите впечатления от работата на ЕП и се обединиха, че за тях е било удоволствие да бъдат част от образователната програма „Евроскола“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Ученици от Габрово и Литва ваяха кулинарни шедьоври

Published

on

Ученици и учители от Училището по хотелиерство и колеж по мениджмънт в латвийската столица Рига и Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово обмениха добри практики.

Габровската гимназия се превръща във все по-желан партньор на училища от Европейския съюз за партньор по програма Еразъм+. От 28 април до 7 май гимназията ни бе домакин на осем ученици и двама учители от професионалното училище по хотелиерство и колеж по мениджмънт.

Групата изпълнява проект мобилност, в сферата на професионалното образование и обучение. Прецизно разработената програма включваше както посещения на известни ресторанти в Габрово, така и професионални „разходки“ из комплекси в Арбанаси и елитни ресторанти и хотели във Велико Търново.

Учениците разглеждаха кухните, проучваха менюта с ястия от българската национална кухня, разговаряха с представители на персонала и мениджмънта на заведенията за начина на организация на работа.

Когато си в ПГТ – Габрово имаш възможност да наблюдаваш и да участваш в мастър клас няколко пъти в годината – да си спомним двете издания на „На върха на пламъка“. Сега към портфолиото на гимназията добавяме и мастър клас с Романс Артамоновс – собственик на ресторанти и преподавател в Колеж по мениджмънт в Рига.

С изключително майсторство, страст и много настроение учениците от Латвия и техните връстници от България демонстрираха готварски умения и под ръководството на техните преподаватели създадоха кулинарни шедьоври.

В Трявна латвийските гости останаха очаровани от самобитната атмосфера на града, производството на „жива“ бира, изкушаващото разнообразие на традиционни лакомства и сувенири.

РЕМО „Етъра“ остави незабравими спомени с оживлението на Гергьовден и демонстрацията на занаяти. Културната програма включваше и посещения в Дома на хумора и сатирата, Интерактивния музей на индустрията, в които учениците истински се забавляваха, докато екскурзоводите им разказваха за традициите, миналото и съвремието на Габрово.

От ПГТ – Габрово изказаха благодарности и на екипа на Младежкия център, който презентира работата на Община Габрово с младите хора и се включи в интересния разговор за младежките инициативи в Латвия, както и на заместник-областния управител Иван Любомиров за приемането на групата и представянето на областта с нейните особености и забележителности.

„Класа“, бе коментарът на ръководителя на групата Евиа Антанавика относно програмата и преживяното в Габрово.

Зареди още

Любопитно

Карнавалът в Габрово започва с детски мини карнавал

Published

on

Само няколко дни ни делят от началото на очаквания от малки и големи Карнавал Габрово 2024, който ще се проведе на 18 май, събота. Градът ще озари своите улици и площади с безброй костюми, усмивки и веселба.

Карнавалът ще започне с „Уличка на Чудесата“, където най-малките габровчета от всички детски градини ще се забавляват с тематични представяния. За втора поредна година, Община Габрово и Център за работа с деца „Габровските Смехоранчета“ организират това незабравимо събитие, отделно от голямото шествие вечерта, което изцяло е посветено на децата.

Главната цел е да се даде възможност на малчуганите да бъдат главни герои на карнавала. В този ден на веселие улиците ще оживеят с необичайни и забавни костюми, изпълнени с детска радост и енергия.

Тази година публиката ще има възможност да види и най- габровския обичай – Олелийня, от където се заражда големият и пищен Габровски карнавал. Своите костюми и дегизировки участниците ще показват преминавайки по централната градска улица „Радецка“- от църквата „Успение на Пресвета Богородица“ до площад Първи май при най-старата градска кула, където ще представят на сцена различни картини, свързани с габровските шеги, за да се знаят, пазят и предават.

Смехоранчетата казват, че на площада до тази кула ще има пазар с лакомства, а продавачи в пъстри дрехи, ще се пазарят с гости и малчугани. Ще стане площадно веселие с пишман артисти, ще оживеят старите баш габровски зевзеци – Нуньо с куклите, Дядо Миньо Попа, великия Марко Каварадоси с голямата шапка, Керката- музиканта, търговеца и веселяк Оката, ще има смешници, художници, циркаджии, продавачи на песнопойки, ще дойдат „Балканджии“, „Контета и Кокони“, „Градоначалници“, „Вариклечковци“, а „Бай Ганьо и неговата челяд“ няма да пропусне да са пазари за някой шекер, там ще са още „Габровските смешници и плашила“, „Вестникарчета“ и „Чужденците“.

Разбира се Карнавалното шествие и веселие ще открие „Градската духова музика“. Те ще заемат място на сцената и посрещат всяка карнавална група, ще вдигат такава олелийня, че да ги чуят чак в съседно Севлиево.

Детският карнавал ще започне в 11.00 часа. Намерете своето удобно място по трасето и доведете детето, кучето, внучето, защото най-малките карнавалисти не са за изпускане.

Пълната програма на Карнавала.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Любопитно

Музика за душата насред поляната в гората – горски срещи на Градище в неделя

Published

on

Чудесна прогноза обещават синоптиците в неделя, а ние ще допълним празничния ден с покана за Градище. „Музика за душата насред поляната в гората“ е мотото на Горски срещи на Градище на 5 май.

На сцената ни очаква Великденският концерт на Мирела Воденичарска, пиано, която ще направи деня наистина чудесен с невероятното съчетание на талант, музика и природа. Началото, както винаги, е в 11 часа, а входът е свободен. Заповядайте с приятели, с цялото семейство, с козунаците и писаните яйца, да споделим празника на поляната!

Следващата неделя ви очакваме на станалия вече традиционен базар на употребявани вещи –хубав начин да продадете, купите, замените, подарите, а и да направите добро на планетата земя с идеята за преизползване на вещите и намаляване на отпадъците.

Този път обаче има „такса“ за участие – книга за къщичката за книги и игри на поляната. До края на месеца ни очаква още Градищенски мегдан – надиграване и работилничка за народни танци на 19 май и Детски празник в аванс на 26 май.

Събитията през месеца са част от инициативата на фондация „От БГ“, които всяка неделя организират празник на Градище. Началото винаги е в 11.00 часа, а достъпът е свободен за всички желаещи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица