Новини, Общество|25.11.2011 11:50

Раздават помощи по програма „Благотворителност” и в социалните домове

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С три дни се удължи раздаването на помощи по програма „Благотворителност” на индивидуални бенефициенти в някои общини на 11 области в страната. Предвид засиления интерес към програмата, по молба на отделни общини от областите Бургас, Варна, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Разград, Русе и Шумен, раздаването ще продължи до днес /25 ноември/. Право на подпомагане от програма „Благотворителност” имат граждани, които са получили енергийна помощ от Дирекция „Социално подпомагане” през отоплителен сезон 2010/2011г. С промени в наредбата за разпределяне на храни от интервенционните запаси за социално слаби лица, внесени по инициатива на ДФ „Земеделие” и МЗХ, в подпомагането бяха включени още две целеви групи. Първата обхваща майките и осиновителките, които получават помощи за дете до едногодишна възраст, а втората – семействата с деца с увреждания. Двете нови социални групи бяха включени във втория благотворителен транш. Храните се раздават персонално, по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане.

Всеки, който има право на подпомагане, получи през третия транш пакет с 25,220 кг. хранителни продукти. В него са включени 6 кг. брашно тип 500, 6 кг. ориз, 2 кг. пшеничен грис, 2 кг. спагети, 2 кг. вафли обикновени, 6,8 кг. постни лозови сарми и 0,420 кг. десертно нишесте.
В областите, в които индивидуалното раздаване на помощи приключи, от днес до 30 ноември 2011 г., започна предоставяне на непотърсените храни от трите транша в социалните институции. Това са домовете за стари хора, помощните училища, домашни социални патронажи, домовете за деца с увреждания и др.
Програмата се финансира изцяло с европейски средства и е насочена към най-уязвимите слоеве от обществото. Бюджетът на България по програма „Благотворителност” е в размер на 11 042 840 евро, които включват 103 318 тона интервенционни запаси и финансов ресурс за транспортни и административни разходи.
Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар