Свържи се с нас

Новини

Повече от 200 деца от региона се включиха в Дните на здравословно хранене

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Повече от 200 деца от региона се включиха в инициативата, посветена на Европейския ден на здравословно хранене и готвене с деца. В два последователни дни площадите на Габрово и Дряново бяха изпълнени с деца, които се надпреварваха в спортни състезания и приготвяне на най-атрактивни, здравословни сандвичи и салата по модел на веригата за хранене Марио фреш. За да подкрепят и насърчат малчуганите към по-здравословен начин на живот бяха дошли областният управител мариян Костадинов, Вр. ИД кмет на община Габрово Добрин Савчев, директорят на РЗИ – Габрово д-р Петър Стефанов, старши експертът от РИО – Габрово Деян Дойнов и още много други представители на институции, които са загрижени за здравето на децата.

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Всички знаем колко е голям ръстът на затлъстяване сред подрастващото поколение. Това е едно изключително негативно явление, което оказва въздействие върху здравето на гражданите из цяла Европа. Един от начините, по които може да се избегне това, е чрез физическото натоварване и възпитание – нещо, което и в училищата, а и в свободното време е все по-малко. Причината е и в естеството на новите предизвикателства – компютрите, развиващи ума, но водещи до закърняване на мускулите. Затова най-голямо значение трябва да отделим на здравословното хранене, за да можем поне малко да намалим ефекта от този начин на живот“ – каза Мариян Костадинов и допълни, че ако родителите научат децата си на здравословно хранене, това ще е една услуга от тяхна страна, която ще бъде от полза за децата, когато те станат на годините на своите майки и татковци.

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Инж. Савчев  припомни една позната, но позабравена детска песничка и прикани всички, които присъстваха на площада да запеят „Зеленчуци, който не яде… не ще има розови страни“, след което всички деца се разкършиха с една забавна аеробика на открито с инструкторката Мая Петкова. Повече от час децата приготвяха своята салата и сандвичи и се състезаваха в щафетни игри. Най-пъргави и концентрирани в спортните състезания в Габрово се оказаха Начално училище „Васил Левски“, следвани от ОУ „Ран Босилек“ и СОУ „Райчо Каролев“, а в Дряново – СОУ „Васил Левски“ Севлиево, ІІ ОУ „Стефан Пешев“ и Начално училище „Св.Св. Кирил и Методий“ – Севлиево.

За всички победители и участници имаше осигурени награди от Европейският информационен център “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена палата, Регионалното сдружение на общините “Централна Стара планина” и Регионалния съюз на болниците “Стара планина”.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица