Свържи се с нас

Новини

МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ кандидатства за преустройство на сектора за водолечение

Published

on

В края на месец декември 2020 година бе подадено проектно предложение за „Преустройство на сектор за водолечение на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД по Проект „Красива България“.

Проектът предвижда преустройство на сектора за водолечение, който е ситуиран на ет. 1, блок 2 на МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД.

В отделението работят двама лекари, 4 рехабилитатори, 1 кинезитерапевт и двама санитари.

След преустройството секторът за водолечение ще разполага с:

Солна стая – 9,54 кв.м. с техническо помещение – 4,67 кв.м. и съблекалня за деца и родители – 10,22 кв.м. Достъпът до солната стая се осъществява от главния коридор през съблекалнята , като е осигурен достъп и до зона за релакс, сауна, тангенторна вана, перлена вана и джакузи.

Солната терапия е начин за подобряване на здравето, чрез вдишване и излагането на тялото на сухи аерозоли. От нея се влияят различни заболявания, като астма, хронични респираторни болести, пневмонии, бронхити, настинки и вирусни инфекции, алергии, дерматит , псориазис, хронична умора, стрес и други.

Солната терапия е подходяща както за възрастни така и за деца. Чрез модерна технология (халогенератор) в стаята се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи. По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от 1-3 микр. специална фармацефтична алпийска каменна сол.

Сауна и зона релакс – 16,02 кв.м. Достъпът до тях се осъществява от централния коридор на отделението през обособените съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли. Температурата в сауната е около 50-60 градуса по Целзий с относителна влажност на въздуха 12%.

На ползвателите е осигурена възможност за студен душ и суховъздушно охлаждане в релакс-зоната. Лечебният ефект на сауната е свързан с подобряване на сърдечно-съдовата дейност, освобождаване на тялото от токсини, намаляване на последиците от стреса, намаляване на телесното тегло , активиране на имунната система и др.

Хидролечебна секция – 29,53 кв.м. Включва тангенторна вана, перлена вана и джакузи. Достъпът до тях се осъществява от централния коридор на отделението през обособените съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли.

Използва се питейна вода, отговаряща на санитарно-хигиенните норми, затоплена чрез електрически бойлер. Лечебният ефект се постига чрез класически или подводноструен масаж.

Тангенторна вана – подходяща за лечение на посттравматични състояния, мускулни и тъканни увреждания , проблеми с кръвната и лимфната циркулация , заболявания на периферната нервна система и др. , чрез подводен масаж на цяло тяло или част от него.

Перлена вана – подходяща са лечение на функционална дисфункция на нервната система, заболявания на опорнодвигателния апарат, целулит , наднормено тегло и др. Джакузи – хидромасажният му ефект повлиява благоприятно заболявания на ОДА, периферната нервна система и укрепването на имунната система.

Секторът за водолечение има самостоятелен вход и изход и функционална връзка с другите секции на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в т.ч. с чакалнята, лекарския кабинет, манипулационната и другите сектори.

Общият бюджет за проектното предложение с включен ДДС е 100 000 лева, като в случай че проектът бъде одобрен, 45 000 лв. са финансиране от Проект „Красива България“, а съфинансирането от Община Трявна е в размер на 55 000 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Нови майстори от България са включени в Homo Faber Guide

Published

on

Четирима нови български майстори са включени в дигиталното издание Homo Faber Guide на международната фондация „Микеланджело“. При стартирането, му в средата на септември 2020 г., в него бяха публикувани визитките на десет занаятчии от нашата страна. Това е възможно, тъй като музей „Етър“ е посланик на България във фондацията, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази международна организация.

Четиринадесетте български майстори работят с глина, метал, кожа, дърво, хартия. В дигиталното издание Homo Faber Guide са представени майстори, чиято продукция, по преценка на експерти на фондацията, притежава изключителна художествена стойност, а качеството на крайните продукти е на много високо ниво.

От фондация „Микеланджело“ информираха, че от пускането в интернет на дигиталното издание Homo Faber Guide, което стана през септември 2020 г., са регистрирани 214 000 уникални посещения и 281 000 сесии. Homo Faber Guide представя 26 страни, над 800 майстори, ателиета и манифактурни производства, 300 галерии, магазини и музеи, 350 преживявания. В него може да бъде намерена информация за Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

На 28 януари ще бъдат присъединени Унгария и Словакия. Страните, представени досега в престижното европейско издание Homo Faber Guide са Германия, Австрия, Испания, Швейцария, България, Чехия, Гърция, Норвегия, Румъния, Литва, Швеция, Дания, Люксембург, Естония, Латвия, Полша, Нидерландия, Белгия, Португалия, Русия, Италия, Финландия, Обединено кралство, Франция, Исландия, Ирландия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица