Свържи се с нас

Култура

Театър на три морета или за опасните завои на прехода

Published

on

Смел, провокативен, вълнуващ, забавен, сатиричен и историчен. Така може да бъде описан най-новият спектакъл на Габровския драматичен театър – „Иванка Курвоазие на три морета“. Премиерата му се състоя на 11 декември 2020 г., а второто премиерно представление ще бъде тази вечер, 17 декември, от 19.00 часа на голямата сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

Режисьорът Васил Дуев-Тайг обработва текстове на популярната в социалните мрежи авторка Иванка Курвоазие. По тях създава драматургичното тяло на постановката. За него Иванка Курвоазие е събирателен образ на българите, преживели времето от началото на промените у нас до днешния си статус на граждани на ЕС.

Спектакълът обхваща последните трийсет години от най-новата ни история, в които обаче отеква неизказаното ехо на прехода. А най-точната оценка на периода, дава самата Иванка Курвоазие: „на тоя ден преди двеста и осемдесет години започнаха деведесетте и прехода, деведесетте свършиха, прехода – не“.

Васил Дуев увлича в работата си целия постановъчен екип и затова обявява „Иванка Курвоазие на три морета“ като тяхно общо представление, в което всеки има своя дял и принос за осъществяването му. Участват актьорите Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Тони Христова и Найден Банчевски. Музикалното оформление е направено от режисьора, но е използвана и авторска музика от Ян Руменин. Гергана Лазарова-Рънкъл помага със сценографски решения по визията, костюмите и организацията на сценичното пространство. Хореографията е поверена на Светлана Цвяткова. Част от постановъчния екип също участва в някои от сцените на спектакъла: Снежана Бенчева, Даниела Георгиева, Валери Радев и Нено Цанков. Представление за съмишленици, направено от съмишленици. Представление, което резонира в пълен синхрон с обществените вълнения и което отразява незададените и неполучени отговори за времето след демократичните промени.

За зрителите остава вкусът от усещането, че премълчаното и потулено „тогава“ е първопричината на задкулисните сенки „днес“. Вкус, който разсмива с горчивината си, но и който подтиква за ново преосмисляне и изследване на времето на прехода. Ретроспективната и същевременно безвремева разходка на Иванка Курвоазие ще ви накара да анализирате обществото, в което искаме да живеем, ще ви подсети за рестарт на ценностната ни система. Всичко това е представено с безцензурната свобода на политическата сатира. В „Иванка Курвоазие на три морета“ ще си припомните жизнерадостния оптимизъм на слогана „Proud to be Bulgarian“ („горд съм да бъда българин“) от началото на настоящото хилядолетие. Ще търсите изкривеното му отражение в различните емигрантски вълни, умело загатнати в сцена от спектакъла.

Смело режисьорско решение е образът на Иванка да бъде изигран от четирите актриси Силвия Боева, Адриана Димова, Магдалена Славчева и Тони Христова. Всяка от тях е проявление на различни мисловни състояния на героинята, пътуват между минало и настояще. С връщането си в миналото предначертават нови, несбъднати версии на бъдещото, прекрояват настоящето и намират нужното обяснение за случващото се днес. А загатната тема за любовта, превъплътена в играта на Найден Банчевски, е гаранция, че не всичко е изгубено. С ролята си той ще ви убеди, че животът има смисъл, ако споделяме единственото ни неизменно качество – да бъдем хора. Безупречно актьорско майсторство, смел режисьорски прочит, изтънчена самоирония и дълбок разрез на тридесетгодишния преход, поднесени забавно и остроумно от Васил Дуев и габровската трупа.

Спектакълът „Иванка Курвоазие на три морета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ е несбъднатата мечта „Proud to be Bulgarian“ с категоричността на обещанието „всичко ще бъде наред!“. Всички представления на Габровския драматичен театър се провеждат при пълно спазване на противоепидимичните мерки. Между зрителските места е осигурено отстояние от 1.5 метра.

Публиката се допуска в салона, само ако носи предпазни маски за лице. На входа на театъра има средства за лична дезинфекция на зрителите преди да влязат в салона.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Днес, преди 186 години, е открито Габровското училище

Published

on

На днешния ден ден – 14 януари, преди 186 години в Габрово е открито първото новобългарско училище. Събитието е много тържествено – започнало с молебствие то събира чорбаджиите, първенците и много габровци.

Училищната сграда, която не е запазена, се намирала северно от църквата „Св. Троица“. И преди 1835 г. е имало светски училища по българските земи – елино-българските в Котел, Свищов, Карлово, но Габровското училище слага началото на нещо коренно различно, по „европейска наредба“.

За пръв път в него се предлага светско обучение по английски метод, известен в България като Бел-Ланкастърски или „взаимоучителен“. И най-важното – преподаването е на роден български език, не на гръцки или църковнославянски.

Осъществява се идеята на Васил Априлов (1789-1847) и Николай Палаузов (1773-1853) училището да е общо и безплатно за всички, които желаят да се учат. Още в началото постъпват 70 ученици, от които 20 външни.

Пръв учител е избраният от Априлов и Палаузов йеромонах от Рилския манастир Неофит. Неофит Рилски е подготвен предварително за мисията – изучава взаимната метода в Букурещ, превежда взаимоучителните таблици, съставя първата „Българска граматика“. Негово учителстване, макар и кратко, е от огромна полза за Габрово и околните села и градове от двете страни на Балкана, откъдето се стичат много ученици.

Габровското училище бързо става образец, по който в скоро време се откриват и други училища по българските земи – Копривщица, Панагюрище, Казанлък, София, Калофер, Котел… единадесет за 4 години. Габровското училище подготвя първите учители за тях и ги снабдява с нужните учебници и помагала…

Сто години по-късно историографът на Габрово д-р Петър Цончев пише:

„Априлов и Палаузов обезсмъртиха името си не само като въздействаха на габровци да си направят училище и ежегодно жертвуваха по 2000 гроша за поддръжката му, но, както казва Петко Р. Славейков, с туй, „че станаха причина да възтържествува българското учение в България като отблъснаха най-напред домогванията на гръцкия владика в Търново да въведе гръцкия език в Габровското училище, с което стана пример и даде повод, щото в преобразуването на българските килии в училища да се предпочете навсякъде по България българският език; с това, дето в писмата си и съветите си възбудиха навсякъде ревност към учение; и с това, дето улесниха преподаването на българския език и отвориха път за образование на българите – дела, които нашите тука съотечественици по положението си не биха могли да ги извършат или до които твърде късно биха се домогнали”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трети национален конкурс за ученици „Времена и будители“

Published

on

Националният музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово обявяват Третия национален конкурс за ученици „Времена и будители”, посветен на 145 години от Априлското въстание и участието на българските учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането.

Целите на конкурса са да насочи вниманието на учениците към историческата памет за активното участие на учителите в подготовката и провеждането на Априлското въстание (Бачо Киро, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Никола Беловеждов, Найден Попстоянов, Райна Попгеоргиева, Захари Величков, Петър Бонев, Христо Меджидиев, Танчо Кривчов, Найден Сланинков, Иван Соколов и десетки още герои).

Да стимулира интерес у младите хора да откриват и възраждат личности и събития от българската история, които предизвикват национална гордост. И да даде възможност за творческа изява на учениците.

Участници могат да бъдат ученици от V до XII клас от всички български училища в и извън страната, разпределени в две възрастови групи. В първа възрастова група попадат учениците от V до VII клас (индивидуално и групово участие), а във втора възрастова група – от VIII до XII клас (индивидуално и групово участие).

Конкурсът включва два модула:

Изработване на постери със снимки, документи, рисунки и др. – за ученици от V до VII клас. Постерите се изработват на хартиен носител с формат А3 или 50/70 см – до 3 броя.

Създаване на мултимедийна презентация – за ученици от VIII до XII клас. Мултимедийните презентации се създават на програма Power Point с времетраене от 5 до 10 мин. (Може да се използват и алтернативни презентационни програми. Изпратеният файл да е конвертиран в PDF)

Постерите и презентациите трябва да включват информация, свързана с участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание; примери за историческата памет на поколенията (отбелязване на годишнини, имена на училища, читалища, улици; паметници и символи, израз на почит и признателност).

Критериите за оценка са:
– Тематична обвързаност
– Пълнота на представянето
– Художествено оформление
– Творчески подход
– Дигитални умения за създаване на презентация

Журито номинира по 10 постера и презентации и от тях класира на първо, второ и трето място в съответния модул.

За първо място е предвиден таблет, за второ място – електронен четец, а за трето – външен хард диск. Всеки участник в конкурса ще получи грамота за участие.

Организаторите на конкурса ще обявят резултатите на 1 ноември 2021 г. на сайта на музея www.nmogabrovo.com.

Крайният срок за представяне на постерите и презентациите е 30 юни 2021 г. Постерите и презентациите се изпращат по пощата с обратна разписка или по куриер за сметка на изпращача във вид, който не нарушава целостта им.

Всяка творба трябва да бъде придружена с данни на участника (трите имена, училище, клас, телефон, електронна поща и адрес).

Адрес за изпращане:
ЗА ТРЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВРЕМЕНА И БУДИТЕЛИ”
Национален музей на образованието – Габрово ул. „Априловска” № 15, п. к. 62 Габрово 5300.

За допълнителна информация: nmopr@abv.bg, тел. 066 806 461.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Снежанка и седемте джуджета“ на сцената на Кукления театър

Published

on

Тази неделя, 10 януари, от 11.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово ще се състои представлението „Снежанка и седемте джуджета“, с режисьор Теменужка Коларова.

Новият прочит следва познатия сюжет на приказката за красивата Снежанка и нейната зла мащеха, а финалът на историята убеждава, че доброто винаги надделява.

Постановката и драматизацията са на Теменужка Коларова, сценографията и куклите – на Наталия Гочева, а музиката – на Георги Гарчов.

В спектакъла играят актьорите: Борислава Русева, Янна Генчева и Богдан Богданов. Билети на касата на театъра.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица