Свържи се с нас

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“ завърши проект по програма Еразъм+

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ завърши проект по програма Еразъм+.

Проектът „Млади предприемачи в областта на туризма“ включваше две мобилности на ученици и две мобилности на персонал в град Лайпциг, Германия и град Брага, Португалия.

Производствената практика за 14 ученици в град Брага, Португалия и 12 ученици в град Лйпциг, Германия се проведе въпреки усложнената епидемиологична обстановка.

За учениците – практиканти в Германия от 14 до 28 октомври – ситуацията за работа в условията на пандемия, изискваше и допълнителни умения за спазване на протокола по отношение на хигиената на работното място в хотелите и ресторантите.

И за двете ученически практики партньорите на гимназията Виталис, Германия и Брага Мобилити Оупън, Португалия осигуриха изключително подходящи работни места.

Особено важно бе да се намерят подходящи работодатели за по-големия брой бъдещи икономисти, които участваха в мобилността в Брага, Португалия, и това беше направено – достъп до счетоводна документация, нейното обработване и систематизиране.

Предизвикателство за габровските ученици бе и петзвездният хотел Глобана в Лйпциг, Германия.

В интервютата, които направихме с участниците в проекта, те споделят, че „вече се чувстват по-уверени в собствените си знания и възможности, справили са се с комуникацията на чужд език, английски и немски, мислят, че не биха имали проблеми да се върнат отново на работа в чужда страна, смятат, че придобитият опит ще им помогне да се реализират в професията в Габрово и България.“

Приключиха и двете мобилности – обучение на 10 учители, преподаватели по професионални дисциплини и чужд език по професията, на тема „Проучване на иновативни практики за предприемачески умения, предоставяни от различни доставчици на професионално образование и обучение”, също в Брага, Поортугалия и Лайпциг, Германия.

На учителите предстои активна работа за анализиране на възможностите за прилагане на нови методи и форми на организация на учебния процес и преподаване, проучени като резултат от обучението.

Предстои и презентиране на три екипа от ученици и техни преподаватели по професионални дисциплини, по темата „Разработване на проект за управление на училищния хотел на ПГТ“. Екипите ще споделят своите разработки, за да представят пред ръководството на гимназията свои идеи за оптимизиране на дейностите в хотела след придобития в мобилностите опит в областта на туризма в Португалия и Германия.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Новини

Двама загубиха живота си, 34 заразени с КОВИД – 19 за ден

Published

on

58-годишен мъж от Габрово и 63-годишна жена от Трявна загубиха битката за живота си с коронавируса, а 34 са новите потвърдени случаи на вирусната инфекция на територията на областта през вчерашния ден, 8 април.

Данните съобщиха днес, 9 април, от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Според информацията на здравните власти през последното денонощие на територията на областта 4 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ.

Останалите 30 установени случаи на вирусната инфекция са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

По отношение разпределението на потвърдените 34 заразени през вчерашния ден в четирите общини на област Габрово става ясно, че най-много заболели има в Габрово, общо 20 души. Десет са положителните резултати в Севлиево, три потвърдени проби има в Трявна и една в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровка открадна триколката на възрастна жена посред бял ден

Published

on

37-годишна жена от Габрово бе уличена в извършването на кражба, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Във вторник в полицията постъпил сигнал от 72-годишна жена, която заявила, че за времето от 12.00 до 12.30 часа, неизвестно лице извършило кражба на собствената ѝ електрическа триколка, оставена близо до хранителен магазин.

В резултат от проведените оперативно – издирвателни мероприятия служители на сектор „Криминална полиция“ установили, че извършител на кражбата е 37-годишната габровка.

Вещта, предмет на престъпление, е намерена и възстановена. По случая е заведена преписка по чл.194 ал.1 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изплащат възнагражденията на членовете на избирателни комисии

Published

on

Започва изплащането на възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии, участвали в провеждането на избори за Народно събрание, проведени на 4 април, информираха от Община Габрово.

Средствата ще бъдат изплащани лично на лицето или с нотариално заверено пълномощно, срещу представена лична карта, след 10.00 часа на 12 април на касата в Центъра за административно обслужване в Община Габрово.

Работното време на касата е от 08.30 ч. до 17.00 часа всеки работен ден.

Възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии, предоставили своя банкова сметка, вече са преведени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица