Свържи се с нас

Новини

„Ученици и учители бяхме едно цяло на практиката в Лайпциг“

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово се завърнаха от производствената си практика в Лайпциг, Германия. В поредица от интервюта представихме впечатленията на участниците в проекта след изкарания стаж. Този път ще ви срещнем с любимата на учениците Надя Маджарова, учител по немски език в ПГТ „Пенчо Семов“.

– Госпожо Маджарова, вие вече четвърти път сте ръководител на група за ученическа практика в Германия. Какво отличава тази мобилност от останалите?
– Мобилността беше особена поради ситуацията с пандемията и новия партньор на гимназията Виталис – аз не познавах екипа на тази компания и бях малко притеснена. Тръгнах с усещането за повече задачи от друг път, но все пак знаех какво да очаквам като атмосфера и обстановка, тъй като екип на ПГТ „Пенчо Семов“ вече бе посетил базата „Gut Wehlitz“ и имах определена представа. Но ръководителят на една група винаги има притеснения и съмнения. Ние, с учителя по професионална подготовка Наташа Тодорова, до последния момент работихме по подготовката на групата и изведнъж се озовахме в безтегловността на едно пътуване – автобуси, самолети, прикачвания. После и тестовете за коронавирус… Започнахме без пауза, сутринта в България, вечерта в Шкойдиц, на другия ден – по работните места в Лайпциг.

– Всички групи са различни. Какво отличаваше тази група от останалите?
– Винаги съм била с умни, работливи и инициативни ученици. Различното този път беше, не знам защо и как се получи, може би при подбора на групата избрахме тези деца, но ние бяхме едно цяло. Не мислете, че преувеличавам, спорили сме, карали сме се, но се обичаме и бяхме едно – нямаше учители, нямаше ученици! Бяхме едно цяло, което вършеше една задача и имаше една цел – да се докажем като Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“. Може би и обстановката и мястото предопределиха тази връзка – в „имението“ на Виталис имахме време да прекарваме заедно – вечер пиехме чай, разказвахме си за изминалия ден, излизахме на шопинг, на разходки, бяхме задружни. И аз знаех, че те го искат – да сме заедно в свободното си време и дори да работим заедно. Вальо и Неделина, като виждаха, че е напрегнато в кухнята, сами тръгваха да помагат в извънработното си време. Имаше някаква невидима спойка между всички нас. И екскурзоводката в Дрезден, непозната жена, каза „много хубава група, просто съм учудена как слушат, как възприемат, колко спокойно и отговорно се държат“. А тя има опит с много ученически групи.

– Казвате, че не сте познавали екипа на Виталис. А след като се запознахте? Екипът на Виталис?
– Прекрасен, тези хора ми станаха приятели, свободно държание, подкрепяха ни, помагаха ни с дребните битови проблеми, стараеха се да направят престоя интересен, значим и да оставят спомен. Едно дискретно, ненатрапващо се присъствие, но винаги чувстваш, че са там и ще помогнат, ако имаш нужда. Пишем си с тях и сега. Надявам се това партньорство да се развива и в бъдеще!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица