Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева: Правителство да отговори не само на ЕП, но и на българските граждани

Published

on

„Правителството на Бойко Борисов да отговори не само на Европейския парламент, но и на българските граждани.“ Това коментира евродепутатът Елена Йончева по повод въпросите, които мониторинговата група за наблюдението на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент е изпратила до кабинета в София, до прокуратурата и до комисията за защита от дискриминация. Наложи се европейските депутати да поискат писмени отговори на 29 допълнителни запитвания до България, след като на изслушването на 28 август представителите на българските държавни институции не се представиха убедително. Премиерът Бойко Борисов дори избяга от срещата.

„Правителството отдавна трябваше да даде отговор на тези въпроси пред българските граждани. Аз ги задавам повече от година. Фактът, че премиерът и правителството не отговарят е удар по България и предизвика намесата на Европейския парламент“, коментира Елена Йончева. Тя припомни, че е запознавала колегите си от ЕП с темите в подробности през последната една година.

„Изслушването пред мониторинговата група е сериозна процедура и е най-малкото недопустимо, проява на арогантност и неуважение към европейските институции, бягството на премиера Бойко Борисов. Допълнителните въпроси показват намерението на европейските депутати да навлязат в детайли по съществени теми, свързани с демокрацията в България“, заяви Елена Йончева.

“Наскоро испанските медии публикуваха информация за разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да – на каква фаза е разследването”, е един от въпросите, изпратени до главния прокурор.

„Преди няколко месеца в пресата бяха публикувани няколко аудиозаписа. Сред останалите неща, за които се говори в тях, глас, който изглежда е гласът на премиера Бойко Борисов, заплашва да изгори водещ политик от опозицията, сега колега евродепутат. Има ли разследване или предварителна проверка в тази връзка? Ако е така, на какъв етап е?“, е друг от въпросите до Иван Гешев. Главният прокурор е попитан и дали смята да коригира фалшивата информация от сайта на институцията, че изслушването в мониторинговата група е било по предложение на българската прокуратура.

До правителството са отправени питания за проекта за нова конституция и как той се свързва с предстоящите избори, за реформата в съдебната система и за независимостта на прокуратурата и др. Въпросите, адресирани до вицепремиер са по-конкретни за проекта за нова конституция – защо ограничава правомощията на президента, защо за съдебната власт се предвижда законодателна инициатива, както и за предприетите мерки за борба с корупцията. Още второто питане е за медийната свобода – с молба да се коментира по-специално медийният „конгломерат около един политик“. „Как той влияе върху свободата на медиите и какви мерки планира правителството за тази ситуация?“ Всички въпроси могат да бъдат открити на сайта на Европейския парламент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица