Свържи се с нас

Новини

Саботираха заседание на Общинския съвет в Дряново

Published

on

снимка: Венцислав Симеонов

Общинските съветници на „ГЕРБ“ и „Зелените“ провалиха заседанието на Общинския съвет в Дряново, което трябваше да се проведе на 5 май. С действията си продължават да саботират решаването на важни въпроси, което е в ущърб на гражданите и в противоречие на положената от местните парламентаристи при встъпването си клетва, че ще се ръководят от интересите на обществото.

Кметът на Дряново Трифон Панчев изрази в социалната мрежа аргументирано позицията си по повод проваленото заседание на местния парламент.

снимка: Венцислав Симеонов

По думите му в деня, в който е трябвало да се проведе сесията на Общинския съвет, се е получило уведомление от председателя на ОбС – Дряново Галин Герганов, с което той отказва да позволи на новите общински съветници Стефка Пенкова и Ивайло Лисичков да положат клетва. Заявил, че няма да участва в заседания на Общинския съвет, докато Административният съд не се произнесе по жалбата на д-р Нено Ненов, във връзка с прекратяване мандата му на общински съветник.

снимка: Венцислав Симеонов

На заседанието на Общинския съвет са отсъствали и общинските съветници от ГЕРБ Преслава Демирева, Надя Кукурякова, д-р Теодора Мъглова, Константин Йорданов от Коалиция на „Зелените“ и Милен Стоянов от ПП „Воля“, като според кмета Трифон Панчев всичко това е саботаж към работата на Община Дряново и престъпление към гражданите на Дряново.

„Категорично заявявам, че по случая ще бъдат използвани всички законни методи, за да бъдат защитени правата на гражданите. Във връзка с главата „Престъпления против избирателните права на гражданите“ от Наказателния кодекс ще бъде сигнализирана Прокуратурата за случило се и отговорност ще се търси на председателя и заместник – председателите на Общинския съвет, както и на всички, които забравиха за какво са избрани в местната власт“, заяви Трифон Панчев.

Той се аргументира, че с негласуването на редица важни въпроси от дневния ред на заседанието се спъва работата на Общината и не се позволява да се изпълняват проектите, заложени в капиталовата програма, и тези, по които е кандидатствано по европейски програми, както и проекти с национално финансиране.

„Ще се забавят във времето и казуси, свързани с гражданите на община Дряново, Общинската програма за закрила на детето, както и решения с инвеститорски интерес и казусът за промяна в кръговото кръстовище, който е обвързан със срока за започване ремонта на улица „Шипка“. Надявах се всички тези важни въпроси да получат своето решение и да бъдат в полза на гражданите и общината, но това не се случи“, коментира още с разочарование кметът на Дряново.

Трифон Панчев твърди, че председателят на Общинския съвет грубо погазва закона, тъй като жалбата на д-р Нено Ненов до Административния съд не спира по-нататъшните действия на Общинския съвет – полагане на клетва от новите общински съветници.

„Видно е, че г-н Галин Герганов не се интересува от интересите на гражданите и от развитието на общината, а обслужва тяснопартийни интереси, затова си позволявам да кажа, че за мен е редно той незабавно да си подаде оставката. Грубото погазване на Закона няма да остане без последици и на виновните ще им бъде потърсена съдебна отговорност“, категоричен е кметът.

Мнения и коментари на експерти и граждани по проваленото от съветниците на „ГЕРБ“ и „Зелените“ заседание на Общинския съвет бяха публикувани също в социалната мрежа.

Адвокат Евгени Попов, снимка: Венцислав Симеонов

„Би следвало, след като има решение на ОИК, новите общински съветници да заемат своите места. Законът казва, че жалбите (в случая на д-р Нено Ненов) не спират изпълнението на решението. За да не се състои заседанието, трябваше да има определение на Габровския административен съд дали то да се спре или да се проведе. Освен това решенията на ВАС не подлежат на отмяна, независимо дали по тях има жалби. За мен мотивите на председателя на Общинския съвет г-н Галин Герганов са необосновани и незаконосъобразни. Много съм изненадан от решението му, не е търсил моето мнение. Затова всички последващи събития и действия на Общински съвет ще са негова отговорност“, заявява адвокат Евгени Попов, юридически съветник на Общински съвет – Дряново.

Николай Минчев

Според Николай Минчев, кандидат за кмет на местни избори през 2019 г. „Това, което се случи, потвърждава заявеното ми преди време мнение, че общинските съветници от ГЕРБ са некомпетентни и крайно безотговорни. Те не се интересуват от общината и хората, които са ги избрали, а от своите лични интереси. Нека всеки, който днес е нарушил закона да си понесе отговорността.“

Апостол Матев

„България е правова държава и от тук нататък думата има законът. Кметът Трифон Панчев трябва да защити общината. Аз съм потресен от това безобразие“, е мнението на Апостол Матев, общински координатор на ПП „Атака“.

За щетите от проваленото заседание говори и заместник – кметът на Дряново Ангел Ангелов. „Несъстоялото се заседание на Общинския съвет саботира много важни дейности на Общината, които без санкцията на Общинския съвет не могат да се случат. Едно от важните решения, което трябваше да бъде гласувано, е удължаване срока до 30 юни за плащане на такса битови отпадъци с отстъпка от 5%. Сегашната нормативна уредба предвижда плащането на таксата с отстъпка да бъде до 30 април, а вече сме 5 май. За данък сгради удължаването на отстъпката беше гласувано от Народното събрание със Закона за извънредното положение. В случая най-ощетени са данъкоплатците. Таксите за детските градини и ясли, които касаят родителите във връзка с извънредното положение, също трябваше да се вземе решение да отпаднат“.

Ангел Ангелов, снимка: Венцислав Симеонов

По думите му друго важно предложение на Администрацията, което не бе гласувано, е премахване на таксата за ползване на тротоарно право, за поставяне на преместваеми обекти, за поставяне на вендинг машини и кафеавтомати. „Много търговци разчитаха на това, те спазиха забраната да не работят, а Общината не може да им помогне с известно облекчение на таксите. Кметът без санкцията на Общинския съвет не може да ги отмени за срока на извънредното положение“, добави той.

Провалиха се и решенията по някои инвестиционни предложения на граждани, които искат да развиват определен тип дейност. Спира се и ще се забави новата услуга, която е заложена – извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци, която е свързана с покупката на камион и контейнери.

„Също не се разгледа и предложението за покупка на везна, с което се саботира проектът за стартиране на разделното събиране на биоразградими отпадъци. Спешно, по молба на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в Севлиево, внесохме предложение, което беше разгледано на заседанието на комисиите – всичките активи, които са закупени по този проект, да бъдат прехвърлени на Регионалното депо в Севлиево, за да може услугата да стартира, Вече сме почти в средата на годината…“, посочва още Ангел Ангелов.

*По информация на Румяна Станчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица