Свържи се с нас

Новини

Будно Габрово: Куп нарушения на властта, заради покупка на поредния скъп електромобил

Published

on

„Историята е сбор от нещата, които биха могли да бъдат избегнати.“ — Конрад Аденауер

За съжаление, съвремието ни все по-често ни напомня крилатата фраза на първия канцлер на ФР Германия. И за съжаление това се отнася и за Габрово.

Веднага след изборите властта побърза да вдигне ставките на местни данъци. Опита се да го направи тихомълком като обявлението за това беше поместено в непопулярен раздел на сайта на Общината. Будни граждани, обаче, го забелязаха и властите бяха принудени да дадат обяснения. За съжаление, за голяма част от населението те бяха неудовлетворителни. Но никой не може да отрече, че в Габрово има натрупани проблеми, ангажимент на Общината. Друг е въпросът защо се е случило това – дали заради неправилно определяне на приоритетите за общината, дали заради неглижирането на съществуващи и отлагани във времето проблеми, дали заради липсата на кадрови потенциал или причините са някакви други. В крайна сметка гръмко бе обявено, че това се прави в името на гражданите и техните нараснали нужди. На общественото обсъждане на Бюджет 2020 отново стана ясно, че неотложните проблеми на гражданите са толкова много, че нито този бюджет, нито следващите няколко са в състояние да решат всичките. Дори много от гражданите, участвали в обсъждането като търсещи спешни решения от Общината, вече са получили евфемистични откази.

На фона на това ниво на разрешаване проблемите на гражданите, предложението за закупуване на поредния скъпоструващ автомобил за нуждите на администрацията изглежда едновременно и арогантно, и необмислено. В същото време, устно изразеното от кмета становище за стремеж към екологичност и икономичност крещящо контрастират с управленските решения по отношение градския ни транспорт и неминуемо, създават усещане за двоен стандарт и нечестен подход. Още повече, че това се случва след куп нарушения на администрацията.

Проектът за решение не е внесен своевременно за разглеждане от Общински съвет. Съгласно чл. 73, ал. 1 от правилника за дейността на общинския съвет, същият следва да бъде внесен на хартиен носител и по електронен път не по късно от 17:00 часа на тринадесетия ден преди обявената дата на заседание на Общински съвет. В случая, проектът за решение беше предоставен на общинските съветници на хартиен носител минути преди започване на заседанието. Поради тази причина той не е разглеждан и от постоянните комисии. Чл. 45, ал. 5 от правилника допуска включване на неотложни въпроси в дневния ред, но кандидатстването за закупуването на автомобил не може да бъде определено като неотложен за решаване такъв. Поканата от Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ за набиране на заявки за електрически автомобили е публикувана на 17.02.2020 г., поради което кмета на Община Габрово е имал достатъчно време, ако не за спазване на срока по чл. 73, ал. 1 от правилника, то поне за доста по ранно внасяне на проекта за решение в деловодството на общински съвет, с цел своевременното му изпращане на общинските съветници. Освен това, такива покани от НДЕФ се отправят доста често през годината, /предишната такава е от септември 2019 г./, което не налага спешно вземане на решение за придобиване на автомобил .

Внесеният от кмета на общината проект за решение не съдържа мотиви. Съгласно чл. 72, ал. 4 от правилника за дейността на общинския съвет, всеки проект за решение трябва да е мотивиран., т.е. в него трябва да бъдат посочени съображенията на вносителя, поради които иска приемането на този акт. В конкретния случай, би следвало да бъде изложено за какви нужди е необходим автомобил на Община Габрово, защо точно електрически и какво налага толкова спешното му придобиване, тъй като такава покупка не е предвидена в инвестиционната програма за 2020 г. В самия документ са определени необходимите парични средства, но не е посочено по какъв начин ще бъде осигурена частта от цената, която общината трябва да заплати, дали това ще бъдат налични средства или ще се наложи поемане на дълг. Устните обяснения на кмета по въпроса не санират този порок, тъй като те не стават част от решението и не пораждат задължение за изпълнение.

Поредният опит на местната администрация да прокара решение, без много шум доказва, че тя самата има усещане, че то се разминава с обществения дневен ред и цели. Решението е прието с гласовете на ГЕРБ, подкрепени от представител на ВМРО. Очакваме реакцията на Областния управител по коментираното по-горе решение. Очакваме Община Габрово и Общински съвет Габрово да уважава и спазва приетите наредби, така като изискваме същото от габровци.

Групата общински съветници от „Будно Габрово“, в унисон с наредбата, гласува против влизането на това предложение в дневния ред и след това против приемането му . Групата общински съветници от „Будно Габрово“ оставя на всеки гражданин сам да прецени дали тези действия и решения на управляващите са достойни, отговорни и в унисон с нуждите и приоритетите на Габровци.

Позиция на „Будно Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова: Знаещият човек е свободен!

Published

on

Уважаеми учители, преподаватели, дейци на българската наука и култура, библиотекари,

Истинско удоволствие и чест за мен е да Ви поздравя по повод 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на словото, на просвещението и духа, на знанието и единението българско! Най- българският и истински празник.

24 май е денят, в който всички ние прекланяме глави пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, сътворили Азбуката с буквите български и с този си акт, превърнали българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.

„Аз, Буки, Веди, Добро, Ест…“ Всяка буква е като божествен знак, даващ ни светлина, откриващ безброй светове.

Нека пазим нашия език, нека да го предаваме на децата си. Да помним, че словото и знанието са били пламъчето, което е запалило стремежа към Свобода в едни тъмни и страшни години.

Знаещият човек е свободен човек! Днес е ден и за благодарност. Към всички Вас, учители, преподаватели, дейци на науката и културата.

Обръщам се към Вас с огромно уважение, особено в дните на изпитания, които ни се случват сега. С труд и упоритост Вие доказахте, че се справяте с всички предизвикателства и продължавате с любов да бъдете пътеводителите към знанието.

Затова Ви благодаря от сърце за неуморния труд, несломимия дух и търпението, с което работите ежедневно.

Честит празник на науката, културата и знанието!

Кристина Сидорова,
Народен представител 7 МИР – Габрво

Зареди още

Новини

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен и поднасяне на цветя Габрово ще отбележи празничния 24 май

Published

on

По повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в неделя от 09.15 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.

След него в 09:30 часа от храма към паметника на благодетеля Васил Априлов ще се отправи традиционното литийно шествие, а 09:45 часа пред паметника ще бъдат поднесени цветя.

Събитията ще се проведат при с спазване на противоепидемичните мерки на открити и закрити обществени места, и съблюдаване на необходимата физическа дистанция.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица