Свържи се с нас

Новини

Будно Габрово: Куп нарушения на властта, заради покупка на поредния скъп електромобил

Published

on

„Историята е сбор от нещата, които биха могли да бъдат избегнати.“ — Конрад Аденауер

За съжаление, съвремието ни все по-често ни напомня крилатата фраза на първия канцлер на ФР Германия. И за съжаление това се отнася и за Габрово.

Веднага след изборите властта побърза да вдигне ставките на местни данъци. Опита се да го направи тихомълком като обявлението за това беше поместено в непопулярен раздел на сайта на Общината. Будни граждани, обаче, го забелязаха и властите бяха принудени да дадат обяснения. За съжаление, за голяма част от населението те бяха неудовлетворителни. Но никой не може да отрече, че в Габрово има натрупани проблеми, ангажимент на Общината. Друг е въпросът защо се е случило това – дали заради неправилно определяне на приоритетите за общината, дали заради неглижирането на съществуващи и отлагани във времето проблеми, дали заради липсата на кадрови потенциал или причините са някакви други. В крайна сметка гръмко бе обявено, че това се прави в името на гражданите и техните нараснали нужди. На общественото обсъждане на Бюджет 2020 отново стана ясно, че неотложните проблеми на гражданите са толкова много, че нито този бюджет, нито следващите няколко са в състояние да решат всичките. Дори много от гражданите, участвали в обсъждането като търсещи спешни решения от Общината, вече са получили евфемистични откази.

На фона на това ниво на разрешаване проблемите на гражданите, предложението за закупуване на поредния скъпоструващ автомобил за нуждите на администрацията изглежда едновременно и арогантно, и необмислено. В същото време, устно изразеното от кмета становище за стремеж към екологичност и икономичност крещящо контрастират с управленските решения по отношение градския ни транспорт и неминуемо, създават усещане за двоен стандарт и нечестен подход. Още повече, че това се случва след куп нарушения на администрацията.

Проектът за решение не е внесен своевременно за разглеждане от Общински съвет. Съгласно чл. 73, ал. 1 от правилника за дейността на общинския съвет, същият следва да бъде внесен на хартиен носител и по електронен път не по късно от 17:00 часа на тринадесетия ден преди обявената дата на заседание на Общински съвет. В случая, проектът за решение беше предоставен на общинските съветници на хартиен носител минути преди започване на заседанието. Поради тази причина той не е разглеждан и от постоянните комисии. Чл. 45, ал. 5 от правилника допуска включване на неотложни въпроси в дневния ред, но кандидатстването за закупуването на автомобил не може да бъде определено като неотложен за решаване такъв. Поканата от Националния доверителен екофонд /НДЕФ/ за набиране на заявки за електрически автомобили е публикувана на 17.02.2020 г., поради което кмета на Община Габрово е имал достатъчно време, ако не за спазване на срока по чл. 73, ал. 1 от правилника, то поне за доста по ранно внасяне на проекта за решение в деловодството на общински съвет, с цел своевременното му изпращане на общинските съветници. Освен това, такива покани от НДЕФ се отправят доста често през годината, /предишната такава е от септември 2019 г./, което не налага спешно вземане на решение за придобиване на автомобил .

Внесеният от кмета на общината проект за решение не съдържа мотиви. Съгласно чл. 72, ал. 4 от правилника за дейността на общинския съвет, всеки проект за решение трябва да е мотивиран., т.е. в него трябва да бъдат посочени съображенията на вносителя, поради които иска приемането на този акт. В конкретния случай, би следвало да бъде изложено за какви нужди е необходим автомобил на Община Габрово, защо точно електрически и какво налага толкова спешното му придобиване, тъй като такава покупка не е предвидена в инвестиционната програма за 2020 г. В самия документ са определени необходимите парични средства, но не е посочено по какъв начин ще бъде осигурена частта от цената, която общината трябва да заплати, дали това ще бъдат налични средства или ще се наложи поемане на дълг. Устните обяснения на кмета по въпроса не санират този порок, тъй като те не стават част от решението и не пораждат задължение за изпълнение.

Поредният опит на местната администрация да прокара решение, без много шум доказва, че тя самата има усещане, че то се разминава с обществения дневен ред и цели. Решението е прието с гласовете на ГЕРБ, подкрепени от представител на ВМРО. Очакваме реакцията на Областния управител по коментираното по-горе решение. Очакваме Община Габрово и Общински съвет Габрово да уважава и спазва приетите наредби, така като изискваме същото от габровци.

Групата общински съветници от „Будно Габрово“, в унисон с наредбата, гласува против влизането на това предложение в дневния ред и след това против приемането му . Групата общински съветници от „Будно Габрово“ оставя на всеки гражданин сам да прецени дали тези действия и решения на управляващите са достойни, отговорни и в унисон с нуждите и приоритетите на Габровци.

Позиция на „Будно Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Преминаваме към лятно часово време

Не забравяйте.

Published

on

В 03:00 часа сутринта на 29 март, неделя, ще преместим стрелките на часовника с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време.

При това положение ще спим с 1 час по-малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня.

Постепенно слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва по-късно, за да допринесе за пролетно-летните емоции по време на дългите слънчеви дни.

Според специалистите, за да ограничи стреса от промяната, човек трябва да почива повече, да пие повече вода и използва свободното си време за занимания, които наистина харесва и обича.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават даренията към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Продължават даренията на физически лица и фирми към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Общинският съвет в Габрово взе решение за дарение, в размер на 30 000 лева.

Народните представители Кристина Сидорова и Николай Сиракова са направили лични дарения на болницата. Българският лекарски съюз дари пакети за лекарите, подложени на карантина, които ще работят.

Има направено голямо дарение на парични средства от габровска фирма, която дарява средства на болницата за пореден път. Постъпили са парични дарения и от други фирми и физически лица на различна стойност.

Има лично дарение от габровски бизнесмен на аспиратор и ларингоскоп, друга фирма ще закупи седем реанимационни легла, фирма ще дари еднократни съдове и прибори за хранене, за да се спазват най-стриктни противоепидемични мерки.

В рамките на национална кампания ще бъдат дарени минерална вода и газирани напитки за пациентите и екипи на инфекциозно отделение, а габровски ресторант ще поеме приготвянето и доставка на храна на екипите в инфекциозно отделение, ако се наложи да бъдат в карантина, лекувайки пациенти от коронавирусна инфекция.

Получени бяха работни облекла и маски, дарени от футболиста Димитър Бербатов.

Габровска фирма, производител на цветя , е направила болницата по-пъстра и накара работещите в нея да се усмихнат на пъстрите цветя , които са един подранил подарък за предстоящия празник 7 април.

Ръководството на лечебното заведение благодари на всеки един дарител и заявява, че са благодарни на всяко едно дарение и благодарят за подкрепата и доверието. Всеки един дарител ще бъде уведомен как са похарчени дарените средства.

От МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ напомнят, че най- големият подарък за тях ще бъде ако заедно запазим живота и здравето на всеки един от нас ! Призовават – останете си вкъщи!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поръчайте любимото си ястие от Пицария „ТЕМПО“

Published

on

Скъпи клиенти, предвид въведеното в страната извънредно положение Ви информираме, че Пицария „ТЕМПО“ няма да работи.

Имате възможност да получите любимите си от Пицария „ТЕМПО“ ястия във Вашия дом, офис, работно място.

Телефон за поръчки:
066 806920,
+359 879 988019

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица