Свържи се с нас

Новини

Социалната мрежа заля с критика кметицата на Габрово

Published

on

Лавина от критики в габровските фейсбук групи заля кмета Таня Христова след втория за зимата паднал сняг. Социалната мрежа буквално прегря с остри коментари, обвинения, оценки, мнения, анализи, тълкувания, нападки, порицания и хуления по отношение на стопанина на Габрово, заради непочистените пътища и тротоари.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Стотици коментари и десетки снимки на потребители във фейсбук онагледиха непочистените пътища в Габрово, описвайки своето разочарование от лошото зимно поддържане и почистване на инфраструктурата в града и малките населени места, повдигайки много въпроси. Ирония също не липсваше в мнението на хората.

Едни подлагат на съмнение официалната информация отпреди 3 месеца на Община Габрово, публикувана и на страниците на „Габрово Нюз“, че подготовката за зимата е добра и Общинското предприятие „Благоустрояване“ разполага с подготвена снегопочистваща техника, необходими количества инертни материали и противозамръзващи химикали. А други – залагат на наложилото се през последните години схващане, че „зимата пак ни изненада“, макар и да сме в месеца на Малък Сечко, и всички очакват да има сняг.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Фейсбук – потребители заподозряха, че причината Габрово да не почистен е отсъствието на кмета Таня Христова от града, което веднага си е проличало, заради цялата организацията по почистване на снега, която е под всякаква критика.

Публикуваме една малка част от коментарите относно зимното поддържане и чистене на улици Габрово, появили се в социалните мрежи:

„И какво излиза, че като я няма Таня Христова, няма организация и цари безхаберие.“

„Ама тя зимата ВИНАГИ ви изненадва НЕПОДГОТВЕНИ“

„Едно време на това му казваме зима, а сега – бедствие“

„ПРИЯТЕЛИ.ПРЕДИ 2 ДНИ МЕ ГЛОБИХА 50 ЛВ ЧЕ СЪМ НАСТЪПИЛ ТРОТУАРА ДО ОББ,А ДНЕС КОЙ ЩЕ ГЛОБИ КМЕТИЦАТА ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ПОЧИСТВА ПЪТИЩАТА.“

„Община Габрово не е за съд, а за разстрел! От една седмица знаят, че ще завали сняг! Един-единствен ден за цяла година! Щото тука не сме виждали сняг и не знаем за какво става въпрос, нали?! Шокирани сме!!! Колко птп-та станаха и колко жертви има?! И не – не са само „летните шофьори“! 21 век да не мине един снегорин на време, да нямат препарат за един ден снеговалеж! Да не могат линейките да отидат до болницата!“

„Да ни е жива и здрава кметичката догодина още да качи данъците…пак гласувайте за нея“

„Всяка година е едно и също! Все изненадани остават от снегопочистването! Явно нещо в това направление или там, както се казва куца.Тези хора не си ли научиха урока толкова години.Направете една поръчка и купете техника бе хора! Толкова ли е сложно?До къде я докарахме. Кметицата със награда за добра инфраструктура, а не може да я потдържа!“

„Как си я мислите тази работа????Хората от Общината. Улиците към МГ са непроходими. Как да си изпратя децата на училище- със шейни и наелони ли. А аз , как съм си дошла от нощна смяна- ми лазейки. Вземете се малко в ръце….Увеличете ги още тези данъци, малко сте ги увеличили, а аз ще ви лазя по пътя, пффффффффф“

„Че ще ни изненада как няма….нали е лято“

„Ало, общината, кой отговаря за снегопочистването на улиците? Това тука е училище? ОСТАВКИ ИСКАМ, ОСТАВКИ!“

„Какво закьса те вьпще не чистят в шест чеса видях една риначка на болтата уж беше пуснал греблото а след камиона същото играят си с нервите на хората“

„Днес в периода 17-18часа беше ужасно в града! От автогарата да онова място сигурно го изминах за половин час….Мислех,че като излезна от града ще е по- добре!Уви! Ужаса беше пълен! 30 г.съм шофьор такъв ужас не съм преживявала!!! Какво ще кажат управляващите?! Кога трябва да завали сняг ,за да сме подготвени??? И какво означава това- докато вали няма да се чисти,Ами то може да вали 3 дни….Аз в моя двор си чистя,независимо дали вали…Няма оправяне,каквото и да ми говорят,колко сме добре..“

„Не снега а машините немогат да смогнат,всичи около 10 машини от 20,30години нямат тунджа“

„Ще налапат сега едни парички ,че е имало сняг и то голям .Нямат сметка да чистят бе ,само да лапат“

„Един сняг да завали в Габрово за цяла зима и то било изненада“

„за карнавала обещаха, ще е оправено!“

„Те откраднали парите още август за снегопочистване“

„Чакаме кмета да обяви бедствено положение“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. Стефан

    06.02.2020 at 14:54

    ТТази трябва да я обесят публично!!!!!!!!!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

ПП „Българка“ е с нов директор

Published

on

Инж. Лиляна Райкова, снимка: Личен архив

Инж. Лиляна Райкова е новият директор на Природен парк „Българка“, съобщи sevlievo-online.com.

Тя е назначена от вчера, 1 април, със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, след като спечели конкурс на няколко етапа, в последния в конкуренция с други трима нейни колеги.

Инж. Райкова е бивш директор на Държавно горско стопанство в Севлиево. Работата определено й е на сърце не само защото обича гората. Баща й също е дългогодишен шеф на предприятието и вероятно обичта към гората у младата Райкова е донякъде наследена.

След като се разделя с Държавното предприятие през 2010 г., Лиляна Райкова започва частна практика. Завършила е Лесотехническия университет в София, специалност „Горско стопанство“.

Това е втори севлиевец, който сяда на директорското място в парка, информира още електронното издание. Първият бе Али Алиев, но неговото назначение през 2014 г. бе белязано със скандал и протести.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В Севлиево оказват подкрепа на нуждаещи се лица за закупуване на храна и лекарства

Published

on

До отмяна на извънредното положение Община Севлиево ще подпомага закупуването на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства на всички самотно живеещи лица над 65-годишна възраст без близки, хора с трайни увреждания, които имат затруднения в самообслужването, също така самотни родители с деца до 14-годишна възраст и лица поставени под карантина.

Посещенията в дома на потребителите в делнични дни ще се извършват при спазване на противоепидемичните мерки от служителите и асистентите по патронажна грижа, а при необходимост и от доброволци.

В почивните дни в дейностите ще участват доброволци, които ще разполагат с баджове, предпазни средства и отличителни екипи.

Закупуването на продукти и медикаменти ще е със средства на нуждаещите се лица по заявка, направена за гр.Севлиево на следните телефони:
Домашен социален патронаж, всеки работен ден от 8:30 до 16:30 часа, тел.: 0675 33866 Община Севлиево, всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа, тел.: 0675 396 216 или 0675 396 145
Денонощен телефон за сигнали към Община Севлиево, тел.: 0675 396 112

За нуждаещите се от населените места в общината заявките се подават към кметовете или кметските наместници, които организират тяхното изпълнение.

В почивен ден се подават само спешни заявки на денонощния телефон за сигнали към Община Севлиево.

Националната денонощна телефонна линия за COVID-19: 02 807 87 57
Национална денонощна система за спешни повиквания: 112.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Приключи зимният мониторинг на прилепите в България

Published

on

Дейностите по зимния мониторинг на прилепите в България приключиха. Те се осъществиха от ДЗЗД „ЕНВИМОН“ в рамките на изпълнението на проект за анализи и проучвания на видове и природни местообитания.

Експертите посетиха 57 пещери с регионално и европейско значение за прилепите. Сред тях се открояват и няколко изкуствени обекта, които прилепите припознават, като свои местообитания.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Често те носят характеристиките на пещери, по няколко причини: температура, влажност и заплахи/влияния – безпокойство. При сравнителния анализ на данните за числеността на видовете в местата за зимуване се установи, че отделни обекти са с изключителна концентрация на брой индивиди и видове.

Такива са: Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 25-26 000 екземпляра от 6 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида; пещерата Парниците – 2014/2015 г. – 45-46 000 индивида от 4 вида, а през 2019/2020 г. – 88-89 000 индивида от 5 вида; Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 14-15 000 индивида от 5 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида.

Установено е, че в много от традиционни пещери, в които зимуват колонии от 500 до 5000 индивида, през зимата на 2019/2020 г. липсват прилепи или същите са в много малки числености – 30-100 екземпляра.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Наблюдава се и намаляване на видовото разнообразие в отделни пещери. Причина за направените констатации вероятно са относително по-високите температури на въздуха извън пещерите, а установените стойности са с 1,5 до 3,5 градуса над нормата за сезона в подземното убежище.

Такъв пример е пещерата Иванова вода – през 2014/2015 г. температурата е била 1,5-2 градуса, през 2019/2020 г. е 3,2 градуса. Към тази група влизат и такива обекти, като Гулашката минна галерия, пещера Магурата, пещера Айна ини, пещера Самара, пещера Рупата, пещера Генчова дупка и други.

Повсеместно в типично водните пещери почти липсва вода или тя е с много малък дебит – пещера Парниците, Деветашка пещера, пещера Ледницата, пещера Варкан и други. Вероятна причина са липсата на валежи от дъжд и сняг през есенно-зимния сезон, съчетани с нетипичните относително високи температури в този период.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Голяма част от посетените обекти са подложени на редица въздействия и заплахи, като: – безпокойство от хора – иманяри, туристи; палене на огън – на входовете и във вътрешността на пещерите; замърсяване с отпадъци; инвестиционни предложения – предимно кариери за варовик и други подземни богатства; благоустрояване и неправилно управление на обектите, несъобразено с биологията и екологията на видовете прилепи.

Типичен пример са Братановата пещера и Пещерата Юбилейна – поставена метална решетка, която не отговаря на изискванията на EUROBATS. Пещера Зандана/Бисерна – пещерата е благоустроена в пълен разрез с изискванията на EUROBATS, което да гарантира зимуването и размножаването на над 7 вида прилепи. Наблюдава се намаляване числеността на зимуващите прилепи. Горният вход е почти напълно блокиран, а долният е твърде малък, което не гарантира безпрепятствено влизане и излизане на прилепите във всички стадии на развитие на видовете през летните и зимните месеци. Пещера Айна ини, Генчовата дупка и други – иманярски набези и разкопаване във вътрешността на пещерите, вандализъм и категорично безпокойство. За пещера Моровица – пещерата не е благоустроена, но често се посещава от неорганизирани туристи, които посещават Гложенския манастир. Туристи навлизат в пещерата и безпокоят прилепите, но посещението крие и риск за здравето им, тъй като пещерата е опасна за неподготвени, влизащи с маратонки.

Окончателните резултати, сравнителен анализ с данните от предходни години, както и предложения за мерки за намаляване и пълно ограничение на заплахите и въздействията в проблемни пещери, ще бъдат представени в следващите седмици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица