Свържи се с нас

Новини

БСП – Габрово: Повишаването на данъците е неоснователно!

Published

on

Няма основателни мотиви за повишаването на местните данъци в Габрово. Това се казва в разпространена до медиите позиция на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ, по повод точка от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет, който ще разгледа повишаването на четири местни налога.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

В разпратената до медиите декларация, чието съдържание публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Тази седмица Общинският съвет в Габрово, по предложение на кмета на Общината, ще вземе важно решение, което засяга всички наши съграждани. Общинският съвет на БСП и на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ остро се противопоставят на неоснователното и немотивирано вдигане на местните данъци в нашата община.

Предложението на кмета на Габрово е да се извършат промени в Наредбата за определяне на местните данъци в Габрово, които ще имат важни последствия за всички габровци.

А те са:
– Повишаване на данъка върху недвижимите имоти с 53%;
– Повишаване на данъка за дарение на имущество с 28%;
– Повишаване на данъка при придобиване на имущество с 50%;
– Повишаване на екологичния компонент на данъка за превозно средство между 10 и 18%.

Проектът за решение е съпроводен с мотиви, които са неоснователни и не съответстват на отговорността на местната власт. Такова решение ща доведе до намаляване на жизнения стандарт на габровци и до влошаване на инвестиционната среда в общината.

Написаните мотиви за повишаването на данъка за недвижимите имоти са: че не е променян в посока нагоре дълго време (последното вдигане на данъка за физически лица е от 2016 г. ?!) и, че има вероятност средствата по европрограмите за инфраструктурни проекти да намалеят.

Звучи несериозно и безотговорно да вдигаш един налог, само защото не бил повишаван последните 3 години.

За вдигането на данъка за дарение на имущество няма посочени никакви мотиви.

За повишаването на данъка при придобиване (покупка) на имущество, мотивите са, че обикновено той се начислява върху данъчната оценка, а не върху реалната договорка на страните (така е по закон) и че лицата които го плащат били „ограничени” на брой.

Няма как да се задължат всички – и тези, които нямат сделки – да плащат такъв данък и не е коректно платците да се наричат „ограничени”. Те са толкова, колкото са реализираните сделки.

За повишаването на екологичния компонент на данъка за превозно средство, единственият мотив е, че в други общини от страната бил по-висок. Това, че в Габрово този налог не е най-високият в страната не е основателен мотив – в редица други общини е по-нисък, но не го увеличават.

А вместо облекчения за собствениците на екологично чистите коли, каквато възможност дава законът, се устоява принципът „замърсителят плаща”. Това не подобрява качеството на въздуха.

Само преди дни стана ясно, че през идващата година предстои законодателно изменение на критериите, по които се изчисляват данъчните оценки на имотите. Това означава, че през данъчната 2021 година габровци ще плащат местни данъци и такса смет върху други, повишени, данъчни оценки.

Ето защо е нормално тогава да се мисли какви да са ставките, колко те ще ощетят гражданите и едва тогава да се правят промени, а не налозите да се вдигат предварително.

При общественото обсъждане на проекта за решение, свързано с повишаването на местните данъци, срещу него са се обявили всички участници – граждански организации, браншови организации, асоциации на работодатели, фирми и отделни граждани.

Но нито едно от техните предложения не е прието от вносителите преди проектът да стигне до заседание на Общинския съвет.

Очаква се в четвъртък гилотината на мнозинството да одобри тези вредни за Габрово решения без никаква промяна.

Има ли алтернатива?

Според габровските социалисти и съветниците от коалиция „БСП за България” и АБВ, тези предложения имат своята алтернатива и тя е в по-доброто и професионално управление на общинските финанси, в по-ефективното разработване и управление на проекти.

Алтернативата е

По-висока събираемост при наличието на достатъчно голямата администрация с достатъчно чиновници в нея;

Информационна кампания и бонуси за редовните платци;

Подобряване на инвестиционната среда;

Прецизиране на приоритетността и ефективността на проектите и търсене на нови възможности за проекти;

По-висок контрол и прозрачност на финансовите разходи;

Не е коректно сравнението с други общини, а единствено със състоянието на гражданите на Габрово.

Декември 2019 Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица