Свържи се с нас

Новини

БСП – Габрово: Повишаването на данъците е неоснователно!

Няма основателни мотиви за повишаването на местните данъци в Габрово. Това се казва в разпространена до медиите позиция на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ, по повод точка от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет, който ще разгледа повишаването на четири местни налога.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

В разпратената до медиите декларация, чието съдържание публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Тази седмица Общинският съвет в Габрово, по предложение на кмета на Общината, ще вземе важно решение, което засяга всички наши съграждани. Общинският съвет на БСП и на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ остро се противопоставят на неоснователното и немотивирано вдигане на местните данъци в нашата община.

Предложението на кмета на Габрово е да се извършат промени в Наредбата за определяне на местните данъци в Габрово, които ще имат важни последствия за всички габровци.

А те са:
– Повишаване на данъка върху недвижимите имоти с 53%;
– Повишаване на данъка за дарение на имущество с 28%;
– Повишаване на данъка при придобиване на имущество с 50%;
– Повишаване на екологичния компонент на данъка за превозно средство между 10 и 18%.

Проектът за решение е съпроводен с мотиви, които са неоснователни и не съответстват на отговорността на местната власт. Такова решение ща доведе до намаляване на жизнения стандарт на габровци и до влошаване на инвестиционната среда в общината.

Написаните мотиви за повишаването на данъка за недвижимите имоти са: че не е променян в посока нагоре дълго време (последното вдигане на данъка за физически лица е от 2016 г. ?!) и, че има вероятност средствата по европрограмите за инфраструктурни проекти да намалеят.

Звучи несериозно и безотговорно да вдигаш един налог, само защото не бил повишаван последните 3 години.

За вдигането на данъка за дарение на имущество няма посочени никакви мотиви.

За повишаването на данъка при придобиване (покупка) на имущество, мотивите са, че обикновено той се начислява върху данъчната оценка, а не върху реалната договорка на страните (така е по закон) и че лицата които го плащат били „ограничени” на брой.

Няма как да се задължат всички – и тези, които нямат сделки – да плащат такъв данък и не е коректно платците да се наричат „ограничени”. Те са толкова, колкото са реализираните сделки.

За повишаването на екологичния компонент на данъка за превозно средство, единственият мотив е, че в други общини от страната бил по-висок. Това, че в Габрово този налог не е най-високият в страната не е основателен мотив – в редица други общини е по-нисък, но не го увеличават.

А вместо облекчения за собствениците на екологично чистите коли, каквато възможност дава законът, се устоява принципът „замърсителят плаща”. Това не подобрява качеството на въздуха.

Само преди дни стана ясно, че през идващата година предстои законодателно изменение на критериите, по които се изчисляват данъчните оценки на имотите. Това означава, че през данъчната 2021 година габровци ще плащат местни данъци и такса смет върху други, повишени, данъчни оценки.

Ето защо е нормално тогава да се мисли какви да са ставките, колко те ще ощетят гражданите и едва тогава да се правят промени, а не налозите да се вдигат предварително.

При общественото обсъждане на проекта за решение, свързано с повишаването на местните данъци, срещу него са се обявили всички участници – граждански организации, браншови организации, асоциации на работодатели, фирми и отделни граждани.

Но нито едно от техните предложения не е прието от вносителите преди проектът да стигне до заседание на Общинския съвет.

Очаква се в четвъртък гилотината на мнозинството да одобри тези вредни за Габрово решения без никаква промяна.

Има ли алтернатива?

Според габровските социалисти и съветниците от коалиция „БСП за България” и АБВ, тези предложения имат своята алтернатива и тя е в по-доброто и професионално управление на общинските финанси, в по-ефективното разработване и управление на проекти.

Алтернативата е

По-висока събираемост при наличието на достатъчно голямата администрация с достатъчно чиновници в нея;

Информационна кампания и бонуси за редовните платци;

Подобряване на инвестиционната среда;

Прецизиране на приоритетността и ефективността на проектите и търсене на нови възможности за проекти;

По-висок контрол и прозрачност на финансовите разходи;

Не е коректно сравнението с други общини, а единствено със състоянието на гражданите на Габрово.

Декември 2019 Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Петър Витанов: Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската и европейската индустрия

Атомната енергетика няма алтернатива.

„Инициативата Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската и европейската икономика и индустрия. Основният въпрос за страни като България е как да намерим пресечната точка между трансформация на икономиката към по-екологосъобразна и запазване на българската и европейската индустрия.“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

Той взе участие в дискусия, посветена на нова екологична политика на ЕС и организирана от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската минно-геоложка камара, Българската камара на химическата индустрия и Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори дискусия.

„Как можем да направим това – като повдигнем въпросите, свързани с производството на електроенергията, защото това, което се опитват да направят сега, е газта, атомната енергетика, въглищата, да бъдат извадени от енергийния микс. А за страни като България това означава абсолютна неконкурентноспособност и крах на икономиката. И срещу това ние трябва да се борим. Няма какво да замени атомната енергетика – нито по отношение на инвестициите, нито по отношение на устойчивост на работните места, нито като цена, нито като добавена стойност.“, допълни Витанов.

„Говорейки за съхраняване на конкурентноспособността и запазване на европейската икономика и индустрия, нещата изглеждат много сложни. Защото налице са два процеса – Европа трябва да запази своята конкурентноспособност спрямо останалия свят, но и България да съхрани конкурентноспособността си спрямо Европа.“, подчерта Витанов.

„Докато ние като евродепутати в първия процес бихме могли да имаме някаква по-съществена роля, то втората по-скоро би следвало да е адресирана към българското правителство.“, добави българският евродепутат. Той изведе на преден план три основни механизма за подкрепа: компенсация за покачване на стойностите на въглеродните емисии; проектът за втора атомна електроцентрала да стане необратим; производителите и индустриите да бъдат подкрепени, така че те да могат да се възползват от новите възможности – включително и финансови, които ЕС ще предостави под формата на различни инструменти за осъществяването на Зелената сделка.

Лидерът на българските социалисти в ЕП наблегна на трите основни аспекта на предлаганата Зелена сделка: „Ако всички сме съгласни с екологичния аспект, а именно, че всички искаме да дишаме чист въздух и да пием чиста вода – при другите два елемента обаче – финансов и социален – имаме сериозни разминавания. Защо? Защото ЕС казва, че ще предостави само в първите 10 години 100 млрд. евро. Да, но всъщност това не е съвсем така. От тази сума, между 10 и 20 % са реалните средства, които се отпускат. Допълнително – 30 млрд. евро, които идват от Фонда за регионално развитие и ще са за сметка на средствата за сближаване. Да не говорим за подкрепата по линия на ЕЦБ – това не са нищо повече от заеми, които трябва да бъдат връщани по-късно. Най-тежък обаче, е социалният ефект и ние сме сериозно загрижени за хората, които ще бъдат принудени да си търсят работа.“, допълни Витанов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

ОИЦ – Габрово в срещи за дигитализация на бизнеса

Информационни срещи, с участието на представители на малкия и среден бизнес, проведе в края на миналата седмица Областен информационен център – Габрово, съвместно с Габровската търговско-промишлена палата в градовете Габрово и Севлиево.

Събитията бяха посветени на проект за ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги) на микро, малки и средни предприятия (МСП)“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

снимка: ОИЦ – Габрово

Представеният проект е пилотен за Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), с цел насърчаване използването на нови, базирани на ИКТ бизнес модели и стимулиране дигитализацията на МСП, което да допринесе за развитието на бизнеса.

Ресурсът на процедурата е 450 ваучери, от които бизнесът в страната ще може да се възползва от два типа услуги. За създаването на адаптивен уеб сайт, електронен магазин или мобилно приложение са предвидени 90 ваучери, на стойност 5 000 лв. без ДДС. По-голямата част ваучери – 360, ще бъдат предоставени за услуги за дигитален маркетинг и за осигуряване на информационна и киберсигурност.

снимка: ОИЦ – Габрово

Те ще бъдат на стойност 20 000 лв. без ДДС. В презентацията си експертите на ОИЦ – Габрово акцентираха върху условията за допустимост на кандидатите – микро, малки и средни предприятия включени в Националната стратегия за насърчаване на МСП 2014-2020 като високотехнологични, средно високотехнологични, нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства или интензивни на знание услуги.

Новост за предоставяните от ИАНМСП услуги е и улесненият начин за заявяване на ваучери от фирмите чрез опростен електронно базиран формуляр за кандидатстване в ИСУН 2020. Участниците в срещите заявиха огромен интерес към ваучерите за ИКТ услуги и очакваната процедура „Дигитализация на МСП“ в календара на ОПИК за 2020 г.

Не останаха скрити и тревогите, че ресурсът по ваучерната схема е ограничен и крайно недостатъчен, а нуждата от инвестиции за присъствието на малкия бизнес и услугите му в интернет пространството – огромна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица