Свържи се с нас

Новини

БСП – Габрово: Повишаването на данъците е неоснователно!

Published

on

Няма основателни мотиви за повишаването на местните данъци в Габрово. Това се казва в разпространена до медиите позиция на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ, по повод точка от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет, който ще разгледа повишаването на четири местни налога.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

В разпратената до медиите декларация, чието съдържание публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Тази седмица Общинският съвет в Габрово, по предложение на кмета на Общината, ще вземе важно решение, което засяга всички наши съграждани. Общинският съвет на БСП и на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ остро се противопоставят на неоснователното и немотивирано вдигане на местните данъци в нашата община.

Предложението на кмета на Габрово е да се извършат промени в Наредбата за определяне на местните данъци в Габрово, които ще имат важни последствия за всички габровци.

А те са:
– Повишаване на данъка върху недвижимите имоти с 53%;
– Повишаване на данъка за дарение на имущество с 28%;
– Повишаване на данъка при придобиване на имущество с 50%;
– Повишаване на екологичния компонент на данъка за превозно средство между 10 и 18%.

Проектът за решение е съпроводен с мотиви, които са неоснователни и не съответстват на отговорността на местната власт. Такова решение ща доведе до намаляване на жизнения стандарт на габровци и до влошаване на инвестиционната среда в общината.

Написаните мотиви за повишаването на данъка за недвижимите имоти са: че не е променян в посока нагоре дълго време (последното вдигане на данъка за физически лица е от 2016 г. ?!) и, че има вероятност средствата по европрограмите за инфраструктурни проекти да намалеят.

Звучи несериозно и безотговорно да вдигаш един налог, само защото не бил повишаван последните 3 години.

За вдигането на данъка за дарение на имущество няма посочени никакви мотиви.

За повишаването на данъка при придобиване (покупка) на имущество, мотивите са, че обикновено той се начислява върху данъчната оценка, а не върху реалната договорка на страните (така е по закон) и че лицата които го плащат били „ограничени” на брой.

Няма как да се задължат всички – и тези, които нямат сделки – да плащат такъв данък и не е коректно платците да се наричат „ограничени”. Те са толкова, колкото са реализираните сделки.

За повишаването на екологичния компонент на данъка за превозно средство, единственият мотив е, че в други общини от страната бил по-висок. Това, че в Габрово този налог не е най-високият в страната не е основателен мотив – в редица други общини е по-нисък, но не го увеличават.

А вместо облекчения за собствениците на екологично чистите коли, каквато възможност дава законът, се устоява принципът „замърсителят плаща”. Това не подобрява качеството на въздуха.

Само преди дни стана ясно, че през идващата година предстои законодателно изменение на критериите, по които се изчисляват данъчните оценки на имотите. Това означава, че през данъчната 2021 година габровци ще плащат местни данъци и такса смет върху други, повишени, данъчни оценки.

Ето защо е нормално тогава да се мисли какви да са ставките, колко те ще ощетят гражданите и едва тогава да се правят промени, а не налозите да се вдигат предварително.

При общественото обсъждане на проекта за решение, свързано с повишаването на местните данъци, срещу него са се обявили всички участници – граждански организации, браншови организации, асоциации на работодатели, фирми и отделни граждани.

Но нито едно от техните предложения не е прието от вносителите преди проектът да стигне до заседание на Общинския съвет.

Очаква се в четвъртък гилотината на мнозинството да одобри тези вредни за Габрово решения без никаква промяна.

Има ли алтернатива?

Според габровските социалисти и съветниците от коалиция „БСП за България” и АБВ, тези предложения имат своята алтернатива и тя е в по-доброто и професионално управление на общинските финанси, в по-ефективното разработване и управление на проекти.

Алтернативата е

По-висока събираемост при наличието на достатъчно голямата администрация с достатъчно чиновници в нея;

Информационна кампания и бонуси за редовните платци;

Подобряване на инвестиционната среда;

Прецизиране на приоритетността и ефективността на проектите и търсене на нови възможности за проекти;

По-висок контрол и прозрачност на финансовите разходи;

Не е коректно сравнението с други общини, а единствено със състоянието на гражданите на Габрово.

Декември 2019 Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД отвори врати

Published

on

Жителите на Габрово и региона вече могат да поверят грижата за своето здраве на медицинските специалисти от МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД.

Изградена в тих и спокоен район, встрани от интензивния градски трафик, и същевременно на достъпно място, първата частна болница в Габрово предлага отлични условия за предоставяне на лечение и медицински грижи.

Многопрофилната болница за активно лечение отвори врати при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, работи съобразно световните здравно-хигиенни стандарти, с изградена строга организация за прием на пациенти. Безупречното ниво на хигиена се гарантира чрез антисептичните и антибактериални безфугови настилки и стенни покрития от най-висок клас.

В лечебното заведение е създаден единен стандарт за добра медицинска практика и система за контрол на качеството, а висококвалифицираният й екип е готов да докаже, че инвестицията в здравеопазването е най-добрата инвестиция – чрез нея грижата за отделния пациент допринася за устойчивото развитие на цялото общество.

Съгласно сключения договор с Националната здравноосигурителна каса МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД оказва болнична помощ по 16 клинични пътеки в областта на пневмологията и фтизиатрията, кардиологията, нефрологията и физикалната и рехабилитационна медицина.

В болницата функционират Диагностично-консултативен блок и две клинични и едно диагностично отделения: отделение по Вътрешни болести, отделение по Физикална и рехабилитационна медицина и отделение по Образна диагностика.

В отделението по вътрешни болести се осъществяват дейности в областта на пневмологията и фтизиатрията, кардиологията и нефрологията. Отделението разполага с 37 легла за активно лечение, всяко с индивидуален блок за мониториране на жизнените функции. Болничните стаи са оборудвани и обзаведени съобразно съвременните стандарти за предоставяне на медицинска помощ и медицински грижи, с изключителна прецизност и в името на максималния комфорт на пациентите – с независими вентилационни и климатични системи, с вградена централна кислородна инсталация, със собствен санитарен възел, интернет и телевизия.

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина разполага със съвременно оборудван възстановителен център, в който се изпълняват процедури по ранна рехабилитация при болести на централната и периферна нервна система, при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия, при болести на опорно-двигателния апарат и други, като предоставя възможност както за продължително лечение, така и за еднодневна рехабилитация.

На територията на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД се помещава База 2 на Медицински център „Свети Иван Рилски”, който предлага извънболнична специализирана медицинска помощ. Специалистите, които работят в двете бази в Габрово – база 1 на ул. ”Райчо Каролев” №2 и база 2 в сградата на болница „Свети Иван Рилски” на бул. „Трети март” №9, са утвърдени и доказани професионалисти, за които водещ принцип е качеството на предлаганите услуги.

Медицински център „Свети Иван Рилски” – база 2 е оборудван със свръхмодерна апаратура, част от която е и магнитен резонанс от най-ново поколение – отворен тип „ S-SCAN ”- без тунел, единствен на територията на Северна България. Магнитно-резонансната томография не използва облъчване с йонизиращи (рентгенови) лъчи, което прави метода безвреден и без ограничение за неговата повторяемост. Отвореният дизайн на магнитния резонанс улеснява диагностицирането на пациенти, страдащи от клаустрофобия, не изисква пълна анестезия при изследване на деца и разрешава присъствието на родител.

Наред с изследване чрез магнитен резонанс, болница „Свети Иван Рилски Габрово” извършва ехокардиография, ехография на коремни органи, щитовидна жлеза, млечни жлези, полови органи, ЕКГ, холтер мониториране, ендоскопско изследване на уши, нос и гърло, лабораторна и дигитална рентгенова диагностика. Лечебното заведение работи и с най-висок клас анестезиологична и реанимационна апаратура.

Мултидисциплинарният подход е водещият модел за предоставяне на болнична помощ в МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД. Високата квалификация на лекарите и професионалистите по здравни грижи, комфортните условия и модерното оборудване на болницата са основните предпоставки за провеждането на комплексно лечение с грижа и отношение към всеки пациент.

Защото екипът на болница „Свети Иван Рилски Габрово“ е убеден именно в това, че здравето на пациентите може да бъде възстановено и укрепено, само ако към дозата лекарство се добавят по лъжичка грижовност, добра дума и лично внимание.

Рецептата е изпитана и може да ни се доверите!

Нека Вашето здраве бъде наша грижа!

Възможност за виртуална разходка и пълна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага новата габровска болница, ще откриете на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Погнаха за получен подкуп служител на РЗИ – Габрово

Окръжна прокуратура – Габрово води разследване за получен подкуп от служител на Регионална здравна инспекция – Габрово.

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово води разследване за получен подкуп от служител на Регионална здравна инспекция – Габрово. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Образуваното вчера, 1 юни, досъдебно производство е за престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК. То се води за това, че същия ден в Габрово от длъжностно лице – служител на Регионалната здравна инспекция, е била приета облага.

Здравният инспектор е приел парична сума, която не му се следва, за да извърши или да не извърши действие по служба.

Извършени са обиск, претърсвания и изземвания, приобщени са веществени доказателства. Следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица