Свържи се с нас

Новини

БСП – Габрово: Повишаването на данъците е неоснователно!

Published

on

Няма основателни мотиви за повишаването на местните данъци в Габрово. Това се казва в разпространена до медиите позиция на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ, по повод точка от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет, който ще разгледа повишаването на четири местни налога.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

В разпратената до медиите декларация, чието съдържание публикуваме без редакторска намеса, пише:

„Тази седмица Общинският съвет в Габрово, по предложение на кмета на Общината, ще вземе важно решение, което засяга всички наши съграждани. Общинският съвет на БСП и на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ остро се противопоставят на неоснователното и немотивирано вдигане на местните данъци в нашата община.

Предложението на кмета на Габрово е да се извършат промени в Наредбата за определяне на местните данъци в Габрово, които ще имат важни последствия за всички габровци.

А те са:
– Повишаване на данъка върху недвижимите имоти с 53%;
– Повишаване на данъка за дарение на имущество с 28%;
– Повишаване на данъка при придобиване на имущество с 50%;
– Повишаване на екологичния компонент на данъка за превозно средство между 10 и 18%.

Проектът за решение е съпроводен с мотиви, които са неоснователни и не съответстват на отговорността на местната власт. Такова решение ща доведе до намаляване на жизнения стандарт на габровци и до влошаване на инвестиционната среда в общината.

Написаните мотиви за повишаването на данъка за недвижимите имоти са: че не е променян в посока нагоре дълго време (последното вдигане на данъка за физически лица е от 2016 г. ?!) и, че има вероятност средствата по европрограмите за инфраструктурни проекти да намалеят.

Звучи несериозно и безотговорно да вдигаш един налог, само защото не бил повишаван последните 3 години.

За вдигането на данъка за дарение на имущество няма посочени никакви мотиви.

За повишаването на данъка при придобиване (покупка) на имущество, мотивите са, че обикновено той се начислява върху данъчната оценка, а не върху реалната договорка на страните (така е по закон) и че лицата които го плащат били „ограничени” на брой.

Няма как да се задължат всички – и тези, които нямат сделки – да плащат такъв данък и не е коректно платците да се наричат „ограничени”. Те са толкова, колкото са реализираните сделки.

За повишаването на екологичния компонент на данъка за превозно средство, единственият мотив е, че в други общини от страната бил по-висок. Това, че в Габрово този налог не е най-високият в страната не е основателен мотив – в редица други общини е по-нисък, но не го увеличават.

А вместо облекчения за собствениците на екологично чистите коли, каквато възможност дава законът, се устоява принципът „замърсителят плаща”. Това не подобрява качеството на въздуха.

Само преди дни стана ясно, че през идващата година предстои законодателно изменение на критериите, по които се изчисляват данъчните оценки на имотите. Това означава, че през данъчната 2021 година габровци ще плащат местни данъци и такса смет върху други, повишени, данъчни оценки.

Ето защо е нормално тогава да се мисли какви да са ставките, колко те ще ощетят гражданите и едва тогава да се правят промени, а не налозите да се вдигат предварително.

При общественото обсъждане на проекта за решение, свързано с повишаването на местните данъци, срещу него са се обявили всички участници – граждански организации, браншови организации, асоциации на работодатели, фирми и отделни граждани.

Но нито едно от техните предложения не е прието от вносителите преди проектът да стигне до заседание на Общинския съвет.

Очаква се в четвъртък гилотината на мнозинството да одобри тези вредни за Габрово решения без никаква промяна.

Има ли алтернатива?

Според габровските социалисти и съветниците от коалиция „БСП за България” и АБВ, тези предложения имат своята алтернатива и тя е в по-доброто и професионално управление на общинските финанси, в по-ефективното разработване и управление на проекти.

Алтернативата е

По-висока събираемост при наличието на достатъчно голямата администрация с достатъчно чиновници в нея;

Информационна кампания и бонуси за редовните платци;

Подобряване на инвестиционната среда;

Прецизиране на приоритетността и ефективността на проектите и търсене на нови възможности за проекти;

По-висок контрол и прозрачност на финансовите разходи;

Не е коректно сравнението с други общини, а единствено със състоянието на гражданите на Габрово.

Декември 2019 Габрово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Три спортни клуба ще ползват вече сграда на ПИЦ на Узана

Published

on

Безвъзмездно право на ползване на Сдружение „Клуб по спортно ориентиране „Узана“, Сдружение „Спортен клуб по биатлон „Узана“ и Сдружение „Спортен клуб по ски бягане „Узана 2007“ Габрово върху сграда на Посетителския информационен център (ПИЦ) в местността Узана беше учредено по време на вчерашната редовна сесия на Общински съвет – Габрово.

Сградата ще служи като постоянна база за лагери и тренировки на трите спортни клуба, посочиха от администрацията на кмета.

Представителят на Община Габрово в Общото събрание на акционерите на „Общинска банка” АД, гр. София – Митко Димитров няма да вземе участие и да присъства на редовното Общо събрание на акционерите, което ще се състои на 27 септември, стана известно още на заседанието на местния парламент.

Причината за това е, че Община Габрово притежава малък брой акции, които представляват 0.011 % от общия брой и представителят на Община Габрово не би могъл да влияе чрез гласуване на решенията на Общо събрание на акционерите. Аналогично решение беше взето и за общото събрание на акционерите на „Нова Деница“ АД.

Беше одобрена Програма за развитието и дейността на „ДКЦ І Габрово” ЕООД за периода 2021 г.-2023 г. Тя включва инвестиции в апаратура, подобряване на условията на работа на кабинети и лаборатории, повишаване на квалификацията на персонала.

Управляващото мнозинство в състава на Общински съвет – Габрово отхвърли искането за безвъзмездно право на ползване за Сдружение „Национално движение Русофили“ върху част от самостоятелен обект, представляващ офис № 37 в сградата на ул. „Р. Каролев № 2“.

Учредено бе безвъзмездно право на ползване на Регионален хоспис ЕООД върху част от имот – частна общинска собственост, с адрес ул. „Райчо Каролев“ №2 ет. 4, офис 31.

В днешния ред на общинските съветници бяха включени точки, касаещи продажбата на няколко имота – частна общинска собственост: заведение за хранене и развлечение и Приемателен пункт с. Новаковци; имот на ул. „Христо Смирненски“ №19; апартамент №19, ул. „Младост“ 10; апартамент № 48 на ул. „Свищовска“ №73; апартамент № 18, ул. „Венец“ №10.

Като извънредна точка бе внесено и гласувано съгласие за отдаване под наем на Бакърджийска работилница в РЕМО Етър. Не беше приет отчетът на дейността на фондация „Узана“ и отхвърлено гласуването на 2000 лв., с които да бъдат покрити разходите на фондацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица