Свържи се с нас

Култура

Габровският театър представя „Истината или се осмеляваш“ в Сфумато

Габровският театър с постановка в Сфумато този петък

Published

on

Габровският драматичен театър ще представи спектакъла „Истината или се осмеляваш“ на режисьора Васил Дуев в петък, 20 декември, на основната сцена на Театрална работилница „Сфумато“. Предвидени са две представления – от 16.00 и от 19.00 часа.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Спектакълът е създаден по текста на австрийския драматург Щефан Лак в превод на български език от проф. Владко Мурдаров. Режисьорът Васил Дуев е познато лице от софийската театрална сцена, многократно номиниран за наградите АСКЕЕР и Икар като режисьор и актьор. Премиерата на постановката се състоя тази година на 14 февруари на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ и в това няма нищо случайно, защото в „Истината или се осмеляваш“ основната тема е любовта.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Участват актьорите Ангел Калев и Адриана Димова, които търсят истината за копнежите и страховете на младите хора, за „първия път“ в любовта, за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота. Третият актьор, който участва само с гласа си, е Живко Гущеров. Всички те са от габровската трупа, изявени в много хитови представления от репертоара на театъра: „Свекърва“, „Начало на спектакъла“, „За Първото българско царство: Отшелника“, „Жана д’Арк“, „Мнимият болен“, „Чешити“, „Михал Мишкоед“, както и в много детски представления.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Представлението е носител на наградата „Най-добра постановка – изборът на студентите“ от третото издание на Международния театрален фестивал в Прищина, Косово, проведено от 4 до 9 ноември 2019 г. Освен наградата, габровската трупа получи шест номинации. От професионалното жури в категориите: „най-добър актьор“ – за Адриана Димова и за Ангел Калев; „режисура“ – за Васил Дуев и „най-добра постановка“. От медийното жури в категорията „най-добра постановка – изборът на медиите“ и от студентското жури в категорията „най-добра постановка – изборът на студентите“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Сценографията и костюмите са изработени от Даниела Николчова (художник на спектакъла „Свекърва“) и Наталия Андреева. Хореографията е на Филип Миланов и Валери Миленков, а помощник-режисьор е Гинка Дичева. През октомври тази година постановката участва в 11-то издание на фестивала „Младите в театъра 2019“, организирано от Драматичен театър – Ловеч, с подкрепата на Министерството на културата и Община Ловеч. През март 2020 г. „Истината или се осмеляваш“ ще бъде представена на театралната сцена в Сърбия.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Предвидени са 35 места за жени и 35 места за мъже за всяко едно от представленията. Разделението на публиката на мъже срещу жени, е важно за случването на спектакъла. Постановката не е подходяща за лица под 13 години.

Билети може да купите от касата на Театрална работилница „Сфумато“, както и онлайн за представлението в 16.00 часа: https://bit.ly/35BlRnV и за представлението в 19.00 часа: https://bit.ly/2Z2KpUk.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица