Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в навечерието на своята 124-годишнина

Published

on

Едно от най –старите училища в България е в навечерието на своята 124-годишнина. През годините от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ са излезли хиляди млади специалисти, изградили и развили машиностроенето в Габрово, областта и България. Многобройни са постиженията и успехите на младите Василиадиевци, донесли непреходния престиж и доброто име на гимназията.

И през изминалата година успехите и признанието за ученици и учители не бяха малко. Постоянно и успешно е участието на ученическите конференции УчИМИ, на националните олимпиади по Ай Ти (IT), на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“.

Постоянни са успехите в състезания като „Дни на роботиката“, „Роболига“, ИТ „Бобър“, в състезанията по приложна електроника „Мога и зная как“, в състезанието „Аз мога – тук и сега“. Многобройни са и спортните успехи на младите Василиадиевци, в състезанията за средношколци.

Най големият успех и престиж за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ дойде в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост. На тържество в Рилския манастир, организирано от МОН, инж. Васил Христов– директор на гимназията, бе удостоен с наградата „Св. Иван Рилски“, присъждаща се на директори на български училища, допринесли за развитието на българското образование.

По време на празничното шествие по централната улица той беше награден и почетен и от кмета на община Габрово Таня Христова. Едно от големите постижения и гордост за училището е дуалното обучение и реалната подготовка на учениците за пазара на труда. През настоящата 2019/2020 г. общо 60 ученици работят и се обучават ефективно и отзивите за тях са отлични.

Това са 12% от всички ученици в гимназията. 60 младежи учат и работят със сключени трудови договори, получавайки възнаграждения по КТ. Благодарение на дуалната форма на обучение бяха развити и затвърдени успешните партньорства и контакти с всички водещи габровски фирми. Бяха създадени и нови такива, а тенденцията е този процес да продължи във възходяща линия.

Учениците работят и утвърждават водещото име на училището във фирми, като Габинвест, Импулс, Цератицит, РИГ, ЗГПУ, Теспом, Сокол АД. Не са случайни и постоянните покани от МОН за участие различни в конференции и симпозиуми за учители от гимназията, ръководещи дуалното обучение.

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ работи изключително успешно и по европейски проекти за практика и обучение на ученици и учители в европейски фирми. След успешната практика на 12 ученици във Валенсия, Испания, през 2018 г. трима учители от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ също бяха там през тази година, за да покажат своите умения и да усвоят новостите в бранша.

През 2020 г., 12 ученици и техните учители ще бъдат в гр. Лайпциг, Германия, където по спечелен проект през тази година от програма „Еразъм +“ в рамките на две седмици ще работят и практикуват във водещите немски Ай Ти (IT) фирми.

Друго сериозно постижение на гимназията е разкриването на нови специалности въпреки отрицателните тенденции и намаляващите ученици. Наред с традиционните „Компютърна техника и технологии“, „Системно програмиране“,„Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“ бе разкрита и паралелка със специалност „Промишлена електроника“.

Това е в отговор на търсенето на кадри от пазара на труда и реалността показва, че училището отговаря на потребностите на бизнеса бързо и ефикасно. Учениците от специалностите с дуална форма на обучение се вписват моментално в работната среда и участват ефективно в производствения процес.

Това в пълна степен се очаква и от младежите в най – новата специалност „Промишлена електроника“, тъй като специалистите в тази област са изключително малко. Тенденциите в развитието на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ са ясни и с над вековна история. Те са непреходни във времето.

снимка: Радослав Първанов

Основна задача на училището и неговите учители е да подготвят и изпращат в обществото младежи, които веднага да се включват в производството, мениджмънта и управлението на бизнеса, обществената и държавната сфера. Това се случва с постоянното модернизиране на техническата и материалната база на гимназията, с непрекъснатото обучение и допълнителната квалификация на учителите, с възможността за развитие и изява на учениците в състезания и симпозиуми.

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ ще продължи да предлага качествено обучение в специалности, реално съобразени с нуждите на бизнеса и производството. Ще се наблегне на утвърдените бизнес контакти и на създаване на нови. Ще бъде развита дуалната форма на обучение и ще се следва тенденцията за нови технически специалности според нуждите на пазара на труда.

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ винаги е била, е и ще бъде в полза на обществото, подготвяйки реални специалисти и техници, според нуждите и тенденциите на динамично развиващата се обществена, социална и бизнес обстановка.

Габровската техническа гимназия вече 124 години е стожер на българското техническо образование, такъв ще остане и в следващия век.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица