Свържи се с нас

Новини

125 години предучилищно образование в Габрово

Published

on

Габрово отбеляза тържествено 125 години предучилищно образование. Събитието, организирано от Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Общински координационен съвет на СБУ, Национален музей на образованието и Държавен архив – Габрово се състоя на 10 декември в изложбената зала на музея.

Учителки от детски градини – бивши и настоящи, директори, педагози, представители на образователни и културни институции получиха поздравления от Янка Такева, председател на СБУ и от Сдружението на директорите. „Детската градина е сила и авторитет, опора и насърчаване, несъкрушима вяра в доброто и собствените сили”, пише Янка Такева в поздравителния адрес до участниците в тържеството.

снимка: НМО – Габрово

Заместник-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц определи постигнатото през изминалите десетилетия като „прекрасна, здрава и солидна основа” за развитие на предучилищното образование. „Това, което смея да твърдя – каза госпожа Рачевиц, е, че Вашите поколения са добре възпитани, обучени, с морални ценности, с етика във взаимоотношенията.”

Рена Илиева, старши експерт по образованието в начален етап в РУО – Габрово, благодари сърдечно на учителите, които въвеждат децата в новата им социална роля – ученик, като посочи, че детската градина е онова място, където детето за първи път научава, че доброто винаги побеждава злото.

снимка: НМО – Габрово

Специално за събитието организаторите подготвиха изложба „125години предучилищно образование в Габрово”. Тя съдържа 23 табла, които представят развитието на предучилищното образование и действащите детски градини в града. Показани са детски списания, албуми, снимки и документи от фонда на НМО. Оформен е кът с помагала за работа с деца по методите на Фридрих Фрьобел, Овид Декроли и Мария Монтесори. Изложбата може да бъде видяна до края на декември в НМО.

снимка: НМО – Габрово

Според историческите сведения и документи, съхранени във фонда на НМО първата детска учителка в Габрово е Маринка Ангелова Гладнева. Има кратки данни за създаването и развитието на предучилищното възпитание в Габрово, оставени от детските учителки Йорданка Пайнавелова и Юлия Пеева. Според тях предучилищното дело в Габрово започва преди 1944 г., макар в официални данни да се посочва, че първата детска градина в града е основана през месец декември 1944 г. Около 1930 г. младата учителка Радка Боева организира полудневна детска градина до училище „Неофит Рилски“. Учителката не получава заплата, но се ползва с огромен авторитет.

снимка: НМО – Габрово

По-късно след откриването на американската детска градина много габровки, сред които и Тотка Денева (Шантова), решават да станат детски учителки. Създава се детска градина в района на квартал „Камъка“ – до църквата, с една група от 60 деца. За градината се грижи църковното настоятелство.

снимка: НМО – Габрово

През 1936-1937 г. в помещението на Девическия пансион се открива целодневна детска градина с учителка Мила Рашеева, която работи една година с 60 деца. По-късно на нейно място започва да работи Мара Дончева. През 1943 г. в Габрово се създава детска градина към училище „Николай Палаузов“. В следващите години броят на детските градини в града се увеличава значително.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Проверяват изправни ли са сирените в Габровско

Published

on

С цел да се избегне създаване на напрежение и всяване на излишна паника сред населението, Областната дирекция на МВР – Габрово съобщи, че в периода от 19 април до 22 май, ще се извърши годишна профилактика на всички оповестителни системи и съоръжения на МВР.

По време на техническите проверки е възможно на места, сирените да се задействат за кратко!

*Автор на снимката е фотографът Тодор Тодоров, фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Цветомир Миланов връчи благодарствени грамоти и плакети

Published

on

Директорът на Северноцентрално държавно предприятие ДП – Габрово инж. Цветелин Миланов и директорът на Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар” инж. Кирил Колев проведоха работна среща с ръководството на Областната дирекция на МВР-Разград и окръжния прокурор Тихомир Тодоров.

На срещата във „Воден” двамата връчиха благодарствени грамоти и плакети на старши комисар Константин Костов и прокурор Тодоров, с които изказват своята благодарност за проявения висок професионализъм и отговорност в работата с борба с бракониерството и опазването на горите и дивеча.

Повод за разговорите бе бракониерският набег от 30 март, когато в землището на стопанството бе открит убит зубър. Тогава полицията стигна до извършителите за по-малко от 24 часа и тримата криминално проявени мъже от село Дянково бяха задържани.

Това не е единственият случай, в който доброто взаимодействие и сътрудничество между полиция, прокуратура и ръководство на ДЛС „Воден – Ири Хисар” дава резултат.

През последните пет години в ОДМВР-Разград са регистрирани 11 криминални деяния, свързани с кражби на камери за видеонаблюдение от „Воден”, бракониерски лов и държане на оръжия без надлежни разрешителни.

Разследването и разкриването им е приоритет в дейността на полицейските служители. На срещата ръководните служители на трите институции се договориха да продължат сътрудничеството помежду си в интерес на опазването на реда и законността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

45 нови заразени с КОВИД – 19 в региона, трима са починали

Published

on

Четиридесет и пет са новите потвърдени случай на коронавирус през последното денонощие в област Габрово, а трима души загубиха битката за живота с вирусната инфекция. Данните бяха съобщени днес, 13 април, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Починали са двама мъже и една жена, съответно на 67, 79 години от Габрово и 73 от Севлиево.

Според данните на здравните власти през последните 24 часа, 18 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ, а останалите 27 установени случаи на КОВИД – 19 са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Според информацията по отношение на разпределението на потвърдените нови 45 заразени в четирите общини на област Габрово става ясно, че най-много заболели има в Габрово, общо 25 души. Значително по-малко на брой – 8, са регистрирани в Севлиево, по шест положителни резултати са отчетени в Трявна и Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица