Свържи се с нас

Новини

Международна квалификация за учители от ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Published

on

В навечерието на 124-годишнина от основаването на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово– 19 декември, ще споделим напредъка по двата от проектите към програма „ЕРАЗЪМ+“ – 2019/2020г., които училището подаде по Ключова дейност 1 – „Мобилност“, сектори „Училищно образование“ и „Професионално образование и обучение“, одобрени за финансиране от ЦРЧР и с подписани договори за реализиране.

Проектите стартираха на 1 юни 2019 г. и са с продължителност 1 година, до 31 май 2020 г. С реализирането на проектите по ЕРАЗЪМ+ ПТГ „Д-р Никола Василиади“ иска да постигне три основни цели: Интернационализация и модернизация на гимназията, Повишаване квалификацията на преподавателите по Професионална подготовка в ИТ сектора и преподавателите по „Чужд език по професията“, както и Подобряване на езиковите умения и компетенции по английски език на преподавателите по Професионална подготовка.

Проектите се осъществяват като част от международна програма, насочена към постигане на учене през целия живот и към подкрепа на европейските политики, в областта на професионалното образование и обучение.

Придобитите нови знания, умения и компетенции, учителите ще адаптират към потребностите на всички ученици на гимназията, трансферират ги във всички методични обединения и специалности, и ще ги приложат в бъдещи практики и политики.

Проектът за квалификация на учителите е „Програмиране и ИКТ за по-качествено техническо образование в ИТ сектора“. Изпращащата организация е Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“- Габрово.

Той е насочен към учителите, преподаващи професионална подготовка на ИТ специалностите, владеещи добре английски и използващи го в специалните предмети, както и към учителите по английски в гимназията, водещи „Чужд език по професията“.

Преподавателите сформираха две групи. Първа – от трима учители по Професионална подготовка на специалностите „Системно и приложно програмиране“ и „Компютърна техника и технологии“ и втората група – двама учители по Професионална подготовка с ИТ и английски език.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Приемащата организация и организатор на курсовете бе Sistеma Practicess.l., ESMOVIA , Valencia, Spain, организация с многогодишен опит в провеждането на качествени структурирани курсове за учители от цяла Европа по КА 101и КА 102.

Първата група вече осъществи едноседмичен курс, носещ името „Образователна роботика и кодиране с Ардуино“ от 2 до 9 септември 2019г. Основните дейности бяха семинари и практически задачи, на теми: „Въведение в роботиката, автоматични и контролни системи и езици за програмиране“, „Използване на BitBloq за кодиране на Arduino микроконтролери I“, „Използване на BitBloq за кодиране на Arduino микроконтролери II“, „Domotic приложения и изобретения“, „Приложения за роботика“, „Посещение на училище във Валенсия“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Групата за курса по „Роботика“ от ПТГ „д-р Никола Василиади“ се състоеше от инж. Елена Илиева, инж. Марина Селиванова и инж. Паолина Радева – преподаващи по специални предмети от ИТ сектора, като специалистите бяха допълнени и от 4 преподаватели от Казанлък, а освен тях бяха включени италиански и турски представители.

Тематиката на курса бе нарочно избрана, тъй като програмиране с Ардуино се изучава като отделен предмет „Вградени и управляващи системи“ за специалностите „Системно и приложно програмиране“.

Новите умения на преподаване, идеите и материалите, придобити от индивидуалните присъствия на курсовете на „Еразъм +“ на учителите, ще са от полза за техническото училище в Габрово.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

След като се завърнаха, обучените преподаватели проведоха работни срещи с другите колеги от гимназията, предадоха своите иновативни идеи на преподаване и как да се използват тези умения и знания в часовете по професионалните дисциплини.

Курсът по „Кодиране и роботика с Ардуино“ бе воден от г-н Federico Arroyo, директор и ментор на Академия по роботика – преподавател в Техническия факултет на Университета във Валенсия. Лекциите му бяха насочени към практическото писане на код и програмирането на роботи на различни платформи. Поставени и реализирани бяха различни програмни и схемотехнически задачи. Роботите „оживяха“ и реагираха според написаните програми и събраната информация от сензорите си.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Участниците в обучителния курс са сертифицирани с Europass серификати, признати от Европейската комисия, които ще бъдат приложени за признаване на квалификационни кредити от РУО – Габрово като международна квалификация.

„Културната програма бе много наситена. Посетихме Катедралата „Успение Богородично“, в която се съхраняват произведения на изкуството и е хранилище на може би най-признатия от учени от цял свят кандидат да бъде автентичният Свети Граал. Посетихме знакови места за град Валенсия – Градът на изкуствата и науките – футуристичен пейзаж с музеи и атракции, сгради с уникална архитектура и най-големият аквариумен комплекс в Европа „Океанографик”. Готвихме паеля по специална рецепта -традиционното ястие за испанците. Последният ден посетихме частно училище „Хулио Верне“ със STEM насоченост при подготовката, където се запознахме със съвсем различна образователна система, която акцентира на учителя като ментор, а учениците се учат само с електронно съдържание чрез проекти и практически задачи“, сподели преподавател от ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Само няколко седмици след завръщането си от Валенсия, учителите, преминали курса на обучение по „Роботика с Ардуино“ се включиха активно заедно със своите колеги от ИТ направлението в друго събитие, организирано от ЕС – „Седмицата на кода“, за което техническата гимназия получи сертификат.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Втората група учители ще посети едноседмичен курс „ИКТ за преподаване и обучение“ от 9.03-13.03.2020. Основните дейности ще са семинари по практическа методология на теми: „Защо и как да използваме ИКТ в класната стая“, „Социални медии в класната стая“, „Разработване на ресурси чрез използване на ИКТ инструменти“.

Новини

От демографски колапс към най-добрия град за отглеждане на деца в България

Published

on

Лидерите на коалиция „ПП-ДБ“
пристигат в Трябва, Габрово и Севлиево в четвъртък.

Модерните млади хора стават все по-мобилни и местоработата за тях е красиво и добре уредено място с добра интернет връзка. А защо не и Трявна?

Този въпрос задава Явор Божанков, който е водач на листата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за Габровска област. Според 33- годишния юрист, който е баща на двама синове, Трявна е идеалното място за отглеждане на деца и общината трябва да се възползва от този свой потенциал.

Какво обаче не достига, за да заживеят в Трявна млади хора, необвързани с офис и работно време?

На първо място: проблемът с водата. Тя е мътна, а пречиствателната станция чака от 1978 година. „Звучи като проблем, чието решаване иска много пари. Или поне такива оправдания слушат жителите на града вече няколко десетилетия. Лично аз подкрепям предложението на общинския съветник от ДСБ Боян Грозев за изграждане на филтърна инсталация. Тя ще струва около 240 000 лева и ще реши проблема с качеството на водата в града“, обясни Божанков на жителите на града, с които се срещна в понеделник.

Населението на община Трявна през последните 12 години е намаляло с 15%. Над 32% от останалите тук са над 65- годишна възраст. Огромен брой от по-младите всеки ден пътуват до Габрово, Севлиево и дори Велико Търново, за да работят. В специална анкета жителите на града оценяват икономическото развитие на общината с думата „застой“, други 25,3% като „негативно“ и дори „изключително негативно“. Заплатите тук са с 34% по-ниски от средните в страната. И с 24% от тези в област Габрово.

„Защо изреждам всички тези цифри, залегнали в Плана за интегрирано развитие на община Трявна за периода 2021- 2027? Защото всяка от тях може да бъде „поправена“, ако решим един единствен проблем – демографския. Досега той изглеждаше като омагьосан кръг – няма работа, няма доходи, няма млади хора и обратното… Днес младите хора могат да дойдат тук заедно със своите работни места. И на нас ни остава само да си подредим къщата, за да свършат останалото природата и уникалното географско положение на Трявна“, убеден е Явор Божанков.

За решаването на демографския проблем освен с чистотата на водата, трябва да се справим и с трагичното състояние на голяма част от пътищата.

Държавата пък ще е длъжник на малките общини в страната, докато не намери работещ модел за осигуряване на медицински кадри за болниците в тях. Базата в Трявна е добра, трябват стимули за привличане на млади лекари и медицински сестри.

Как ще се случи всичко това жителите на Трявна могат да разберат лично от лидерите на коалицията „ПП-ДБ“ Кирил Петков и Христо Иванов, които ще бъдат в града на 23-и март, четвъртък. В 10,30 часа те ще дарят на Туристическо дружество „Планинец“ 12 дървета, които ще бъдат засадени в района на хижа „Бръшлян“.

По- късно Кирил Петков, Христо Иванов и кандидатите за народни представители от „ПП-ДБ“ ще разговарят с граждани в пешеходната зона на Трявна. В 13.00 часа лидерите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще са в Габрово и всеки може да разговаря с тях в пешеходната зона на града. В 17.00 часа Кирил Петков ще се срещне с гражданите на Севлиево в Парти зона „Кулинар“. Към разговора му с тях ще се присъединят Владислав Величков от „Правосъдие за всички“, водачът на листата на „ПП- ДБ“ в Габровска област Явор Божанков и представителят на Севлиево в листата Богомил Петков.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

„Янтра“ загуби и в Пловдив

Published

on

Втора поредна загуба с 0:3 записа отборът на „Янтра“. В 23-я кръг от първенството във Втора професионална лига съставът на Живко Желев отстъпи при визитата си на Марица в Пловдив.

Двубоят се игра на стадиона в квартал „Кършияка“ и бе решен през последните 10-ина минути. Първата голова ситуация беше пред вратата на домакините в 26-та минута. Казаков изведе чудесно Тони Иванов зад защитата, в ляво от вратата, но ударът на нападателя беше слаб и мина покрай страничната греда. Домакините откриха три минути по-късно с попадение на Станислав Маламов.

През втората част габровския тим се опита да върне попадението, но не успя да застраши сериозно вратата на домакините. В 54-та минута Мартин Ангелов беше повален в наказателното поле на домакините, но реферът подмина ситуацията.

Интригата бе убита в 79-ата минута, когато Радослав Апостолов вкара за 2:0. Ифеани Дейвид го изведе сам срещу вратаря Християн Василев и полузащитникът не сбърка – 2:0.

След шест минути Веселин Марчев, оставен непокрит при центриране от ъглов удар, оформи крайния резултат – 3:0. В срещата не взе участие Тодор Чаворски. Нападателят пропусна мача заради травма.

В класирането „Янтра“ след 23 кръг заема 11-та позиция с 28 точки. В първенството предстои пауза. В 24-я кръг, на 31 март, „Янтра“ ще приеме състава на Созопол.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха габровец, прибрал парите от телефонна измама

Published

on

Криминалисти задържаха габровец, съпричастен към телефонна измама. Действията по разследването започнали след сигнал от 72-годишна местна жителка.

Тя разказала, че на 13 март на домашния ѝ телефон позвънил мъж, който ѝ съобщил, че неин близък се нуждае от пари за спешна операция. Потърпевшата предала сумата от 5000 лв.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия бил установен мъжът, получил парите. Сумата, предмет на престъпление, била възстановена.

По случая е образувано досъдебно производство по чл.209 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица