Свържи се с нас

Икономика

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Португалия

Published

on

От ученическа практика в португалския град Брага се завърнаха четиринадесет възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Това бе и поводът да разговаряме с тях за впечатленията им от работата, хората и културата на страната, в която прекараха две седмици.

„Научих много нови неща, подобрих уменията си по английски език, създадох нови приятелства и прекарах едно страхотно време. Работих в счетоводна кантора – подреждахме счетоводни документи по месеци и дати. Хората, с които работих, бяха много добри и учтиви. Впечатлена съм от това колко са вярващи хората в Португалия. Само в града, в който бяхме, има 87 църкви, които озвучаваха Брага. Посетихме също и столицата Лисабон, Порто, Фатима и Виана до Кастело. Тези градове ми направиха изключително впечатление с чистотата си, красивите си градини, културни и исторически забележителности. Всеки ден се забавлявах много и научавах нещо ново“, сподели Жанина Божинова от 12 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

„Аз също се запознах с много хора и с доста от тях станахме приятели. Упражнявах много английски език и сега вече съм сигурна, че ще мога да се справя, ако ми се наложи да работя в друга страна. По време на практиката в хотела „Moon and Sun“ посрещах гостите за закуска, поздравявах ги и ги питах в коя стая са настанени. Някои от тях бяха много любезни и се интересуваха от къде съм и какво правя в Брага. На ден общувах с около 20 гости. След като приключеха със закуската, моята задача бе да отсервирам. Първият ден бях притеснена дали ще се справя с езика, но с учудване разбрах, че португалският ми колега не говори много английски и аз сама трябваше да разговарям с гостите“, разказа Биляна Колева от 12 „Г“ клас, специалност „Кетъринг”.

„Пътуването до Португалия ми даде възможност да науча повече неща, свързани с това, с което искам да се занимавам и ми даде огромната възможност да науча и да се срещна с културата и организацията в хотелите и ресторантите в Португалия. Това беше невероятно изживяване за мен, което бих изживяла отново с удоволствие. Хората винаги посрещат с усмивка на лицето и винаги са готови да ти помогнат, и да те научат на всичко, което ти е необходимо. Работих в „Vila Garden“ и бих казала, че за мен това беше най-страхотното място, на което можех да прекарам работното си време. Удивена съм от обстановката, която ми предложиха и от служителите в хотела. Създадох много приятелства, които поддържам и до днес. Туристическите дестинации, които посетихме все още са пред очите ми. Любимата ми дестинация беше Viana do Castelo, където гледката беше повече от удивителна. Разбира се, това нямаше да бъде така, ако не бяха и нашите екскурзоводи и нашите страхотни учители, които ни помагаха във всичко. Португалия е много красива държава със страхотна история“, сподели и Цветелина Събева, 10 „В“ клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.

Екип по проекта: Миглена Пройнова, Вера Димова.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица