Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: Война

Published

on

През годините на Прехода почти всички съседки на България участваха във войни. И въпреки това в момента имат по-висок стандарт от нас, хората живеят по-добре, емиграцията им е по-ниска, а демографският им прираст е положителен, докато нашият е отрицателен.

Турция периодично е в локални войни с кюрдите и в конфликти с Гърция. Има на територията милиони емигранти, като се явява буфер на пътя им към Европа и България. В същото време в Турция цените са с 10% по евтини от България, заплатите са двойни, а икономическият ръст през последните години е колосален. И въпреки че Турция е далеч от представата за демократична държава, на митингите там се събират стотици хиляди граждани, а последните местни избори в двата най-големи града бяха спечелени от опозицията на Ердоган.

Сърбия преживя разпада на бивша Югославия, местните войни с Босна и Херцеговина, жестоките бомбардировки на НАТО. Независимо от всичко това днес икономиката на Сърбия е в подем, средната заплата по-висока от тази в България и страната се радва на инвестиционен бум от страна на Китай и Русия.

Северна Македония е периодично в размирици между албанци и и македонци, преди години беше окупирана от умиротворяващи сили на НАТО, но днес животът там е сравним с нашия.

Гърция има периодични военни сблъсъци с Турция и също както Турция има огромен емигрантски поток. На всичкото отгоре претърпя изключително тежки санкции от Европейския съюз. Въпреки това от страна, която преди няколко десетилетия е давала емигранти на България, днес приема хиляди наши. Тази страна има най-високият стандарт на Балканите.

Украйна е другата наша съседка, която и в момента има военни действия. Там възнагражденията са като нашите, но стандартът остава по-висок, независимо от всички проблеми, които имат с Русия.

Защо се получава така? Защо България, която не е имала никакви военни действия на територията си, живее по-зле от своите съседи? Защо сме сред единствените три държави в Европа заедно с Русия и Украйна, които са недоволни от промените?

Защото българският преход беше извършен по модела на КГБ и днес страната е окупирана от мафиотска върхушка. Тя е разнородна смесица от бивши комунистически функционери и техните прислуги, агенти на ДС, мутри, а днес вече и техните наследници. Същите успяха да се „изучат” и да привлекат на своя страна не малка част от сенилната и корумпирана европейска администрация, както и някои от лагерите в Белия дом, които се интересуват единствено от интересите на САЩ и на собствените си джобове. Днес в България стотина семейства съзнателно поддържат в страната в беззаконие, за да процъфтява техния олигархичен, корумпиран, мародерски модел.

Да, без никакво преувеличение може да се каже, че нашата страна се управлява от мародери. Това е видно от кражбите на природните ресурси, наглото усвояване на евро фондовете, безсърдечното отношение към децата, пенсионерите, инвалидите. Това е видно, ако щете, от вандализма, грабежите и убийствата на обикновените хора по малките градове и селата. Докато в същото време въоръжените до зъби полицаи пазят по софийските площади своите сеньори от народния гняв.

За мародерство обикновено се говори по време на война или след нея.

България е във война!

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица