Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: На гол тумбак чифте бурмета

Published

on

По-възрастните помним банкетите през социализма и мешаните скари, направени от чисто месо и качествена кайма. Помним още, че такива банкети имаше на всеки празник, във всяко предприятие, имаше ги и по селата и кварталите. На тези банкети ходеха всички, и стари, и млади. Банкети има и днес, но не са същите, най-малкото поради високите цени и влошеното качество на месото.

По-късно се появиха шведските маси. Те бяха първите лястовички на българското отваряне към модернизацията на кулинарните навици и порядки. На шведските маси не можеха да ходят всички, а само поканени. По време на така наречения Преход, на събития, организирани и провеждани с шведски маси, няма да видите стари и бедни хора. Това са места, организирани за отбрани политически и административни люде, спонсори и верни журналисти. Още по-късно шведските маси станаха част от предлаганите пакети Ол инклузив, а качеството им стремително започна да пада. Казано шеговито: „Все още чакаме шведите да дойдат“.

Едва след това нашумяха Гурме форумите – ресторанти, магазини, рецепти и други аксесоари на бранда. Моята възрастна майка наскоро ме попита какво е това Гурме? Обясних й, че е вид хедонистична философия, свързана не само със здравословното хранене и добрите напитки, но и със стила на живот. Когато уточних, че една от характеристиките, която допълва подобна кухня, е броят на ястията/ от осем нагоре/, като се сипва от всяко по малко, тя въздъхна: „Е, значи не е за пенсионери, не е за обикновени хора“.

Гурме философията има една добра и една не толкова добра страна. Добрата е тази, че в резултат от влошаване качеството на храните/това е световна тенденция/ по-заможните хора и страни разработват система за създаване на еко продукти с доказани качества, които обаче струват значително по-скъпо. България, разбира се, следва тази тенденция. Но. Лошата страна за Гурме в България е, че у нас да се възползват от подобни продукти имат възможност малък брой хора. Следователно днес Гурме е символ на вид социална сегрегация. Така, както символ на кастово разпределение има в образованието и здравеопазването – онези, които имат повече средства, получават по-доброто и от двете, за себе си и своите деца.

Убеден съм, че в недалечно бъдеще подобно разделение ще настъпи с водата.

Обобщение. Ако си мислите, че в написаното по-горе, става дума за храна и напитки, не грешите. Но, както беше казал Брех: „Във всеки разговор става дума за политика, включително и когато говорим за хляба.”

Предлагам една съвсем обикновена Гурме рецепта от Интернет, която по скромното ми мнение, заедно с подобаващите напитки към така изброените ястия, струва повече от минималната пенсия.

1. Еврейска крем супа с лимон и кимион.

2. Кашкавал на фурна.

3. Фритата със спанак и тиквички.

4. Пролетен булгур-пилаф.

5. Макарони с 4 сирена на фурна.

6. Пъстърва в кора с орехи, лимон и копър.

7. Телешки стек с домашен винегрет.

8. Пиле със зеленчуци по китайски.

9. Свински котлети по провансалски.

10. Бърз лимонов чийзкейк.

11. Ароматни бирено хлебче.

12. Шоколадов сладкиш.

Да ви е сладко!

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 400 шофьори с превишена скорост за по-малко от седмица в Габровско

Published

on

404 са шофьорите, установени да се движат с превишена скорост за по-малко от седмица.

Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на резултатите от проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Имащата за цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия полицейска операция бе проведена от 8 до 13 януари на територията на цялата страна, включително и Габровско.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и Районните управления при ОДМВР-Габрово осъществяваха засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

За периода са били проверени общо 594 автомобили, а проверените лица са 719. Съставени са 38 акта и наложени 269 глоби с фиш. За периода са били установени двама водачи с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила.

Установените случаи на управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила също са два. Установени са били и четирима водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово работиха и за ограничаване на редица други предпоставки за пътни инциденти като отнемане на предимство, неправилно изпреварване, преминаване на забраняващ сигнал на светофара, неспазване на пътни знаци и маркировка, превишена скорост.

В хода на проверките за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски санкционираните лица са седем. Четирима са хванатите неправоспособни водачи, а осем са нарушенията, извършени от пешеходци. За преминаване на забраняващ сигнал на светофарни уредби е санкциониран един шофьор.

Нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка са общо 62. Водачите, управлявали с превишена скорост са 404. От началото на годината до момента на територията на област Габрово не са регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица