Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: На гол тумбак чифте бурмета

Published

on

По-възрастните помним банкетите през социализма и мешаните скари, направени от чисто месо и качествена кайма. Помним още, че такива банкети имаше на всеки празник, във всяко предприятие, имаше ги и по селата и кварталите. На тези банкети ходеха всички, и стари, и млади. Банкети има и днес, но не са същите, най-малкото поради високите цени и влошеното качество на месото.

По-късно се появиха шведските маси. Те бяха първите лястовички на българското отваряне към модернизацията на кулинарните навици и порядки. На шведските маси не можеха да ходят всички, а само поканени. По време на така наречения Преход, на събития, организирани и провеждани с шведски маси, няма да видите стари и бедни хора. Това са места, организирани за отбрани политически и административни люде, спонсори и верни журналисти. Още по-късно шведските маси станаха част от предлаганите пакети Ол инклузив, а качеството им стремително започна да пада. Казано шеговито: „Все още чакаме шведите да дойдат“.

Едва след това нашумяха Гурме форумите – ресторанти, магазини, рецепти и други аксесоари на бранда. Моята възрастна майка наскоро ме попита какво е това Гурме? Обясних й, че е вид хедонистична философия, свързана не само със здравословното хранене и добрите напитки, но и със стила на живот. Когато уточних, че една от характеристиките, която допълва подобна кухня, е броят на ястията/ от осем нагоре/, като се сипва от всяко по малко, тя въздъхна: „Е, значи не е за пенсионери, не е за обикновени хора“.

Гурме философията има една добра и една не толкова добра страна. Добрата е тази, че в резултат от влошаване качеството на храните/това е световна тенденция/ по-заможните хора и страни разработват система за създаване на еко продукти с доказани качества, които обаче струват значително по-скъпо. България, разбира се, следва тази тенденция. Но. Лошата страна за Гурме в България е, че у нас да се възползват от подобни продукти имат възможност малък брой хора. Следователно днес Гурме е символ на вид социална сегрегация. Така, както символ на кастово разпределение има в образованието и здравеопазването – онези, които имат повече средства, получават по-доброто и от двете, за себе си и своите деца.

Убеден съм, че в недалечно бъдеще подобно разделение ще настъпи с водата.

Обобщение. Ако си мислите, че в написаното по-горе, става дума за храна и напитки, не грешите. Но, както беше казал Брех: „Във всеки разговор става дума за политика, включително и когато говорим за хляба.”

Предлагам една съвсем обикновена Гурме рецепта от Интернет, която по скромното ми мнение, заедно с подобаващите напитки към така изброените ястия, струва повече от минималната пенсия.

1. Еврейска крем супа с лимон и кимион.

2. Кашкавал на фурна.

3. Фритата със спанак и тиквички.

4. Пролетен булгур-пилаф.

5. Макарони с 4 сирена на фурна.

6. Пъстърва в кора с орехи, лимон и копър.

7. Телешки стек с домашен винегрет.

8. Пиле със зеленчуци по китайски.

9. Свински котлети по провансалски.

10. Бърз лимонов чийзкейк.

11. Ароматни бирено хлебче.

12. Шоколадов сладкиш.

Да ви е сладко!

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица