Свържи се с нас

Новини

Европа в моя град: Промяната в Трявна

Published

on

Инициативата „Европа в моя град“ премина и през Трявна. Неин домакин беше музей „Старото школо“ в Славейковия град.

снимка: Европа директно Габрово

Ученици от 6-ти до 11-ти клас на Средно училище „Петко Рачев Славейков“ споделиха интересни факти за най-забележителните обекти в града, финансирани с евросредства. Бяха представени резултатите на участниците в състезанието „Селфи с Европа“, имаше дискусия и бяха дадени идеи за обекти, които да се изградят през следващия програмен период 2021-2027 г. в Трявна.

снимка: Европа директно Габрово

Събитието „Европа в моя град: Промяната в Трявна“ бе открито от Галина Михнева, ръководител на Европейския информационен център „Европа директно Габрово“, която говори за важността на политиката за сближаване на Европейския съюз, за облика на нашите градове и региони, и отражението им във всекидневието на всеки български гражданин.

снимка: Европа директно Габрово

Впечатленията на отборите от посещенията на избраните обекти, реновирани с европейско финансиране в град Трявна бяха представени емоционално.

снимка: Европа директно Габрово

Това са: Спортен комплекс „Трявна“, ул.“Белчо Белчев“ и сградата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“. По време на събитието снимките бяха показани публично, а всеки от отборите представи кратка информация за тях.

снимка: Европа директно Габрово

Участниците във форума направиха и дълъг списък на своите мечти – предложения за бъдещи промени в Трявна.

снимка: Европа директно Габрово

Сред тях бяха откроени: изграждането на велоалеи, басейн, зоопарк, училище за театрални постановки, приют за животни, детски център и дори на планетариум. Предложенията им ще бъдат предоставени на Общината в Славейковия град.

снимка: Европа директно Габрово

Конкурсът „Селфи с Европа“ продължава с гласуване за наградата на публиката. С такава ще бъде отличена снимката на един от отборите от трите участващи града, събрала най-много харесвания до 16 часа на 25 октомври 2019 г. във фейсбук страницата на „Европа директно – Габрово“.

Инициативата „Европа в моя град: промяната в Габрово, Севлиево и Трявна“ бе организирана от Европейски информационен център „Европа директно“, Областен информационен център – Габрово и Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“ със съдействието на Регионално управление на образованието – Габрово и общините от областта. Тя се съфинансира от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ (DG REGIO) на Европейската комисия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица