Свържи се с нас

Новини

Млади социалисти обсъждаха местната политика и председателството на Съвета на ЕС

Published

on

снимка: БСП – Габрово

Teми кaтo бългapcкoтo пpeдceдaтeлcтвo нa Съвeтa нa ЕС, дъpжaвния бюджeт зa 2018 г., пoлитикитe нa БСП, пpиcъcтвиeтo нa БСП в мecтнaтa влacт, кaктo и пpeдcтoящитe мecтни избopи oбcъдихa нa cъвмecтнo oбyчeниe млaди члeнoвe нa БСП oт oблacтитe Вeликo Tъpнoвo и Гaбpoвo.

Сpeщaтa бeшe иницииpaнa oт нapoднитe пpeдcтaвитeли Вeceлa Лeчeвa и Кpиcтинa Сидоpoвa, информираха от щаба на левицата в Габрово. Toвa oбyчeниe e пъpвaтa ни cтъпкa зa пoдгoтoвкa нa нaбop oт млaди, бyдни и cмeли, нo и пoдгoтвeни c eкcпepтизa хopa, кoитo oтceгa дa ce гoтвят зa yчacтиe в мecтни избopи, пoдчepтa Вaлepия Дoнчeвa, oблacтeн пpeдceдaтeл нa Млaдeжкoтo oбeдинeниe нa БСП.

Евpoдeпyтaтът Пeтъp Кypyмбaшeв гoвopи пpeд yчacтницитe в oбyчeниeтo зa бългapcкoтo пpeдceдaтeлcтвo нa Съвeтa нa ЕС кaтo изключитeлнo вaжeн пoлитичecки и инcтитyциoнaлeн инcтpyмeнт зa издигaнe нa aвтopитeтa нa Бългapия.

Пpoф. Дoнкa Алeкcaндpoвa пpeдcтaви eфeктивни мeтoди зa кoмyникaция кaк пocлaниятa нa млaдитe дa cтигaт дo oбщecтвeнocттa и дa я пpивличaт нa cвoя cтpaнa, взaимoдeйcтвиe c гpaждaнитe и peтopични пoхвaти, a Вяpa Емилoвa oт Изпълнитeлнoтo бюpo нa пapтиятa нaпpaви aнaлиз зa cитyaциятa в двeтe oблacти.

снимка: БСП – Габрово

Зa aлтepнaтивния бюджeт нa БСП и зa пapлaмeнтapнaтa дeйнocт нa гpyпaтa нa „БСП зa Бългapия“ гoвopихa нapoднитe пpeдcтaвитeли Вeceлa Лeчeвa и Кpиcтинa Сидopoвa. Te пocoчихa ocнoвнитe aкцeнти в aлтepнaтивния дъpжaвeн бюджeт, кoйтo пpeдлaгa coциaлиcтичecкaтa пapтия – нaмaлявaнe нa дaнъкa въpхy дoхoдитe нa 2 850 000 paбoтeщи бългapcки гpaждaни, въвeждaнe нeoблaгaeм минимyм в paзмep нa минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa, бeз дa ce пpoмeня cтaвкaтa нa кopпopaтивния дaнък; пpeмaхвaнe cтaтyтa нa дъpжaвнитe и oбщинcкитe лeчeбни зaвeдeния кaтo тъpгoвcки дpyжecтвa,кaктo и oткaз oт пpинципa „Пapитe cлeдвaт yчeникa“.

БСП пocтaвя някoлкo aкцeнтa,чийтo фoкyc ca хopaтa – пpecичaнe нa тeндeнциятa зa cкъпo, плaтeнo и нeкaчecтвeнo здpaвeoпaзвaнe; зaличaвaнe нa нepaвeнcтвaтa в дoхoдитe и oвлaдявaнe нa бeднocттa; cпиpaнe нa кpизaтa нa бългapcкoтo oбpaзoвaниe; пpeoдoлявaнe нa peгиoнaлнитe диcпpoпopции чpeз бaлaнcиpaнo paзвитиe нa peгиoнитe, пocoчихa oщe дeпyтaтитe.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Няма случай на коронавирус в Габровско

Италианец е настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с грипоподобни симптоми. Взети са му проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Published

on

До момента на територията на област Габрово няма доказан случай на пациент с коронавирусна инфекция. В инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е настанен гражданин на Република Италия с грипоподобни симптоми. Взети са проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Това стана известно след проведено днес, 27 февруари, заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово, във връзка със заболяването COVID – 19 – инфекциозно заболяване предизвикано от коронавирус 2019.

снимка: Областна администрация – Габрово

На заседанието в Областната администрация – Габрово присъстваха областният управител Невена Петкова, директорът и представители на РЗИ- Габрово, директори и управители на лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ от област Габрово, както и председателят на съюзът на стоматолозите.

На проведената среща беше докладвано за окомплектоването на лечебните заведения с лични предпазни средства и консумативи, както и за възможностите за разкриване на допълнителни легла за лечение на болни с усложнения, при необходимост.

Разгледани бяха алгоритмите на поведение при извършване на преглед на пациенти с грипоподобни симптоми и оплаквания.

снимка: Областна администрация – Габрово

След обсъждане на ситуацията в страната и областта, Съветът за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово дава следните препоръки:
1. Всички граждани, които пристигат от страните: Континентален Китай, Макао, Тайван, Хон Конг и Италия и са със грипоподобни оплаквания и симптоми като висока температура, кашлица, ставно – мускулни болки и отпадналост и затруднено дишане, да се обърнат по телефона към личните си лекари, а не да отиват на място в техните кабинети или спешна или неотложна помощ. Това се налага във връзка с предпазване от разпространение на вируса сред други пациенти и обслужващия медицински персонал.
2. Всички, които са се завърнали от горепосочените страни и нямат никакви оплаквания, също следва да информират своя личен лекар незабавно. Същите остават на 14-дневна доброволна домашна карантина.
3. Всички останали пациенти, които не са завръщащи се от засегнатите от вируса страни, посещават личните си лекари с цел уточняване на здравния им статус.
4. Препоръчва се през следващите седмици до затихване на разпространението на вируса в световен мащаб, да се ограничат посещенията на места, където има струпване на големи групи от хора, особено на закрито.

снимка: Областна администрация – Габрово

Напомняме най – лесните предпазни мерки, против разпространение на вируса:
• Често миене на ръцете
• Избягвайте докосването на вашата уста/нос/очи
• Избягвайте хора, около вас, които са със симптоми на грип
• Потърсете ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
• Покривайте устата и носа си при кашляне или кихане
• Информирайте вашия лекар за вашите пътувания
• Не тръгвайте на път ако имате температура или кашлица

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пандизчията, обрал магазин 3 дни след излизане от затвора, остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа рецидивистът, извършил поредната си кражба само три дни след като бил освободен от затвора и веднага след което се укрил, напуснайки страната. За разкритото му престъпление ви информирахме по-рано днес, 27 февруари.

Прокуратурата е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на опасния рецидивист. При завръщането му в страната той бил арестуван и задържан с постановление на наблюдаващ прокурор за72 часа до довеждането му пред съда.

Бандитът, с инициали Б.Б., е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 22.00 ч. на 2 януари т.г. до 05.00 ч. на 3 януари в Габрово, от каса в помещение на магазин, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел сумата от 5000 лева, от владението на дружеството, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Прокуратурата счита, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицето.

Обвинението по настоящото дело е за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от три до петнадесет години. Това престъпление е извършено при условията на опасен рецидив, след като е осъждан 16 пъти за кражби, което го определя като извършител на престъпления с висока обществена опасност.

Налице е обосновано предположение за авторството на деянието, както и за опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, аргументират се от Прокуратурата.

Последната кражба е била извършена само три дни след като е бил освободен от Затвора в Ловеч, а непосредствено сред това той се е укрил, като напуснал страната. Задържан е бил веднага при връщането му в Република България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица