Свържи се с нас

Новини

Няколко инициативи за Международния ден без тютюнопушене в Габрово

Published

on

Снимката е илюстративна

„Пушенето и ти” е мотото на кампанията, под което ще премине тази година кампанията в период 13 ноември – 30 ноември 2017 г. – Международен ден без тютюнопушене. По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

На този ден Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач, да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене, в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Основната цел на кампанията е да се обърне внимание на бившите пушачи и чрез успеха им да се окуражат настоящите пушачи, че те също могат да се откажат от зависимостта си към тютюна, като последват примера на бившите пушачи.

В България 37,4% от населението на възраст над 20г. са активни пушачи (по данни от Национално проучване на факторите на риска за здравето на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014г.), а тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Във връзка с нарастващата обществена тревога, относно употребата от малолетни и непълнолетни лица на наргилета и изделия за пушене, различни от тютюневите, наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле и предвид обстоятелството, че опазването на общественото здраве и в частност – детското здравеопазване, е един от основните приоритети, залегнали в Националната здравна стратегия 2014-2020г. и в Програмата за управление на Правителството в периода 2017-2021г. Министерство на здравеопазването като компетентен орган прилага политики в тази област.

Във връзка с това тази година кампанията на регионално ниво стартира на 13 ноември и ще продължи до 30 ноември, като експерти от РЗИ Габрово ще представят в училищата презентация на тема: „Пушенето на наргиле – факти и рискове за здравето“.

Информационни дейности ще бъдат насочени и към по-широк кръг от хора, като мероприятията включват участието на различни възрастови и целеви групи на територията на Област Габрово.

Разкритият в РЗИ – Габрово кабинет за отказ от тютюнопушене обявява на 24 ноември Ден на отворените врати: от 14.30ч. до 16.30ч. на всички желаещи ще бъде направено изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта, също така консултация за ефективни стъпки с борбата с лошия навик и психологична подкрепа на борещите се с тази зависимост.

На територията на област Габрово ще бъдат раздавани здравно-образователни материали, като част от кампанията по повод Международния ден без тютюнопушене.

Изготвил: Таня Асенова, РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица