Свържи се с нас

Култура

Стартира филмовата програма, част от изложбите на Кристо и Жан-Клод

Published

on

„Кристо и Жан-Клод“; източник: интернет; присъства като кадър във филма – „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама“ 2010, автор Евгения Атанасова.

Тази събота 4 ноември, от 11:00 часа, стартира филмовата програма към изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово.“

Ще бъдат показани две заглавия, автор на които е журналистката Евгения Атанасова-Тенева – „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама” от 2010 и „Christo от България“ от 2015. Филмите са любезно предоставени от Българска национална телевизия.

Журналистът Евгения Атанасова и Кристо в ателието на художника в Манхатън, Ню Йорк; източник: интернет, сайта на DARIKNEWS

През 2010 година Евгения Атанасова пътува до Ню Йорк, за да присъства на възпоменателмната среща в памет на Жан-Клод (1935-2009) – съпруга и партньорка в проектите на Кристо. На срещата в музея „Метрополитън“ присъстват кметът на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг, директорът на музея Филипе де Монтебело, ръководители на проекти на Кристо и Жан-Клод, автори на книги за тях, документалисти, галеристи, колекционери, приятели, членове на семейството. С филмът „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама“ Евгения реализира една своя мечта – да се срещне и разговаря с Кристо под формата на интервю. Това се случва в дома на артиста в Манхатън, където той разказва за своя творчески и личен път с Жан-Клод, за особеностите на характерите им, концепцията за изкуство, битките със статуквото и отношението към границите и бариерите. Евгения Атанасова показва в документалния си филм и интервюта с близки приятели и сътрудници на артистичната двойка. Оригиналната музика към лентата е на Калин Николов („Дзифт“).

Филмът „Christo от България“ е един поглед към България, такава, каквато я помни Христо Явашев. Автор на филма е отново Евгения Атансова-Тенева. Кадрите са заснети е през 2015 година и в тях ще видим и чуем разкази от Разград – родния град на Анани Явашов (дядото на Кристо), от Габрово и местността Качорите. Пред камерата със своите детски и младежки спомени застават художничката Ива Хаджиева, преподавателката по изобразително изкуство Иванка Здравкова, почитателя на творчеството на артистичната двойка и един от основните двигатели на Сдружение „Нашето по-голямо Габрово” – Иван Господинов, Иван Иванов – директор на Регионален исторически музей – Разград и други.

От 10:30, непосредствено преди прожекцията, Музеят „Дом на хумора и сатирата” организира екскурзоводна беседа в залата на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово”. Беседата ще въведе посетителите в идеите и начина на работа на Кристо и Жан-Клод и ще ги ориентира в мащабите и историята на проектите им. „Капсулата на времето,“ изложбата „Роден в Габрово“ ще ги пренесе в ранните години от живота на Христо и семейство Явашеви в Габрово. Разглеждането на изложбата предлага сетивно и естетическо преживяване, различно от това на киното и заедно с последващите прожекции предлага да даде по-пълна представя за историята на Кристо и Жан-Клод и тяхното изкуство.

Със заплащането на входна такса посетителят може да се включи в екскурзоводния тур, да гледа филмите и да разгледа целия музей. Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец на ротационен принцип ще бъдат показвани различни документални филми посветени на артистичната двойка и тяхното творчество. От Музея съветват ако не успеете да дойдете на тази дата, непременно да следите програмата и да планирате да посетите Дома в следващите месеци. Освен в събота преди обед, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Следващата събота, 11 ноември, от 14:00 часа ще видим заглавията „Пътят към Портите“, автор Евгения Атанасова, 2005 и „Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно“, автор Евгения Атанасова-Тенева, 2016

На 18.11.2017г. отново в 10:30 се организира екскурзоводна беседа и филмова програма от 11:00 часа. Ще бъде излъчен филмът на Тома Томов „Кристо на 75“, 2010.

На 30 ноември, четвъртък, от 17:30 часа ще се състои последният за този месец тур и филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“, 2016.

Автор: Силвия Черкезова
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица