Свържи се с нас

Култура

Представители на фирми от туристическия бранш посетиха ЕМО „Етър”

Published

on

13221352_1278082942231382_7390652591245093869_oПредставители на 20 фирми, ангажирани в туристическия бранш посетиха днес ЕМО „Етър”. Групата, водена от Йонка Агалова от Туристически информационен център – Габрово (ТИЦ), се запозна с най-атрактивните обекти от единствения у нас действащ музей на открито. Инициативата е на Община Габрово и ТИЦ и има за цел да популяризира местните туристически обекти.

13217400_1278080855564924_9023237645591718150_oМая Филипова, изпълнителен секретар на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА)

„ЕМО „Етър” е едно от най-добрите места за туризъм. Тази година връчихме наградата „Асеневци“ на Етнографски музей на открито „Етър“ за принос в популяризиране на културно-историческото наследство и на туризма в региона. И то по показател привличане на туристически поток. В Габрово посетихме Интерактивния музей на индустрията, комплекса Боженци, ДХС.” Инициативата за визитата е на Община Габрово, а целта е да се популяризира местния туристически потенциал. Включени са представители на туристически фирми и медии. Според Мая Филипова, с това посещение ще се подпомогне разнообразяването на българския туристически продукт с обекти от габровско. „Присъстващите туроператори смятат, че потенциала тук е забележителен, но има нужда от по-голяма популярност”, коментира Филипова.

13221213_1278082025564807_974256527863102822_o

снимка:ЕМО „Етър“

Ваня Овчарова от ELFY touts тепърва започва да се занимава с предлагане на туристически услуги, които включват атрактивни места от региона. „Занимавам се предимно с „износ на българи в чужбина”, но преди всичко, хората които съм срещала по борси и са идвали в България са минали през ЕМО „Етър”. Така че съм сигурна – този музей се продава лесно на туристите”. От дете Ваня Овчарова смята, че ЕМО „Етър” е едно от най-хубавите места в България. Тя прави звено, което ще работи за привличане на чуждестранни туристи в България. „Ще започнем от „Етър”-а. Момичетата в офиса отлично познават този музей и сме сигурни, че лесно ще го продаваме на туристите”, казва тя.

13173392_1278084975564512_550652754711637977_o

снимка:ЕМО „Етър“

Величка Димитрова от фирма DJOANNA TRAVEL досега е водила само ученически групи в ЕМО „Етър”. Работи се изключително лесно, когато става въпрос за този музей, става ясно от нейните думи. Тя ще води група за предстоящия в Габрово Карнавал. Гостите обаче, ще посетят първо ЕМО „Етър”.

13221132_1278082782231398_5581797086767929172_o

снимка: ЕМО „Етър“

Калина Йосеф – LTVtravel досега не е идвала в Габрово. „Тепърва се запознавам с всички тези продукти”, казва тя и споделя, че е впечатлена от столицата на хумора и сатирата. Макар досега да не познава региона, както повечето българи Калина Йосифова е идвала в ЕМО „Етър”. Тя е убедена, че в региона има много атрактивни места, които могат да привличат туристи. Според нея такъв безспорен обект е ЕМО „Етър”. Фирмата, в която работи Калина Йосеф, е ориентирана към външния пазар, но вече променя посоката. „Интересът към България е голям. Неразработен пазар е далечния Изток. Туристи от Южна Корея определено могат да бъдат привлечени тук”, смята Йосеф.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица