Новини, Политика|11.05.2016 10:05

Неков пита Комисията за отказа на Ердоган да спазва изискванията на ЕС

Момчил Неков 2015В своя писмен въпрос към Еврокомисията най-младият евродепутат социалист Момчил Неков припомни, че на 4ти май Еврокомисията предложи включването на Турция към страните, чиито граждани пътуват безвизово в Европа, ако бъдат изпълнени определени изисквания.

Едно от тях е промяна в антитерористичното законодателство на страната, която е и кандидат за членство в ЕС. Броени дни след предложението на ЕК обаче, турският президент заяви, че страната му ще върви по своя път, тоест няма да спази изискването на Европа.

В тази връзка Момчил Неков попита Комисията за мерките, които тя ще предложи при непокриване на всички 72 референтни показателя, с което би следвало Турция да не бъде включена в безвизовия списък. Има опасения базирани на изявления на турски лидери обаче, че ако не бъде приложен безвизов режим към гражданите ѝ, тя няма да спазва крехкото споразумение постигнато по-рано тази година за ограничаване на бежанския поток от Близкия изток.

Момчил Неков също така направи референция към Комуникацията от ЕК по въпроса, в която се предлага безвизов режим за турски граждани при влизането на територията на всички държави членки на ЕС, но се допълва, че другите условия за влизане в Шенгенското пространство ще продължат да бъдат в сила. Това обаче създава неяснота за държавите, които не са в Шенген, сред които е и България.

От една страна ще бъдем задължени да прилагаме безвизова политика, но от друга Шенгенските държави запазват своите условия за единен контрол и достъп. „Това става поредния случай на дискриминация и двойни стандарти към страни като България“ смята Момчил Неков.

„Случаят с отпадането на визите за турските граждани показва, че визовата политика на ЕС приема все по противоречиви форми, а силна българската позиция липсва“, допълва евродепутатът.

Той припомня, че Европейската комисия наскоро не предложи въвеждането на визи за гражданите на САЩ и Канада, въпреки законовото си задължение да стори това. С тази стъпка ЕК от една страна не защити България и нейния интерес, а от друга страна предлага визова политика, диктувана от Шенгенската система, в която според някои европейски лидери страната ни няма място. Неков отправи официално питане до ЕК по темата през април, като Комисията е длъжна да отговори в рамките на три седмици.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар