Свържи се с нас

Новини

Момчил Неков: Нова директива ще прекрати фактор „страх“ за фермерите!

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На първата си пленарна сесия през март (11-14.03.) в Страсбург евродепутатите приеха директива, която ще защитава селскостопанските производители и малките фирми в хранителния бизнес от нелоялни търговски практики на големите играчи като супермаркетите. Парламентът също одобри препоръките за последващи мерки по доклада за комуникацията от Европейския съюз за противодействие на враждебната пропаганда и дезинформационните кампании.

В края на мандата на Европарламента и разгорещените дебати за оттеглянето на Великобритания от ЕС разговаряме по тези и други въпроси с Момчил Неков, член на ЕП от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

– Господин Неков, сред приоритетите в работата Ви е темата за двойните стандарти при храните. На какъв етап са готвените законодателни промени за противодействие на тези практики?
– Предложенията, които направих като докладчик по темата, са одобрени и се надявам до края на този мандат законодателните промени да бъдат приети. Идеята е, който произвежда храни с двойни стандарти да бъде наказван с 4% от оборота си на годишна база или до 10 млн. евро. Във всяка държава членка компетентен орган ще контролира – у нас това ще е Комисията за защита на потребителите или Българската агенция по безопасност на храните. Гражданските асоциации също ще могат да подават сигнали. Ако се открият разлики в стандартите на храните поне в две държави, компенсационният фонд ще действа в държавата членка с двоен стандарт, за да се използват парите в интерес на потребителите. Битката е при нехранителните продукти, козметиката, перилните препарати, в автомобилостроенето, услугите. По време на речта на Юнкер за състоянието на Евросъюза през 2017 г. най-трудното бе да се признае, че проблемът съществува. Първа Олга Сехналова постави въпроса през 2014 г., но спънката беше, че липсва приемо-предавателен протокол за преноса на продуктите от хранителната верига до лабораториите.

– Важна кауза в политическата Ви дейност е утвърждаването на стоките на местни производители и защитата от нелоялни търговски практики. Какъв е напредъкът тук?
– Новото законодателство ще въведе 16 забранени практики – 8 са от Комисията, останалите – от Европарламента. Предлага се защита за селскостопанските производители, а най-важното е, че ще прекратим фактора „страх“. Досега производителят заставаше с лицето си пред купувача или посредника и така биваше изключван от процеса. Сега ще може анонимно да се подават сигнали или през съответната браншова асоциация, както в държавата, в която са произведени продуктите, така и където са продадени. Досега при 100 лв. – 20 лв. оставаха в производителя, 30 лв. в преработвателя и 50 лв. в крайния търговец. Директивата ще обхване търговците на дребно и едро, преработвателите на храни, кооперациите и организациите на производителите, нелоялните търговски практики. Ще има санкции при забавяне на плащания за нетрайни хранителни продукти, анулиране на поръчка в последния момент, без връщане на непродадени хранителни продукти от купувача на доставчика. Шест от практиките са в черния списък, а две в сивия, което значи, че ако не са договорени по прозрачен начин, също биват забранени. Едната е трансферът на разходи за реклама към доставчик, втората е плащането за управление на продукт, който вече е бил доставен. Изследванията сочат, че 88% от селскостопанските производители поне веднъж са били в нелоялна практика.

 – Как е разписано това във времето напред?
– След приключване на преговорите между Съвета и ЕП би трябвало до края на м. май 2019 г. директивата да бъде публикувана в официален вестник и от средата на годината органите в различните държави вече да следят за нелоялните търговски практики.

Г-н Неков, предстоят европейски избори. Как ще коментирате въпроса за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини – най-често в социалните медии. Как да се ограничи влиянието им, за да не попречат на демократични избор на хората?
– Много е важно да се различават мненията от фактите. Хората нямат критично мислене и оттам идва объркването. Европейският парламент прие доклад за борба с фалшивите новини. Предвижда се да има орган, който ще следи за дезинформацията, като големите компании Гугъл, Фейсбук и Туитър ще съдействат доброволно. Наблюдавам например сайтове в България, които не поемат отговорност и това е посочено под статията с дребен шрифт, но хората не четат до долу и не разбират, че информацията е подвеждаща. Така текстовете се мултиплицират на други места и се насаждат погрешни впечатления в обществото. Има един израз, че банка, политик и муха могат да бъдат убити с вестник, ако използваме и технологиите – това също може да се случи.

 – Европейският парламент провежда кампанията „Този път ще гласувам“. Според Вас как може да се мотивират младите хора да бъдат активни на евроизборите?
– С интелектуално усилие, което те трябва да правят за всяко нещо в живота си. Защото когато човек е склонен да проявява безхаберие, той ще го прави за всяко нещо в развитието си. Считам, че използването на едно дадено право в случая е и отговорност.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица