Свържи се с нас

Новини

Момчил Неков: Нова директива ще прекрати фактор „страх“ за фермерите!

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На първата си пленарна сесия през март (11-14.03.) в Страсбург евродепутатите приеха директива, която ще защитава селскостопанските производители и малките фирми в хранителния бизнес от нелоялни търговски практики на големите играчи като супермаркетите. Парламентът също одобри препоръките за последващи мерки по доклада за комуникацията от Европейския съюз за противодействие на враждебната пропаганда и дезинформационните кампании.

В края на мандата на Европарламента и разгорещените дебати за оттеглянето на Великобритания от ЕС разговаряме по тези и други въпроси с Момчил Неков, член на ЕП от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

– Господин Неков, сред приоритетите в работата Ви е темата за двойните стандарти при храните. На какъв етап са готвените законодателни промени за противодействие на тези практики?
– Предложенията, които направих като докладчик по темата, са одобрени и се надявам до края на този мандат законодателните промени да бъдат приети. Идеята е, който произвежда храни с двойни стандарти да бъде наказван с 4% от оборота си на годишна база или до 10 млн. евро. Във всяка държава членка компетентен орган ще контролира – у нас това ще е Комисията за защита на потребителите или Българската агенция по безопасност на храните. Гражданските асоциации също ще могат да подават сигнали. Ако се открият разлики в стандартите на храните поне в две държави, компенсационният фонд ще действа в държавата членка с двоен стандарт, за да се използват парите в интерес на потребителите. Битката е при нехранителните продукти, козметиката, перилните препарати, в автомобилостроенето, услугите. По време на речта на Юнкер за състоянието на Евросъюза през 2017 г. най-трудното бе да се признае, че проблемът съществува. Първа Олга Сехналова постави въпроса през 2014 г., но спънката беше, че липсва приемо-предавателен протокол за преноса на продуктите от хранителната верига до лабораториите.

– Важна кауза в политическата Ви дейност е утвърждаването на стоките на местни производители и защитата от нелоялни търговски практики. Какъв е напредъкът тук?
– Новото законодателство ще въведе 16 забранени практики – 8 са от Комисията, останалите – от Европарламента. Предлага се защита за селскостопанските производители, а най-важното е, че ще прекратим фактора „страх“. Досега производителят заставаше с лицето си пред купувача или посредника и така биваше изключван от процеса. Сега ще може анонимно да се подават сигнали или през съответната браншова асоциация, както в държавата, в която са произведени продуктите, така и където са продадени. Досега при 100 лв. – 20 лв. оставаха в производителя, 30 лв. в преработвателя и 50 лв. в крайния търговец. Директивата ще обхване търговците на дребно и едро, преработвателите на храни, кооперациите и организациите на производителите, нелоялните търговски практики. Ще има санкции при забавяне на плащания за нетрайни хранителни продукти, анулиране на поръчка в последния момент, без връщане на непродадени хранителни продукти от купувача на доставчика. Шест от практиките са в черния списък, а две в сивия, което значи, че ако не са договорени по прозрачен начин, също биват забранени. Едната е трансферът на разходи за реклама към доставчик, втората е плащането за управление на продукт, който вече е бил доставен. Изследванията сочат, че 88% от селскостопанските производители поне веднъж са били в нелоялна практика.

 – Как е разписано това във времето напред?
– След приключване на преговорите между Съвета и ЕП би трябвало до края на м. май 2019 г. директивата да бъде публикувана в официален вестник и от средата на годината органите в различните държави вече да следят за нелоялните търговски практики.

Г-н Неков, предстоят европейски избори. Как ще коментирате въпроса за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини – най-често в социалните медии. Как да се ограничи влиянието им, за да не попречат на демократични избор на хората?
– Много е важно да се различават мненията от фактите. Хората нямат критично мислене и оттам идва объркването. Европейският парламент прие доклад за борба с фалшивите новини. Предвижда се да има орган, който ще следи за дезинформацията, като големите компании Гугъл, Фейсбук и Туитър ще съдействат доброволно. Наблюдавам например сайтове в България, които не поемат отговорност и това е посочено под статията с дребен шрифт, но хората не четат до долу и не разбират, че информацията е подвеждаща. Така текстовете се мултиплицират на други места и се насаждат погрешни впечатления в обществото. Има един израз, че банка, политик и муха могат да бъдат убити с вестник, ако използваме и технологиите – това също може да се случи.

 – Европейският парламент провежда кампанията „Този път ще гласувам“. Според Вас как може да се мотивират младите хора да бъдат активни на евроизборите?
– С интелектуално усилие, което те трябва да правят за всяко нещо в живота си. Защото когато човек е склонен да проявява безхаберие, той ще го прави за всяко нещо в развитието си. Считам, че използването на едно дадено право в случая е и отговорност.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Започват обходите на преброителите в региона

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от 18 септември и ще продължат до 3 октомври.

Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ново разписание по някои маршрути на обществения транспорт, тръгващ от Габрово

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ EOOD публикува актуална информация, във връзка на направени промени по някои маршрутни линии от обществения транспорт, тръгващ от Автогара – Габрово.

Часове на тръгване:
Габрово -София – 6:15ч. 12:00ч./работни дни/; 12,00ч. /почивни дни/

Габрово-Велико Търново – 7:30;16:30ч. /работни и почивни дни/;

Габрово-Севлиево/обиколно/ работни дни– 6:00; 8:00; 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18:00ч.
Габрово-Севлиево/обиколно/ почивни дни– 8:00; 12:00; 18:00 ч.

Борики, Ясени – 14:00 ч./понеделник, сряда, петък/

Николчовци, Лоза, Армените – 15:00ч./работни дни без сряда/

Николчовци, Лоза, Армените, Новаковци – 15:00ч /сряда/

Стоевци/Гъбене/Музга – 15:00ч./работни дни/ Стоевци/Гъбене/Музга – 12:00ч./Понеделник/

Ясени – 6:10; 17:20ч. /работни дни/
Ясени – 9:30ч./събота/
Ясени – 15:00ч./неделя/

Боженци – 8:00; 17:05ч./работни дни/
Боженци – 13:00 /сряда/
Боженци – 8:30; 17:05ч. /почивни дни/

Лоза – 6:00/работни дни/; 17:30ч. /работни дни/;

Армените,Стоевци,Михайловци – 5:30;17:30ч. /работни дни/; Лоза,
Армените,Стоевци,Михайловци – 6:30ч. /събота/

Лоза, Армените,Стоевци,Михайловци – 16:00ч. /неделя/

Музга – 6:00; 18:10ч./работни дни/

Музга/Стоевци –10:30ч. /събота/ Музга/
Стоевци –18:10ч. /неделя/

Костенковци – 7:00; 17:00ч. /работни дни/
Костенковци – 7:00ч. /събота/
Костенковци – 17:00ч. /неделя/

Поповци – 6:50;18:30ч. /работни дни/
Поповци – 15:15ч.

Рязковци/Думници/Киевци – 9:00; 13:00ч. /Понеделник и Сряда/

Орловци – 6:30; 16:45ч./работни дни/

Здравковец – 6:00; 17:30ч./работни дни/
Здравковец – 13:00ч. /сряда/
Здравковец – 7:30ч. /събота/
Здравковец – 18:00ч. /неделя/

Николчовци – 6:00; 18:00ч./работни дни/
Николчовци/Лоза/Армените – 11:00ч./вторник/
Николчовци – 9:00ч. /събота/
Николчовци – 19:00ч. /неделя/

Балани – 8:30;15:00ч./сряда/
Балани – 8:30.18:00ч./събота/

Дебел Дял – 10:00;16:00 ч;/сряда/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 10:00 ч./събота/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 14:30ч./неделя/

Тота Венкова – 9:00;15:00 ч./сряда/
Узана – 08:00; 15:30ч. /събота/
Узана – 15:30ч./неделя/
Соколски манастир – 8:45; 12:45ч. /сряда/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово

Published

on

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%). Това става ясно от информация на Министерството на образованието и науката относно карантинираните учители и ученици в началото на учебната година в цялата страна.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от КОВИД-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната, информират още от образователното министерство.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%). Още по-нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.

Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%. Министерството на образованието и науката (МОН) има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация.

Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни. Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица