Култура, Новини|20.04.2016 16:57

Христо Йонков откри самостоятелната си изложба „Глинени структури“

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Вчера, 19 април от 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ сред приятели и колеги, Христо Йонков откри своята самостоятелна изложба „Глинени структури“.

Експозицията представя 54 керамични пластики, интерпретиращи непринуденото впечатление на автора от едно негово пътуване до Япония.

Контактът с японската керамична традиция оставя в Христо Йонков една непосредственост и пластична чувствителност към формата.

Вдъхновението от природата и архитектурата пораждат усещането за ефирност в зрителя.

Христо Йонков е определен от изкуствоведите като автор с пластична чувствителност и мощна като изграждане присъствие форма.

Произведенията му са пълни с много енергия, дълбока символика и непринудена и изпълнена с живот пластика. „Във всяко едно от тях аз отпечатвам ръцете си и оставям по нещо от себе си“ – споделя авторът.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Изложбата бе открита от проф. Иван Кънчев, който не скри вълнението си, представяйки Христо Йонков не сама като творец, а и като личност.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

„Такъв човек, като Христо е изключително необходим за българската култура. Организатор, творец, човек който се раздава. Когато го срещнах за първи път, видях един малък човек с голямо сърце и душа и изключително голяма енергия.“

С тези думи проф. Кънчев припомни, че житейският път на автора е свързан с училището в Троян и Международният симпозиум „Арт Керамика“.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

„Троянските керамици създадоха един център, който се мултиплицира в Ужице /Сърбия/ и Констанца /Румъния. И сега, когато аз се срещам с някой румънски керамик, защото аз самия съм завършил тази специалност, и стане дума за българска изложба или автор въобще те казват: „А, Христо от Троян“. Сега ние трябва да кажем: ХРИСТО ОТ ГАБРОВО.“ – проф. Иван Кънчев

Изложбата може да бъде видяна до 28 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар