Свържи се с нас

Новини

Пролетно почистване на Габрово 2016 – презареждане

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Пролетното почистване на Габрово приключи, но тепърва ще се радваме на положителния му ефект. Вече можем да представим в цифри резултатите от кампанията на Община Габрово.

Постъпилите количества отпадъци в ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ – Габрово са общо 33,08 тона. От тях битовите отпадъци са 27,4 т., строителни отпадъци – 2,62 т., а растителните отпадъци са 3,06 т. и са насочени към инсталацията за компостиране.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как изглежда профилът на човешкия ресурс, с чийто усилия кампанията за пролетното почистване на града е една от най-успешните?

Общо 1 957 души се включиха тази година.

1 438 са участниците от училища, детски градини и Народната астрономическа обсерватория. В инициативата се представиха ОДЗ „Ран Босилек“, ОУ „Цанко Дюстабанов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Васил Левски“, VІ ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ПУ „Николай Палаузов“, ПТГ „д-р Н. Василиади“, СОУ „Райчо Каролев“, ПМГ „акад. Иван Гюзелев“, ПГ по строителство и Народна астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

155 жители на селата Армени, Враниловци, Дебел дял, Гъбене, Яворец, Поповци, Трънито, Бойновци, Балани, Кметовци, Цвятковци, Беломъжи и Жълтеш направиха населените си места по-чисти и приветливи. За сравнение само 21 жители на града се отзоваха на призива на Община Габрово.

177 служители на държавни и местни институции и предприятия взеха участие и показаха съпричастност към замърсената околна и градска среда. Това са териториалните подделения на НОИ и Държавна агенция „Архиви“, НП „Централен Балкан“, РЗИ, Общински спортни имоти, Дом на културата „Емануил Манолов“, отдел „Статистическо изследване“ към ТСБ-Север, ОП „Гробищни паркове“, ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“-Габрово, РИО, Областна администрация, ОД на МВР-Габрово, РД ПБЗН-Габрово и КАТ.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово, която е организатор и инициатор на пролетното почистване, се включи с общо 166 свои служители.

„Показахме, че с общи усилия и заедно можем да постигнем повече. Превърнахме Габрово в по-красиво място за живеене. Освежихме съоръженията по детските площадки, за да бъдат шарени и пъстри като детските мечти. Направихме града си по-зелен и чист, за да бъде животът ни по-природосъобразен, позитивен и вълнуващ“, споделят от администрацията на кмета.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица