Свържи се с нас

Новини

Адв.Тошев за отнелия живот мотокарист: Искаме ефективна присъда!

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 11 март Габровският окръжен съд се произнесе с присъда по делото срещу подсъдимия Христо Енев от Габрово, а съдебният процес събра млади хора пред Съдебната палата в областния град, които изразиха мирно своята подкрепа към приятел, загинал нелепо с мотор при катастрофа, станала през лятото на 2015 г. на ул.“Неофит Рилски“.

През юли месец миналата година, неправоспособният Енев причини по непредпазливост смъртта на Боян Найденов, също от Габрово, поради управление на мотокар в нарушение правилата за движение по пътищата.

Така постановената присъда не е влязла в сила, тъй като е обжалвана пред Апелативния съд в гр. Велико Търново.

Ето какво заяви пред „Габрово Нюз“ Васил Тошев, от Софийска Адвокатска колегия, адвокат на Божидар и Диана Найденови – родители на загиналия:

„По надлежния ред изразихме несъгласието си с постановената присъда и определеното с нея наказание, в размер на 2,8 месеца лишаване от свобода, отложено за изтърпяване по реда на условното осъждане.

На първо място, наказанието беше определено при превес на смекчаващите вината на подсъдимия Енев обстоятелства. Нашето мнение е, че предимство следва да се даде на отегчаващите такива и присъдата да бъде ефективна, а не условна.

Нека не забравяме, че противоправното поведение на Христо Енев е било системно. Самият той признава, че по време на изпълнение на работните си задължения в „ЕНЕВ“ ООД, по принцип е управлявал мотокара, с който е причинил смъртта на загиналия Найденов, без да има правоспособност за това.

Фактът, че негов работодател е именно баща му, управителят на дружеството – Момчил Енев, предполага един по-засилен контрол върху извършваното. Такъв, за съжаление, не е упражнен и това е довело до най-тежкия резултат – смъртта на млад човек – единствен син на родителите си и баща на петгодишно дете.

Смятаме, че за да се превъзпита виновният и с цел да се предотвратят подобни нещастия занапред от други лица, наказанието трябва да е справедливо и съответно на причинения резултат. Още повече, че бащата на подсъдимия е известен бизнесмен и работодател на много други хора.

Този случай е във фокуса на внимание на обществото и е от съществена важност какво наказание ще бъде определено. Безспорно, каквото и да е то като размер и вид, няма да бъде върнат животът на Боян, но останалите нарушители трябва да бъдат убедени в справедливостта на закона и да бъдат мотивирани да не извършват подобни нарушения.

Затова нашата цел е съдът да постанови справедлива ефективна присъда, в тази връзка предприехме действия по обжалване пред горната инстанция – Апелативен съд – гр. Велико Търново.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица