Свържи се с нас

Новини

Областният и ученици в дискусия за оставане на младите в региона

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Работна среща с младежи, от 11 и 12 клас от всички средни училища, проведе областният управител Николай Сираков. Целта бе в неформален разговор всички заедно да потърсят отговор на въпросите какво биха искали като възможности младите хора, за да се върнат в региона ни, за да останат и работят тук.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

„Дадохме равен шанс на завършващите в момента да участват в процеса на вземане на решения. Конкретният казус, пред който бяха поставени всъщност е най-голямото предизвикателство за региона ни – демографското развитие”, сподели след срещата Николай Сираков и допълни, че младите хора са част от решението на тези въпроси и именно затова е потърсено тяхното мнение, за да споделят какво конкретно биха направили ако имаха цялата власт.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Той определи срещата като изключително ценна и конструктивна. Среща, която е провокирала множество въпроси в участниците, на които поне още известно време те ще търсят отговори. Среща, която ги е накарала да почувстват отговорността да вземат решения, които касаят цялата общност, в която живеят.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

„Участниците са много будни и активни младежи, с творческо мислене и изключителен потенциал, което прави още по-голяма нашата отговорност. Дали сме подготвени и готови ли сме, за да отвърнем на техните очаквания, говорим ли на техния език?”, запита областният управител и коментира още, че и политици, и местната власт трябва да отговаря на очакванията на младите хора, за да се завърнат те в региона ни.

„Аз съм безкрайно обнадежден, виждайки какъв потенциал има това поколение! Но докато настъпи времето, в което те реално да се влеят в икономиката и управлението на града ние трябва да се погрижим и да създадем всички тези условия”, каза още областният управител на област Габрово Николай Сираков.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Както в истинска работна среда учениците участваха в мозъчна атака, за да определят силните и слабите страни на област Габрово. Единодушно всички изтъкнаха като най-привлекателното в региона самото му местоположение, традициите в индустрията, големя потенциал за развитие и добрите условия за живот като ниски данъци, ниски цени, спокойствие, малка престъпност.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Предизвикателствата, пред които е изправена областта ни според тях са застаряващо население, трудно намиране на работа, ниско качество на висшето образование, лоша инфраструктура, липса на забавления, туризъм и условия за спорт.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

По същия начин групата сподели и кое е онова, което би ги върнало в региона. Младите хора искат реализация, възможност за кариерно израстване, по-добра инфраструктура, добри условия на труд, високо заплащане, индустриално развитие, добър външен облик на града ни, стимулиране на местния бизнес, развитие на културата, спорта и атракциите, и промяна в манталитета и нагласите.

След мозъчната атака, участниците се разделиха на екипи, които представиха своите решения как да се реализира всичко онова, което пожелаха да се случи в техния град, нашия регион. Ако те са мениджъри и управляващи общините в региона ще направят проучвания за потенциални инвеститори, ще разкрият нови предприятия, ще развиват биоземеделие и животновъдство за стимулиране на местните производители, ще наложиат изисквания за предлагане на повече местни стоки.

Ако имат правомощия ще увеличат бюджета на читалищата и поддръжка на културни сгради, ще изградят кучешки паркове, ще направят по-добра среда за забавления и отдих, ще отделят повече средства за хората на изкуствата, ще обърнат специално внимание на образователната система, за да бъде по-адекватна, ще развиват културни дейности, които са добре рекламирани и достъпни за обществото.

„Това са вижданията за развитието на нашия регион на завършващите средното си образование. Дали ни харесват или не, дали сме съгласни или не, няма значение. Ние просто искаме да се съобразим с тяхното мнение и виждане, заедно да търсим решенията, за да се върнат и останат отново тук.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица