Свържи се с нас

Любопитно

Плувен комплекс посреща летовници на пл.“Възраждане“?

Published

on

На прага на лятото любопитна снимка, показваща преосмислено пространството на площад „Възраждане“, се появи във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и за броени часове разбуни духовете на потребителите, получавайки десетки коментари, стотици харесвания и споделяния.

От фотоса се вижда как на централния габровски площад между сградите на Общината, Съда, Библиотеката и Областната администрация са изградени три плувни басейна, единият от които с олимпийски размери, а площите в близост до тях – изобилстват от свежо озеленяване, готови да посрещнат летовници.

Снимката е колаж, а неин автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, който не за първи показва нестандартното си виждане относно заобикалящата ни градска среда.

Фотоколаж на Тодор Тодоров, Фото „Спринт“

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, фотографът илюстрира с друг свой колаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

И този път фотоколажът събра всякакви мнения и позиции. Според фейсбук потребители липсват обаче чадъри и шезлонги, които да са разположени на разстояние от 2 метра помежду си в унисон с противоепидемичните мерки, а някои дори шеговито предлагат пакетни цени за ползването на въображаемите водни съоръжения.

Едни приветстват и одобряват идеята, а други не са съгласни с ексцентричния колаж. Хората все пак подхождат с чувство за хумор и приемат „плувния комплекс“ на центъра на Габрово, носещ им добро настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„България на длан“ засне епизод от Габрово (видео)

Published

on

Екипът на проекта „България на длан“ засне епизод от Габрово за поредицата „По пътя на историята“, съобщиха от местната общинска администрация.

Видеото представя културното наследство, забележителностите и туристическите обекти в региона.

Филмът показва някои от емблематичните символи на българския дух – паметника на Шипка, етнографския музей „Етър“, Соколския девически манастир.

В кадрите ще видим най-знаковите музеи, не само за региона, но и за цялата страна – Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията, Дома на хумора и сатирата, Дечковата къща.

Финалът насища с впечатляващи гледки, отвеждайки ни до историческия връх Бузлуджа и географския център на България в местността Узана.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица