Свържи се с нас

Новини

Басейните в Тревненско отговарят на изискванията

Published

on

Съгласно издадена Заповед на кмета на Община Трявна, през изминалия ден назначена комисия извърши оглед и проверка на двата плувни комплекса в Община Трявна. Откритите градски басейни – в Трявна и Плачковци отговарят на изискванията за къпане и ползване през летния сезон и спасителните постове са оборудвани с необходимия инвентар.

Проверката бе извършена от комисия в състав: председател – Михаил Минчев /главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Община Трявна/ и членове: инсп. Петьо Петков /представител на РЗИ – Габрово/, Тотка Димитрова /председател на ОбС на БЧК – Трявна/, ст. инсп. Калоян Койчев /РУ Полиция – Трявна/ и инсп. инж. Стоян Стояноя /РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Трявна/.

„След извършената проверка в двата открити плувни комплекса – в гр. Трявна и гр. Плачковци ми бе докладвано, че басейните имат готовност да започнат своята дейност през летния сезон и отговарят на всички необходими условия. Спасителите са с легитимни документи за правоспособност и медицинско удостоверение, постовете им са оборудвани с нужния инвентар като слънцезащитен чадър, спасителна топка с въже, сигнални средства и пр., пробите от водата, предоставени в РЗИ – Габрово са в норма, наличните пожарогасители са технически изправни, така че плувните басейни спокойно могат да посрещат своите посетители и ние им пожелаваме успех през настоящия сезон“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

С настъпването на летния сезон са обходени и проверени всички неохраняеми водни обекти на територията на Община Трявна – водоем в близост до SOS „Детско селище“ – Трявна, микроязовир „Езерото“, водна площ „Черпи вир“ и водна площ „Минкин бат“.

С цел избягване на нещастни случаи и инциденти къпането в тях остава напълно забранено.

„На четирите възможни места за нерегламентирано къпане са поставени указателни табели с текст „Къпането забранено“ с добра видимост и ясна четливост. Местата са почистени от излишна храстова и дървесна растителност с цел още по-добра видимост. Призоваваме гражданите за отговорност и неохраняемите водни обекти да не бъдат използвани за къпане през летните месеци. Благодарим!“, подчерта кметът на Община Трявна.

В изпълнение на издадената Заповед на кмета на Община Трявна, дежурните екипи на РУ Полиция – Трявна и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна са задължени по време на дежурство да извършват периодични проверки на бреговата ивица и при констатиране на нарушения да налагат санкции на съответните установени лица.

Новини

Стартира кампания в детските градини за безопасност на движението

Published

on

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата стартира кампания в детските градини. Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси.

Организатор бе Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“

Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова.

Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.

Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112.

Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП.

Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина. В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.

Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  

В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.

Зареди още

Новини

Дряново се нуждае от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

Published

on

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства. Това бе темата на срещата между кмета на община Дряново Трифон Панчев, областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение.

Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово – инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следващият наложителен проблем за решаване.

Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

Зареди още

Новини

И новият областен в търсене на решение за проблемното кръстовище край Враниловци

Published

on

Областният управител Мария Башева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и до председателя на управителния съвет на Агенция„ Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с невралгичния участък при разклона за Враниловци.

В него се настоява за проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището.

„Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“

В писмото още се настоява „да разпоредите проектиране и изграждане на трета лента в този участък, която би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място. В допълнение Ви информирам за назряло голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева проведе и среща с директора на Областното пътно управление инж. Деян Георгиев, като настоя за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци.

Директорът на ОПУ информира, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи – електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Припомняме, че началото беше сложено още през май месец 2022 година, когато са проведени редица срещи, извършено бе преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището, с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция и въвеждане на трета лента за ляво завиващи.

Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори /гъвкави ограничители/ и маркировка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица